Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Všeuměl Ivan Hašek slaví šedesátku. Já ho nesnášel, teď je to nejlepší kamarád, říká Vízek

Šedesát. To je věk, kdy někdo začíná bilancovat, jiný se už věnuje hlavně vnoučatům, ale legenda českého fotbalu Ivan Hašek nevypadá, že by si sedl k televizi a luštil křížovky. "Jsem v Japonsku, právě jsme přistáli, děkuju za přání," říkal do telefonu malý velký muž, který ve fotbale, snad kromě postu rozhodčího (a to nevím jistě), vyzkoušel všechno. A k tomu ještě vystudoval práva.

Ivan Hašek, ještě jako kouč Libanonu
zdroj: ČTK autor: Nikku / Profimedia

V letech 1987 a 1988 byl vyhlášen nejlepším fotbalistou tehdejšího Československa. Zahrál si i v zahraničí, čtyři roky kopal za Štrasburk, dva pak v Japonsku za Hirošimu i Ičiharu.

V reprezentaci odehrál přes padesát zápasů a v téměř polovině z nich měl na rukávu kapitánskou pásku. Tu měl i na mistrovství světa roku 1990 v Itálii, kde tehdy ještě československý celek postoupil ze skupiny, v osmifinále porazil Kostariku 4:1 a v boji o semifinále podlehl pozdějším mistrům světa Němcům 0:1.

Je také členem prestižního klubu Ligových kanonýrů pro hráče, kteří v ligových soutěžích nastříleli přes stovku gólů.

Trenérské štace – a že jich bylo

Po konci hráčské kariéry se vrátil do Sparty a přivedl ji ke dvěma titulům. Pak kývl na nabídku Štrasburku, který se mu podařilo vrátit do první francouzské ligy, a dosud je akcionářem tohoto klubu. Trénoval v Japonsku i ve francouzském St. Etiene. Hodně času strávil na lavičkách týmů z Kataru, Spojených Arabských Emirátů a Saúdské Arábie, kde vedl i současný Ronaldův tým an-Nasr.

Trénoval i český národní celek, ale také reprezentace Gabonu a naposledy i Libanonu. A v hodně rozmanitém životopisu má rovněž místo šéfa českého fotbalu. Ta zkušenost mu ale jednoznačně stačila, a když probíhala volba posledního vedení, stál za novým šéfem Fouskem, sám už ovšem nechtěl kandidovat. "Vůbec jsem o tom neuvažoval, že bych do toho šel znovu," řekl mi tehdy.

Ikona Sparty, ta ho však nechce

Patří k ikonám Sparty. Jako hráč jí pomohl k osmi ligovým titulům, jako trenér ke dvěma. V posledních letech, kdy se Sparta potácela od čerta k ďáblu a hledání trenéra skončilo až u Briana Priskeho, který dokázal letenský celek restartovat, se často ozývalo Haškovo jméno jako toho, kdo by dokázal tým vyvést z bludného kruhu.

Ale situace je jiná. "Křetínský ho nechce," říká k tomu Ladislav Vízek, další legenda tuzemského fotbalu, která dlouho nemohla s Haškem najít společnou řeč. "Já ho nesnášel," vysvětluje legendární fotbalový bohém a technik od pána Boha, protože Hašek mu svým důrazem a pílí dokázal fotbal v zápasech Sparty s Duklou dokonale otrávit.

"Ale teď je to jeden z mých nejlepších kamarádů. Dělal mi svědka na svatbě, kterou mi zařídil v Dubaji. Už deset let spolu hrajeme tenis, jsme legendární dvojice, chodíme spolu na golf a když jdeme za Sigi tým hrát, tak se bojím, aby nešel hned ke mně, jak si na mě zvykl tehdy v lize," směje se Vízek s tím, že když Haška poznal více, nemůže o něm říct nic špatného.

"Je to čistej, zajímavej člověk, takovej trochu chytrolín... až se mi nechce věřit, že je sparťan," dodává Vízek s úsměvem.

Vízek: U nás je nedoceněný

Legenda Dukly je ale přesvědčená, že zdejší fotbalové prostředí Haškovi příliš nakloněné není. "Říkají o něm, že trénuje taxikáře a podobně," říká Vízek s odkazem na Haškova angažmá v arabském světě, který je stále ještě považován za slabší než vyspělé fotbalové země. "Prý, že mu fotbal utekl, ale to vůbec není pravda. Je sečtělý, studuje fotbal, moderní trendy, má přehled..." vysvětluje Vízek.

Myslí si, že by jubilant přijal i nabídku z české ligy. "Ale určitě ne jakoukoliv – třeba Slavii asi ne, ale Spartu ano – jenže tu by mu Křetínský nedal," upozorňuje na nedobré vztahy mezi Haškem a majitelem Sparty.

Vízek tvrdí, že Hašek je stále připravený vzít rozumnou nabídku, ale čeká ji spíš ze zahraničí. "Třeba slovenskou reprezentaci chtěl vzít, ale nakonec tam přivedli toho Itala," dodává chlapík, který si zahrál i francouzskou ligu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články