Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Videorozhodčí v Anglii jako vzor pro českou ligu? V hledání milimetrů rozhodně NE

Fenomenální záložník De Bruyne, ostrostřelci Mané či Abraham? Ne, do hlavní role se ve 20. kole Premier League obsadil systém VAR. Pětkrát odvolal gól a ve všech případech z důvodu marginálního ofsajdu, jenž odhalil videorozhodčí až za pomocí zdlouhavého posouvání křivek v počítačové grafice. Ani soutěž, která je v mnoha ohledech příkladem pro ostatní, zatím nedokáže pracovat s novou technologií ku prospěchu fotbalu.

Pedro Neto z Wolverhamptonu (vpravo) nechápe, proč VAR neuznal jeho gól
zdroj: PA autor: Nick Potts

Představte si situaci. V létě se stěhujete na hostování do nového klubu, kde zůstáváte za očekáváním. Po pravidelném sezení na lavičce dostanete šanci v Liverpoolu, kterému vstřelíte branku. První v sezoně. Liverpoolu, aktuálně nejlepšímu týmu v Evropě. Cloumají s vámi nepopsatelné emoce a máte pocit, že trápení je konečně minulostí.

Na chvíli.

Hlavní sudí totiž signalizuje konzultaci s VARem. V televizních záběrech je vidět dlaň spoluhráče v ofsajdu v předfinální fázi akce. Deset sekund před gólem. Před osobním soubojem, před centrem, před skrumáží v pokutovém území, před milimetrově přesnou ranou.  

Po 123 vteřinách dohadování v mrazivém prosincovém počasí na slavném Anfield Road je rozhodnuto - branka není uznána.

Nonsens? Ne. Toto zažil v neděli Pedro Neto, devatenáctiletý útočník Wolverhamptonu.

Kontroverzní moment naleznete v přiloženém videu: (4:50 - 6:10) 

Fotbalisté hostujícího celku kousali verdikt Anthonyho Taylora, potažmo Simona Hoopera (VAR), těžce. Trenér Nuno Espírito Santo dokonce inkasoval žlutou kartu a po utkání, které jeho svěřenci prohráli 0:1, pustil uzdu emocím.

"O odvolání gólu rozhoduje daleko od stadionu člověk u počítače. Nemůže absolutně cítit hru," čertil se portugalský stratég.

Ano, právě necitlivost je aktuálně hlavním problémem VARu v Premier League. Nová technologie ligu zakládající si odjakživa na plynulosti, férovosti a minimálním zdržování ovlivňuje.

Nutno podotknout, že spíše negativně. 

VAR ve své podstatě přece nemá hledat řešení všech konkrétních situací, ale upozornit na zjevná a zcela neoddiskutovatelná pochybení. Patří nalezení milimetrového ofsajdu do této kategorie? Nemyslím si.

Fotbalisté Wolverhamptonu čekají v Liverpoolu na rozhodnutí systému VAR
zdroj: PA autor: Darren Staples

Je zapotřebí také zmínit důležitou věc. Sudí v Anglii víceméně neposuzují kontroverzní moment, na rozdíl od české ligy, sami u monitoru. I tento fakt je často kritizován - právě zde by se totiž mohl v plné kráse ukázat cit pro hru, po kterém volá Espírito Santo.

V současnosti to bude znít bláhově, ale právě zde by mohl muž s píšťalkou říct, ideálně prostřednictvím mikrofonu všem na stadionu (jako během mistrovství světa v ragby) například toto: "Ano, dle záběrů se jedná o těsný ofsajd, ale v gólové akci neměl stěžejní roli. Branka platí."

Pár milimetrů připravilo o gól i Meyera, Pukkiho či Mousetta

S podobnou situací jako v Liverpoolu se museli o víkendu smířit také fotbalisté Crystalu Palace v Southamptonu, Norwiche v domácím utkání s Tottenhamem, Brightonu v zápase s Bournemouthem a Sheffieldu United na stadionu Manchesteru City.

I proto zastávám názor, že ani soutěž, která je v mnoha ohledech příkladem pro ostatní, neumí pracovat s novou technologií ku prospěchu kopané.

Zatím.

Touha po spravedlnosti podle mě předehnala duch pravidla o ofsajdu, jež rozhodně nevzniklo proto, aby se zkoumalo marginální postavení části ramene útočníka před obráncem.

"Správné využívání VARu je během na dlouhou trať."

Mike Riley, šéf rozhodčích v Premier League, koncem listopadu mimo jiné prohlásil: "Správné využívání systému VAR je během na dlouhou trať."

Doufám, že se nebude jednat o ultramaraton.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články