Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Ukrajinci nechtějí pokračování ruského miliardáře Lisina v čele mezinárodní střelecké federace

Ukrajinská střelecká federace (USF) protestuje proti tomu, že ruský miliardář Vladimir Lisin stále zůstává v čele Mezinárodní federace sportovní střelby (ISSF). Pokud by finanční pomoc přislíbená mezinárodní federací pocházela přímo od něj, ukrajinská strana by ji odmítla. Lisina, který vlastní ocelářskou firmu, označil prezident USF Vladimir Volkov za blízkého přítele ruské hlavy státu Vladimira Putina.

Vladimir Lisin
zdroj: Reuters autor: Maxim Šemetov

V otevřeném dopise střelecké komunitě, jehož obsah zveřejnil server insidethegames, se Volkov ohradil proti tomu, že mezinárodní federace ignorovala jeho předchozí výzvu ke svolání mimořádného zasedání ISSF, kde by se jednalo o budoucnosti prezidenta Lisina i generálního sekretáře Alexandra Ratnera, který je rovněž Rus.

"Před více než měsícem jsme požadovali, aby ISSF svolala mimořádnou valnou hromadu a vyloučila zástupce Ruska a Běloruska z vedoucích pozic. Náš požadavek byl ignorován a nedostali jsme žádnou odpověď," stěžoval si Volkov.

Lisinovo setrvávání v čele světové sportovní střelby považuje vzhledem k pokračující ruské agresi na Ukrajině za nepřijatelné.

"Chtěli bychom zdůraznit, že ačkoliv proti panu Lisinovi osobně nic nemáme, považujeme za nemožné, aby osobní přítel ruského prezidenta Putina, ředitel velkých železáren a oceláren, které poskytují ocel pro tanky a děla, byl hlavou ISSF v těchto zásadních momentech pro svět, kdy Rusko vydírá svět jadernými zbraněmi a dostává ho na práh třetí světové války," napsal Volkov jménem ukrajinské federace.

Světová federace v březnu slíbila, že poskytne ukrajinskému svazu finanční podporu, aby jeho závodníci mohli startovat na mezinárodních akcích včetně mistrovství světa.

"Ukrajinská střelecká federace takovou finanční podporu přijme, jen pokud bude výhradně od ISSF. Pokud by byla financována osobně Vladimirem Lisinem, odmítli bychom ji," upozornil Volkov.

Hodnota Lisinova majetku od vypuknutí konfliktu na Ukrajině klesla o třicet procent, ale i tak činí 18,4 miliardy dolarů (téměř 415 miliard korun).

Na rozdíl od jiných ruských oligarchů se nedostal na žádný sankční list a Mezinárodní olympijský výbor zatím nevyzval volené ruské zástupce k odchodu z vedoucích funkcí v mezinárodních sportovních federacích.

Lisin i generální sekretář Ratner ale čelí tlaku na odchod nejen z ukrajinské strany, ale také od řady národních federací včetně té české.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články