Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bude pod tlakem od první chvíle, ale Hašek je dobrá volba, říkají Koller i Rada

Jako dobrou volbu vidí Ivana Haška na post kouče fotbalové reprezentace bývalí reprezentanti Jan Koller a Petr Rada, který sám národní tým také vedl. Ti nevidí problém v tom, že Hašek působil posledních patnáct let mimo Evropu, protože má velký přehled o fotbale i další přednosti.

"Jsem rád, že to dostal Ivan Hašek. Bude to mít těžší, protože jak to vnímám, tak široká fotbalová veřejnost není tomuto kroku úplně nakloněna a Ivan bude pod tlakem hned od první chvíle. Držím mu palce a přeju hodně štěstí, bude ho potřebovat," řekl Koller.

"Ivan je persona, akorát ho všichni spojují s tím, že patnáct let nebyl v českém nebo evropském fotbale. Ale to jako problém nevidím. Má hodně velký přehled o fotbale. A z toho, co tady teď vykrystalizovalo, je to asi optimální řešení," dodal Rada, který trénuje druholigovou Duklu Praha.

Ani Kollerovi nevadí, že Hašek v poslední době trénoval výhradně v arabském světě. "Já si nemyslím, že je to problém. Jak znám Ivana, tak má velmi dobrý přehled o našich hráčích, sleduje náš fotbal a do toho si vybral velmi dobré asistenty (Jaroslavy Köstla a Veselého). Je to týmový hráč, osobnost. Myslím, že umí dobře komunikovat s hráči, umí si je dostat na svou stranu. Ale ukázaná platí," uvedl autor pětapadesáti reprezentačních gólů.

Rada připomněl, že Hašek už českou reprezentaci v roce 2009 vedl v pěti zápasech coby dočasný kouč, kdy byl zároveň předsedou svazu. "Byl tam sice krátce, ale ví, jak to funguje. Má respekt u hráčů, je jazykově dobře vybavený," ocenil pětašedesátiletý kouč, jenž trénoval národní mužstvo v letech 2008 až 2009. "Jediná nevýhoda je, že bude mít jenom jeden sraz do Eura, takže tolik s týmem nebude. Ale nedá se nic dělat. Ivan je zkušený trenér a měl by si s tím poradit," přidal Rada.

Podle Kollera mohl být nový reprezentační kouč zvolen dřív. Fotbalová asociace ČR vybírala trenéra poté, co se Jaroslav Šilhavý v listopadu po konci kvalifikace navzdory postupu na letní mistrovství Evropy do Německa rozhodl u týmu nepokračovat.

"Za mě je to pozdě, ale zaplaťpánbůh, že už je to a nový realizák se může začít připravovat na Euro. Ještě bohužel chybí manažer národního týmu. Škoda, že to Pavel Nedvěd odřekl. To ještě reprezentaci trošku limituje," upozornil bývalý útočník Sparty, Anderlechtu, Dortmundu, Monaka nebo Norimberku.

Sám by si ale na takovou funkci netroufl. "Já určitě ne, nejsem na to fundovaný. Ale souhlasím s Ivanem Haškem, který by si tam představoval třeba Petra Čecha. Ale u něj bude asi problém, že žije v Anglii, a nevím, jestli by to byl schopný dělat na plný úvazek. V úvahu přichází i Karel Poborský nebo Vláďa Šmicer," dodal Koller s odkazem na bývalé reprezentační spoluhráče.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články