Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

BLOG: Rusko potřebuje pravdu, vzkazuje Ševčenko. Pravda.ru nemyslel

Informace na ruský způsob připomínají hru na tichou poštu, jen skutečnost se během této hry nemění náhodou, ale naprosto záměrně. Jak to funguje, předvádí například ruský list Pravda i na svém sportovním webu.

Zklamaný Andrej Ševčenko
zdroj: Reuters autor: Alberto Pizzoli

Dozvěděl jsem se tam, že velké ukrajinské sportovní hvězdy, boxerský šampion těžké váhy čtyř prestižních organizací Oleksandr Usyk i bývalý fotbalový kanonýr Andrej Ševčenko, jsou vlastně na Ukrajině dost nespokojení. A to v době, kdy ruská armáda podle ruských představitelů "denacifikuje" a zachraňuje jejich vlast stylem – náš účel světí prostředky.

O Usykovi, který po začátku ruské invaze se zbraní v ruce bránil svoji zemi a vstoupil do ukrajinské armády, se na webu dozvíte, že pochází z Ruskem anektovaného Krymu. A na dotaz, komu Krym patří, měl boxerský šampion odpovědět: "Bohu a lidem, kteří na něm žijí". Což mělo být zřejmě jasnou zprávou pro Rusko, že v tomhle je s nimi.

Slavný boxer už se nyní připravuje mimo Ukrajinu na obhajobu titulu s Anthonym Joshuou, jemuž pásy nečekaně vzal. A k tomu prohlásil, že Rusové a Ukrajinci jsou bratrské národy. To by pro každého jiného Ukrajince bylo podle autora článku velkým problémem.

O něm i Ševčenkovi, jenž pět let úspěšně vedl jako trenér i ukrajinskou reprezentaci a po skončení kontraktu odešel, se pak dozvěděli, že oba jsou na Ukrajině víceméně nespokojení a utlačovaní.

Spolu s boxerem jsou něco jako disidenští lingvisté, protože podle pravda.ru nesouhlasí s novým zákonem, jenž výrazně omezuje používání ruského jazyka. Web naznačuje, že proto Ševčenko i u národního týmu skončil.

Jenže ani u Ševčenka to nevypadá, že by pravda.ru opravdu hlásala pravdu. Zapomněla například zmínit, že slavný fotbalista byl v Británii, kde žije, vyfocen na demonstraci proti invazi na Ukrajinu s transparentem: "Stop válce. Neodpustíme, nezapomeneme".

"Budeme bojovat až do konce, Rusko u nás není vítáno. Jsem hrdý na to, že jsem Ukrajinec. Jsme svobodní a nenecháme si nic diktovat," přinesl jeho vzkaz web mondo.

V Británii také bývalý fotbalista, který prošel kluby jako AC Milán i Chelsea, rozjel kampaň na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, shání jim ubytování a chce získat miliony liber.

"Můj vzkaz přátelům z Ruska je vždy stejný: jděte do ulic. Vím, že to v Rusku není jednoduché a je to nebezpečné, ale jediný způsob, jak zastavit válku, je říkat pravdu a mnoho lidí v Rusku pravdu nezná," dodal Ševčenko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články