Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čeferin nadále podporuje sankce proti Rusku. Vyloučení svazu z UEFA je nadále ve hře

Prezident Unie evropských fotbalových asociací Aleksander Čeferin na kongresu UEFA ve Vídni zdůraznil nutnost sankcí vůči Rusku, které už dva a půl měsíce vede vojenskou agresi na Ukrajině. Podle slovinského funkcionáře je tradice politické neutrality ve sportu přežitá a fotbalová asociace se musí svým dílem připojit ke snaze o co nejrychlejší ukončení bojů.

Aleksander Čeferin
zdroj: ČTK/AP autor: Gregorio Borgia

Ruské fotbalové týmy byly vyloučeny po zahájení invaze z evropských pohárů a nesmí startovat ani v příštím ročníku soutěží UEFA. Mužská reprezentace přišla o šanci probojovat se přes baráž na mistrovství světa v Kataru, ženy budou chybět na červencovém mistrovství Evropy v Anglii.

"Fotbal je bezesporu jedním z poražených. Bereme tím sny a vášeň pro hru hráčům, trenérům a fanouškům, kteří nemají s touhle situací nic společného. Mnozí to berou jako nebezpečný precedens, ale v tomhle případě je účel na prvním místě. I před kariérou několika stovek fotbalistů a sportovní neutralitou, kterou už nemůžeme v roce 2022 zastávat," řekl Čeferin.

Na kongresu promluvil i předseda ukrajinské fotbalové asociace Andrij Pavelko, který se s Vídní spojil na dálku z rozbombardovaného stadionu v Černihivu. Ruskou delegaci vedl přímo v místě konání svazový generální ředitel Alexander Alajev. Ruské kluby byly vyřazeny z evropských soutěží, UEFA ale zatím nesáhla k celkové suspendaci ruského svazu.

"O tom je zatím předčasné mluvit, zatím nemůžu vyloučit žádnou variantu. Věřme, že brzy zase nastane mír. Nejen kvůli našim ukrajinským bratrům a sestrám, ale i kvůli těm ruským," uvedl Čeferin, který je v čele UEFA od roku 2016.

"Fotbal nemůže tuhle válku ukončit, ale může k tomu alespoň přispět," přidal prezident FIFA Gianni Infantino. Opětovně se vyjádřil i k šampionátu v Kataru, který se uskuteční na přelomu listopadu a prosince. FIFA je za udělení pořadatelství Kataru terčem kritiky některých západních států kvůli tomu, že v zemi nejsou dodržována lidská práva a dělníci čelí během příprav turnaje špatným pracovním podmínkám.

Podle švýcarského funkcionáře se ale situace s nově přijatými zákony postupně zlepšuje. "Ne vše je ideální, ale je to na správně cestě," řekl s tím, že se osobně zasazuje o to, aby byly zákony během příprav šampionátu dodržovány.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články