Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češi odčinili debakl z Wembley, po srdnatém výkonu skolili Anglii 2:1

Nejlepší výkon pod trenérem Jaroslavem Šilhavým podala česká reprezentace v kvalifikaci mistrovství Evropy proti Anglii. Národní tým po výborném kolektivním výkonu porazil v Edenu favorizovaný Albion 2:1 a odčinil březnovou potupu 0:5 z Wembley. Rozhodující branku vstřelil pět minut před koncem při svém reprezentačním debutu střídající Zdeněk Ondrášek. Český nebo československý výběr porazil Anglii poprvé od roku 1975.

Zdeněk Ondrášek se raduje z vítězné branky
zdroj: ČT4 autor: Michal Kamaryt

Český celek udělal velký krok k postupu na šampionát a Anglii připravil první bodovou ztrátu ve skupině. Albion v kvalifikacích prohrál po dlouhých 43 zápasech.

Čtvrtý tým loňského mistrovství světa poslal v Edenu v páté minutě do vedení Harry Kane z penalty, ale za čtyři minuty srovnal Jakub Brabec a v 85. minutě rozhodl po Masopustově přihrávce Ondrášek.

Národní tým se bodově dotáhl na svého soupeře v čele tabulky a před třetím Kosovem, které má k dobru pondělní zápas s Černou Horou, má čtyřbodový náskok. Na šampionát postoupí první dva celky ze skupiny.

Fotbalová asociace se před zápasem rozloučila se čtyřmi bývalými reprezentanty – brankářem Čechem a hráči Plašilem, Lafatou a Kolářem, kteří nedávno ukončili kariéru. Všichni dostali pamětní obraz.

Český celek favorita překvapil a od úvodních minut byl aktivní. Skóre ale brzy otevřeli Angličané. Masopust ve vápně fauloval Sterlinga a Kane z penalty v páté minutě překonal Vaclíka. Kapitán Albionu se prosadil z pokutového kopu i v březnovém duelu ve Wembley.

Domácí inkasovaný gól nesrazil a za čtyři minuty bylo srovnáno. Coufalovu střelu ze strany ještě brankář Pickford vytáhl na roh, po něm ale Čelůstka prodloužil Janktův centr a Brabec zblízka dotlačil míč do sítě. Plzeňský stoper se v reprezentačním áčku trefil poprvé.

"Myslím, že to byl skvělý zápas. Hned na začátku jsme dostali gól z penalty, ale nezlomilo nás to. Naopak nás to nakoplo. Rychle jsme vyrovnali a první půlku jsme zvládli velmi dobře," radoval se obránce Vladimír Coufal.

Češi ožili a ve zbytku první půle byli lepší. V 16. minutě po dalším rohu na zadní tyči v těžké pozici Schick nedokázal usměrnit balon do branky a chvíli před pauzou Masopustovi v dobré pozici nesedla střela.

Angličané po pauze přidali a v 57. minutě Vaclík vypíchl Sterlingovi míč při pokusu o kličku. O dvě minuty později na druhé straně vytáhl Masopustův pokus pod břevno Pickford na roh.

V 65. minutě Šilhavý stáhl ze hry útočníka Schicka a poslal na trávník Ondráška, který nastoupil k reprezentační premiéře.

Domácí i v druhé půli hrozili a Královo zakončení v 78. minutě Pickford s problémy vyrazil na roh. Tři minuty nato si zaběhl za obranu Kane a český celek zachránil Vaclík.

Reprezentanti ale nerezignovali na útok a v 85. minutě svůj výkon korunovali vítězným gólem. Masopust našel ve vápně Ondráška a ten ozdobil svou premiéru rozhodující brankou.

"Je to neuvěřitelné, ještě mně to všechno nedošlo. Asi poprvé jsem viděl tátu, že má slzy v očích. Všichni jsou strašně šťastní, hrozně důležitá výhra," uvedl nečekaný hrdina zápasu Ondrášek.

"Jsem rád, že se to Zdeňkovi takhle povedlo. Přišel, dal gól, velký debut. Trošku znám jeho naturel, protože jsem ho měl v Budějovicích. Věřím, že bude pokračovat takhle dál," dodal reprezentační trenér Šilhavý.

Česko - Anglie 2:1 (1:1)

Branky: 9. Brabec, 85. Ondrášek - 5. Kane z pen. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.). ŽK: Jankto - Rose, Sterling, J. Henderson. Diváci: 18 651.

Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil - Masopust (90. Zmrhal), Souček, Darida, Král, Jankto (82. Kopic) - Schick (65. Ondrášek). Trenér: Šilhavý.

Anglie: Pickford - Trippier, Keane, Maguire, Rose - J. Henderson, Rice (88. Abraham), Mount (72. Barkley) - Sancho (73. Rashford), Kane, Sterling. Trenér: Southgate.

Jaroslav Šilhavý (trenér Česka): "Ještě tomu nemůžu věřit, s tak silným mužstvem jsme dokázali zvítězit. Myslím, že za ten týmový výkon i výkon jednotlivců jsme si to zasloužili. Napadali jsme Anglii a možná je trošku zaskočili. Ani po tom rychlém gólu, který jsme dostali z penalty, jsme se nepoložili. Dokázali jsme rychle vyrovnat a v prvním poločase jsme měli víc ze hry. Druhý poločas jsme se dostali pod tlak, ale zvládli jsme to takovým nadšením, touhou. Bylo vidět, že naši kluci se o to chtějí poprat, jdou si za tím, chtějí vyhrát. Samozřejmě jsme Euru blíž, to vítězství je nečekané. Ale pořád je tady ten zápas s Kosovem, ten musíme zvládnout."

Gareth Southgate (trenér Anglie): "Samozřejmě jsme něco takového nechtěli zažít. Ztráceli jsme balony, neměli jsme míč tak, jak jsme chtěli. První poločas jsme si nevytvořili dost šancí. Ve druhém poločase sice ano, ale žádnou se nám nepovedlo proměnit. Musím uznat, že Češi hráli opravdu naprosto skvěle. Beru za ten výkon zodpovědnost na sebe. Nečekali jsme, že náš výkon bude tak slabý. Ale i naši hráči jsou lidé a tohleto byl jeden z večerů, kdy se to ukázalo."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články