Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

FAČR se kandidatury nevzdává, řeší navýšení kapacity Edenu

Praha – Fotbalová asociace ČR nevzdala záměr kandidovat na spolupořádání mistrovství Evropy v roce 2020. Přestože vláda minulý týden nedala předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi záruku na výstavbu třicetitisícového stadionu na Strahově, výkonný výbor rozhodl, že bude nadále připravovat kandidaturu s náhradní variantou. Tou je rozšíření stadionu Slavie v Edenu na potřebnou kapacitu ze strany soukromého investora. Kandidaturu musí FAČR podat do 25. dubna.

Sport
zdroj: ČT4

Výkonný výbor FAČR vloni v září schválil záměr ucházet se o to, aby Praha byla jedním ze 13 měst, která budou hostit zápasy šampionátu v roce 2020. Aby česká metropole měla šanci, musí mít stadion minimálně pro 30 tisíc fanoušků. UEFA sice požaduje minimální kapacitu 50 tisíc, ale pro maximálně dvě hostitelská města je připravena udělit výjimku.

Původní plán byl vybudovat olympijské centrum na Strahově včetně nové národní arény na místě současného Stadionu Evžena Rošického. Jenže kvůli průtahům při získávání pozemků a se sestavováním vlády mohl Pelta žádat o pomoc vládu až měsíc před podáním kandidatury. A premiér Bohuslav Sobotka odmítl pod časovým tlakem dát státní garance.

"Žádal jsem pana premiéra o to, zda bychom nemohli dostat ve zkráceném řízení záruku na výstavbu stadionu na Strahově, jelikož je brzy uzávěrka kandidatur. On nám tuto záruku nyní dát nemohl, to znamená, že nepodáme kandidaturu," řekl Pelta minulý týden v ČT. Jenže nakonec se přece jen našla další cesta, jak se o pořadatelství ucházet.

Tou by mělo být rozšíření současné dvacetitisícové kapacity Synot Tip Areny v Edenu. "Vznikla iniciativa ze strany vlastníka stadionu. Je tam technicky možné navýšit kapacitu, ovšem z hlediska infrastruktury by to bylo komplikovanější. Zadal jsem poradenské firmě, aby nám vypracovala analýzu. Je to otázka několika dní, kdy by mělo být definitivně jasné, zda budeme podávat kandidaturu," řekl Pelta.

Případná rekonstrukce Edenu podle Pelty ale neovlivní plán na výstavbu olympijského centra na Strahově. "Vlastník stadionu má zájem, že v případě úspěšné kandidatury by to navýšení kapacity zaplatil. Šlo by tak o soukromou investici. O Strahově jednáme s vládou," dodal.

Stadion v Edenu vlastní společnost E Side Property, kterou v roce 2012 koupila firma kladenského advokáta Václava Slavíčka. Ten loni chtěl po dohodě s hlavními věřiteli E Side, Českou spořitelnou a stavebními firmami Hochtief a Strabag převést stadion pod akciovou společnost Vinet. To však soud zamítl. Už tehdy Slavíček avizoval, že uvažuje o navýšení kapacity bez souvislostí s ME 2020, a nechal si zadat studii, podle které je navýšení možné.


Synot Tip Arena byla za šest let vyprodána jen výjimečně, nepodařilo se to ani reprezentaci. Slavia ho dokázala zaplnit jen při otvíracím zápase s Jabloncem, v následující sezoně pak při Poháru UEFA s Aston Villou a při derby se Spartou. Přes 19 tisíc fanoušků do Edenu přišlo i na tři zápasy Plzně v roce 2011, kdy zde Viktoria našla azyl během působení v Lize mistrů. Jediný zápas, kdy by se opravdu vyplatila vyšší kapacita, byl srpnový Superpohár mezi Bayernem a Chelsea. Majitel však stadion propůjčuje i na rockové koncerty. Například na Metalliku přišlo dvakrát přes 30 tisíc lidí.

Společně s Českem se o spolupořádání šampionátu hlásí 31 evropských zemí. Zájem mělo i Finsko, v březnu však od kandidatury upustilo. Hostitelská města budou vybrána 25. září 2014. Kromě ME 2020 se FAČR chce ucházet také o pořadatelství mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let v roce 2017. "Požadavky jsou jeden stadion s kapacitou do 10 tisíc a další tři s kapacitou tři tisíce," řekl mluvčí FAČR Ondřej Lípa.

Je nám líto, video expirovalo.
Pelta nevzdává boj o kandidaturu na ME 2020
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články