Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bývalé vedení ČMFS utratilo zbytečně až 45 milionů korun

Praha – Bývalé vedení Českomoravského fotbalového svazu mohlo ušetřit nejméně 45 milionů korun. Nehospodárnost a absenci vnitřní kontroly v účetnictví ukázal forenzní audit, který si objednalo současné vedení svazu v čele s Ivanem Haškem. Bývalí svazoví šéfové okolo Vlastimila Košťála utratili například za projekt Národního stadionu více než dvanáct milionů korun. Na prodeji domu v Kozí ulici prodělal svaz osm milionů korun. Nynější vedení ČMFS zvažuje právní možnosti, kterými na tato zjištění bude případně reagovat, informovaly Hospodářské noviny.

Auditoři se zajímali o hospodaření v letech 2006, 2007, 2008 a v prvním pololetí 2009. Nehospodárné nakládání s prostředky dokumentuje příklad z prvních dvou let. Jakmile fotbalový svaz získal peníze za mistrovství světa v roce 2006, následující rok se prudce zvýšily režijní i osobní náklady. Na odměnách si činovníci ČMFS rozdělili o 5,4 milionu korun více než v roce předcházejícím. Například tehdejší svazový šéf Mokrý si přidal k měsíčnímu platu 90 000 korun stejnou sumu jako odměnu.

Na schválený rozpočet se nehledělo. Předpokládané náklady na rok 2006 překročil svaz o 78 milionů, o rok později dokonce o 98 milionů. Autoři rozpočtu se od samého počátku podle auditorů nesnažili o vyrovnanost. Za MS 2006 v Německu dostal ČMFS 143 milionů. V roce 2007 pak stouply odměny pro funkcionáře meziročně o 49 procent. "V porovnání s rokem 2008 rostly odměny v roce 2007 dokonce o 117 procent. Tento výkyv ale nebyl nikdo z finančního oddělení schopen uspokojivě vysvětlit," uvádí se v auditorově zprávě.

Peníze letěly z okna na Národní stadion

Projekt Národního stadionu, který měl na starosti bývalý první místopředseda ČMFS Košťál, stál 12 253 000 korun. Přestože svaz několikrát prohlašoval, že se na výstavbě nebude podílet, choval se spíše jako reálný investor. Košťál zadal studii projektu AG Studiu, vyplatil 8,8 milionu korun a další více než půl milionu bylo účtováno za cestovné a občerstvení spojené s jednáním o Národním stadionu. Částku ve výši 2 896 000 korun inkasoval bývalý předseda svazu Jan Obst, jakožto poradce prvního místopředsedy ve věci Národního stadionu.

Z projektu nevzešel žádný reálný výsledek. Podle auditorů výdaje probíhaly nekoordinovaně, neplánovitě a bez řádné kontroly. Na loňské valné hromadě ČSFS představila Odvolací a revizní komise zprávu, podle níž vinou nedbalostí v projektu Národního stadionu došlo ke škodě 6,3 milionu korun.

Další neefektivně vynaložené sumy šly prý na odměny svazových funkcionářů a ztrátu 9,5 milionu způsobilo chybné rozhodnutí v kauze fotbalisty Suse, jemuž svaz odmítl vydat transferkartu. Kritiku sklidil i prodej nemovitosti v pražské Kozí ulici, na němž svaz podle auditu tratil osm milionů korun, protože byla vybrána až pátá nejvyšší nabídka. Obavy z insolventnosti dalších uchazečů prý přitom nebyly opodstatněné.

Pavel Mokrý
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
HN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články