Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

BLOG: Mladíci roztočili miliardový přestupový kolotoč

Tanec miliónů vystřídal rock´n roll miliard. To se dá říct o zanedlouho končícím přestupovém období ve fotbale. Rekordní přestup Brazilce Neymara z Barcelony do Paris St. Germain v přepočtu za 5,8 miliardy korun nasadil absurditě reálnou tvář. A už to lítá.

Kylian Mbappé slaví gól do sítě Borussie Dortmund
zdroj: imago sportfotodienst autor: Anthony Bibard

Dembélé do Barcelony z Dortmundu za 2,7 miliardy plus další bonusy, které mohou také znamenat víc než miliardu. Patrik Schick do AS Řím téměř za miliardu. Liverpool nabízí za Thomase Lemara 2,09 miliardy korun. Vedení Monaka má na stole nabídku 4,68 miliardy korun z Realu Madrid i Paris St. Germain na Kyliana Mbappého. 

Sehnat špičkového fotbalistu pod miliardu v českých už začíná být problém. Finanční fair play FIFA, která nutí kluby fungovat v kladných číslech pod zákazem startu v pohárech, bude mít nejspíš brzy problémy. Ovšem druhá známka těchto fotbalových obchodů má kromě ukrutných částek, které posunují fotbalovou VIP společnost ještě dál od zbytku světa, i dalšího jmenovatele – mládí. 

Nejstarší z těch miliardových kluků je Neymar, kterému je pětadvacet, nejmladšímu Mbappému osmnáct, Dembélému dvacet a Schick s Lemarem jsou jen o rok starší. Takže ono to jde. Přitom sportovní dlouhověkost na špičkové úrovni roste, ale mladí a šikovní jsou perspektivní zboží. Jen se musí s talenty dobře pracovat, dát jim šanci a připravit je i na velký život s velkými penězi. 

Třeba si na to brzy (nejspíš až po odchodu kouče Stramaccioniho, kterému ale musí dát vedení klubu čas, aby se projevilo, proč jej angažovali) vzpomenou i ve Spartě, v níž dával mladým hodně šancí bývalý kouč Holoubek, a chvíli to vypadalo nadějně.  

Tak snad později…

Hlavní zprávy

Nejčtenější články