Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Český fotbal přišel kvůli nevýhodným smlouvám o miliony

Praha – Český fotbal na tom není v současnosti finančně zrovna nejlépe a za poslední tři roky navíc přišel o desítky milionů korun. Důvodem je nevýhodné nakládání s penězi i právy na český fotbal firmou STES, obchodní a marketingovou společností ČMFS. S odvoláním na audit firmy, který vznikl na základě požadavku od nového vedení fotbalového svazu, o tom informovaly Hospodářské noviny.

Od června 2006 do června 2009 inkasoval STES sponzorské příspěvky ve výši 385 milionů korun. Podle auditu teď vyšlo najevo, že s nimi nakládal nehospodárně. "O většině těch případů jsme věděli," říká místopředseda ČMFS Jindřich Rajchl s tím, že na základě doporučení advokátní kanceláře učiní svaz právní kroky, aby došlo alespoň k částečné nápravě.

STES třeba vyplatil firmě JVM Promotin 3,6 milionu korun za tzv. dvojí produkci během mezistátních zápasů. Podle auditora však STES nic takového financovat nemusel a částka je tak považována za neefektivní vynaložení prostředků.

Ve vzduchu navíc visí podezření, že STES zaplatil JVM Promotion dvakrát. Podle jednatele JVM Lukáše Tučka, jenž byl v té době mluvčím reprezentace, a tudíž pracoval přímo pro STES, ovšem k žádnému dvojímu fakturování nedošlo. Tuček byl jednatelem i společnosti Event Concept, s níž STES podepsal smlouvu do roku 2014. Za její předčasné vypovězení hrozí pokuta deset milionů korun.

Existují však i další podivné smlouvy. Třeba kontrakt se společností CRS Management, která se za 241 500 korun měsíčně zavázala provozovat web www.fotbal.cz. Klauzule ve smlouvě navíc říká, že kontrakt lze vypovědět nejdříve v šestém roce platnosti pod pokutou pět milionů korun.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články