Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Z Jihlavy až na Old Trafford. Mastný navázal na Kováře a přestoupil do Manchesteru

Už druhý český brankář bude svůj talent rozvíjet v Manchesteru United. Po Matěji Kovářovi angažoval slavný anglický klub i šestnáctiletého Ondřeje Mastného, kterého přivedl z Jihlavy a podepsal s ním smlouvu na tři roky.

Ondřej Mastný pózuje s dresem Manchesteru United
zdroj: twitter.com/FC Vysočina Jihlava

"Jsem samozřejmě nadšený, je to splnění obrovského snu. Velké poděkování směřuje Fotbalové škole v Třebíči a Vysočině Jihlava, které mě vychovaly od prvních krůčků. Jsem na začátku cesty. Vím, jak těžké to bude, ale moc se na následující měsíce a roky těším," řekl Mastný, jenž bude bojovat o šanci ve výběru United do 18 let.

Na doporučení bývalého českého gólmana Luďka Mikloška si Manchester pozval Mastného na testy, ve kterých uspěl. "Okamžitě je přesvědčil. V duelu s Leicesterem chytil penaltu a proti Chelsea zlikvidoval několik šancí. Byl jistý, zdravě sebevědomý," popsal Mikloško.

"Ondra je bezesporu velký fotbalový talent, ale mnohem důležitější je v současnosti jeho mentální nastavení. Je si vědom skutečnosti, že podpis profesionální smlouvy v brzkém věku představuje pouze malý krůček k dalším cílům. Ví, čeho chce dosáhnout a co je potřeba tomu obětovat," uvedl ředitel jihlavského klubu Jan Staněk.

Mastnému by měl v rychlé aklimatizaci ve velkoklubu pomoci i o dva roky starší Kovář, jenž do Manchesteru přišel v lednu ze Slovácka. V konkurenčním Liverpoolu je Vítězslav Jaroš.

"Nikde není garantováno, že se stanou gólmany pro Premier League, ale fotbalově i lidsky je pro ně tato zkušenost obrovskou šancí do budoucna. Navíc mohou otevřít šanci dalším talentům z Česka. Každý zástupce jednotlivé země píše do jisté míry vysvědčení i pro další krajany. A já věřím tomu, že oba kluci v United nebo Víťa Jaroš v Liverpoolu mohou založit novou tradici české brankářské školy v Anglii," dodal Mikloško, který byl spolu s Pavlem Srníčkem či Janem Stejskalem průkopníkem českých gólmanů v Anglii.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články