Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ceny Václava Jíry dostali Nehoda, Gajdůšek, Haniaková i Obst

Praha – Fotbalová asociace ČR vyznamenávala osobnosti, které podle ní přispěly k rozvoji českého fotbalu. Držiteli ceny Václava Jíry se stali mistr Evropy z roku 1976 Zdeněk Nehoda, bývalý člen výkonného výboru Stanislav Gajdůšek či jedna z průkopnic českého ženského fotbalu Eva Haniaková. Dostalo se dokonce i na bývalého svazového předsedu Jana Obsta.

Laureáti ceny Václava Jíry pro rok 2014
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Jednašedesátiletý Nehoda je čtvrtým nejlepším střelcem fotbalové reprezentace v historii, v 90 zápasech dal 31 branek. Přispěl ke zlaté medaili na Euru v roce 1976 a k bronzu o čtyři roky později. Stal se jednou z největších postav Dukly Praha, v jejímž dresu získal tři tituly. Po skončení kariéry působil jako funkcionář, pak se stal hráčským agentem.

"Měl jsem štěstí na dobré trenéry a spoluhráče," řekl s úsměvem při přebírání ocenění Nehoda. "Musím také poděkovat manželce, která se mnou prošla celou kariérou," dodal.

Zdeněk Nehoda:

"Za mou kariéru těch ocenění bylo strašně moc, ale tohle řadím k těm nejcennějším a nejvíce si ho vážím."

První oceněná žena

Devětapadesátiletá Haniaková se stala první ženou, která ve dvacetileté historii udílení cen Václava Jíry získala ocenění v hlavní kategorii. Je jednou z největších osobností ženského fotbalu v Čechách, jemuž se věnuje celý život. V sedmdesátých letech oblékala dres Slavie, která tehdy patřila k nejlepším evropským týmům v Evropě, dělala také reprezentační kapitánku. Po skončení kariéry se věnuje trénování.

"Beru to jako satisfakci pro ženský fotbal," řekla Haniaková. "Ale nešlo jen o něj. Málokdy se stane, aby matka trénovala se svými syny a poté babička se svými vnuky," dodala s úsměvem.

Bývalý divizní brankář Gajdůšek obdržel ocenění u příležitosti 70. narozenin, které oslaví v listopadu. Byl předsedou Moravskoslezského krajského fotbalového svazu, předsedou řídící komise svazu na Moravě a do roku 2005 opakovaně členem svazového výkonného výboru.

Dvaašedesátiletý Obst je známý jako fotbalový funkcionář. V roce 2001 se stal svazovým předsedou a v čele hnutí stál čtyři roky. Pro svaz a poté FAČR pracoval i dál, například jako předseda legislativní rady.

Je nám líto, video expirovalo.
Cena Václava Jíry má další čtyři laureáty
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články