Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Brankář Jaroš: Doufám, že jednou budu mladou hvězdou Liverpoolu i já

Mnoho fotbalistů sní o tom, že si jednou zahrají za přední anglický tým. Brankáři Vítězslavu Jarošovi se to splnilo už v patnácti letech, kdy ho do své akademie zařadil Liverpool, letošní finalista Ligy mistrů. Za rok a půl si odchovanec Slavie vydobyl v populárním klubu poměrně silnou pozici, v sedmnácti nastupuje se staršími spoluhráči v juniorské Lize mistrů Youth League a věří, že svůj potenciál využije naplno. 

Vítězslav Jaroš a po jeho pravici Steven Gerrard
zdroj: Sport Invest Marketing

V pomyslné hierarchii už jsou nad ním pouze gólmani z prvního týmu. "Asi se to tak dá říct, ale pořád je přede mnou dlouhá cesta," řekl Jaroš. 

"Trenér osmnáctky mi řekl, že budu jedničkou, a zatím to plní. Chytal jsem každý zápas až na jedno malé zranění. Na zápasy juniorské Ligy mistrů pak cestujeme společně s A-týmem, o to prestižnější to pro nás je," popsal.

S hráči prvního mužstva v čele s Mohamedem Salahem se nicméně potkává spíše výjimečně. "Buď oni přijdou do akademie, nebo my jdeme do jejich tréninkového centra. Ale teď se to bude spojovat, takže je budeme vídat častěji," doplnil s tím, že doufá ve více možností odkoukat něco od druhého nejdražšího brankáře historie Allisona Beckera.

Alisson Becker v dresu Brazílie
zdroj: AP autor: Zhong Zhenbin

"Allison je jeden z nejlepších gólmanů na světě a určitě je co se od něj učit, takže pokud bych se dostal na tréninky s áčkem, určitě bych ho velmi často pozoroval a snažil se od něj něco pochytit," zasnil se český talent.

Začátek pod vedením Gerrarda

Když do Liverpoolu dorazil, vedla jeho tým klubová legenda Steven Gerrard, který během léta odešel do Glasgow Rangers. "Když poprvé přišel do kabiny, tak si řeknete: Ty jo, Gerrard. Ale když jste s ním v kontaktu každý den, tak už ho berete jako trenéra a ne jako hvězdu. Nicméně samozřejmě všichni víme, co dokázal," konstatoval Jaroš. 

Rozhodnutí odejít v mladém věku do ciziny nelituje. "Určitě bych doporučoval klukům jít ven. Naučí se jazyk, samostatnost, věnuje se nám hodně specialistů. A buď to vyjde, nebo ne. Když tam ale vidí, že je někdo dobrý, tak mu ještě přidávají a tlačí na něj, aby to někam dotáhl," popsal Jaroš. "Mně přidávají," dodal s úsměvem.

Připustil, že odchod v 15 letech od rodiny byl náročný, ale hodně mu pomohla agentura Sport Invest, která ho zastupuje. A zejména bývalý gólman Luděk Mikloško, jenž patří k průkopníkům české brankářské školy v Anglii. "S panem Mikloškem jsem v kontaktu skoro každý týden. Když něco potřebuji, volám jemu. Sport Invest má navíc i sídlo v Londýně, odkud za mnou také jezdí a starají se o mě dobře. Nic mi nechybí," vysvětlil Jaroš.

Loučení se Stevenem Gerrardem na Anfield Road
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine Livepic

Podle Mikloška má Jaroš kariéru dobře rozjetou. "Víťa chytil šanci za pačesy. Nastupuje v Liverpoolu pravidelně, teď se dostal na pozici jedničky v osmnáctce. Dalo mu to obrovsky moc. Nabral svalovou hmotu, dnes už je to dospělý chlap, i když mu je stále 17 let. To, že chytá v Youth League, svědčí o tom, že si vydobyl pozici a má to ve svých rukách. Nastavené to má dobře," řekl Mikloško.

"Víťa je navíc rozumný kluk, je na začátku všeho a musí si z toho vzít co nejvíce. Sám ví, že cesta do prvního týmu je stále dlouhá a že bude stát ještě hodně úsilí. Ale uvědomuje si, co chce. Je to prototyp moderního brankáře. Je klidný na míči, umí hrát oběma nohama a nebojí se toho, což je v dnešním fotbale důležité. Nenechá se rozhodit," hodnotil Mikloško.

Anglický dril na denním pořádku

Jaroše posouvá dál i náročný styl anglického fotbalu. "Když jsem přišel, tak jsem si musel zvykat na rychlost. Je to o dost rychlejší a silovější. Musel jsem se naučit rychleji přemýšlet a reagovat," komentoval Jaroš.

Kromě fotbalu pracuje velmi usilovně také na jazykové vybavenosti. Třikrát týdně má lekce angličtiny, k tomu se učí i španělsky. "Chodí k nám kluci ze Španělska na stáže a většina místních kluků španělsky nemluví. A protože vím, jak je těžké přijít do zahraničí a nemluvit místním jazykem, zatímco všichni na vás jen koukají, tak chci umět, abych jim mohl pomoct," uvedl s nadhledem mladý gólman.

Svými výkony si mimo jiné řekl i o nominaci do národního týmu do 18 let pod vedením Luboše Kozla. A v pondělí ho čeká prestižní zápas s Anglií. "Jsou tam kluci, které znám. O to zajímavější to pro mě bude a o to víc budu chtít vyhrát," poznamenal Jaroš.

V dresu Anglie by proti němu měl nastoupit i spoluhráč z Liverpoolu Curtis Jones, který je podle českého brankáře vycházející hvězdou. "V sedmnácti už chodí trénovat s áčkem, teď byl dokonce i na lavičce v poháru. Ten by mohl být další mladá hvězda, jako třeba Trent Alexander-Arnold. A doufám, že jednou to budu já," zakončil Jaroš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články