Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Ve fotbale létají miliardy a ten se s nimi učí zacházet

V době, kdy fotbalový svět přešel v přestupové matematice z milionů na miliardy, najednou žádná částka nevypadá dost vysoká. Proto mě překvapilo, když takový kolos, jakým je Barcelona, ukázal, že i tady je matematika někdy víc než prestiž.

Matthijs de Ligt (vlevo) slaví se spoluhráči z Ajaxu vstřelený gól
zdroj: REUTERS autor: Alberto Lingria

Podle španělského sportovního webu marca.es totiž slavný klub nechtěl závodit v přetahované o Matthijse de Ligta. Devatenáctiletá hvězda Ajaxu Amsterdam, o kterou se kromě katalánského velkoklubu ucházely i Juventus a Paris SG, má před podpisem smlouvy v Itálii za částku, která se v přepočtu blíží sumě 1,8 miliardy korun.

Přitom podle španělského sportovního webu mělo vedení Barcelony na mladičkého stopera připraveno 75 milionů eur, což je v přepočtu přes 1,9 miliardy korun. Jenže také zřejmě ví, že není všechno zlato, co se třpytí, a částka, kterou klub za hráče zaplatí, nemusí být konečná.

Hráčův agent si nárokoval dvacet procent z přestupní částky, pro hráče chtěl při pětileté smlouvě plat dvanáct milionů eur ročně a bonus za podpis smlouvy. V Barceloně si nakonec propočetli veškeré náklady na příchod mladého stopera na 200 milionů eur, což je přes pět miliard korun, a řekli si dost, nemusíme mít všechno. Necháme si těch 75 milionů eur a zkusíme je přihodit třeba na hromádku pro snahu získat zpět Neymara, jemuž se přestává v pařížském St. Germain líbit.

Je zajímavé, že se Barceloně nezdál ani plat, který pro de Ligta jeho agent požadoval - nedělalo by to prý v kádru dobře. Přitom hvězda hvězd Lionel Messi si údajně přijde po zdanění na částku kolem 35 milionů eur. A Luís Suárez určitě nebude brát o moc méně. Takže, kde je problém?

Asi v hlavách spoluhráčů, kteří to unesou u tahouna týmu, ale u někoho, kdo toho zatím moc pro tým neukázal, ne.

Při nedávné nákupní horečce ve Spartě upozorňoval Ladislav Vízek, že například plat Semiha Kayi, který bere údajně přes 3,5 milionu korun měsíčně, nebude dělat dobrotu v době, kdy někteří hráči v týmu tuhle částku sotva vydělají za rok.

A je to tak, tohle jsou citlivá témata a pocit nedostatečného ocenění u dalších hráčů může natropit v kádru hodně zlé krve. To si uvědomují v Barceloně a teď už možná i ve Spartě. A jak je tomu ve Slavii, která udržela Tomáše Součka a platí mu teď měsíčně údajně něco mezi třemi a čtyřmi miliony korun, které putují do Vršovic z Číny…? To se teprve uvidí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články