Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

BLOG: České ligy nejspíš čekají anglické týdny, rozhodnete o tom i vy

Jde to, ale dře to. Tak se dá popsat stav, v němž se nyní ocitly dvě nejvyšší fotbalové ligy v republice. Jako jedny z mála soutěží ještě boj s koronavirem nezabalily a čekají, jestli budou mít šanci dokončit rozehraný ročník. Od úterka o tom mají i konkrétnější představy.

Sigma Olomouc podporuje nošení roušek
zdroj: sigmafotbal.cz autor: sigmafotbal.cz

Vláda rozhodla rozvolňovat opatření, jimiž omezuje šíření nebezpečného viru v republice. Zatímco od příštího pondělí mají fotbalové kluby mít možnost trénovat ve skupinkách po osmi za stálého dodržování bezpečnostních opatření, jako je hygiena, dvoumetrová vzdálenost mezi hráči a sprchování doma atd., hrát by se podle nynějších představ mohlo začít až 8. června.

Ačkoliv Ligová fotbalová asociace původně doufala, že by se mohlo začít hrát už v polovině května, i takhle by to šlo. "Věříme, že je to první krok k možnosti dohrát sezonu," konstatoval šéf LFA Dušan Svoboda, i když se mu manévrovací prostor hodně smrskl.

Vezmeme-li na pomoc čísla, tak je to jasné – od 8. června do konce července, kdy podle UEFA musejí být soutěže dohrány vzhledem k předkolům evropských pohárů, zbývá necelých osm týdnů. Když se přejde na anglický herní model – víkend, středa, víkend – jsou to tři zápasy za týden, což znamená, že je to pořád hratelné.

Je nám líto, video expirovalo.
Profi sportovci budou moci začít trénovat

A stihnout by se dal rovněž pohár, který je v semifinále, i druhá liga, kterou čeká ještě třináct kol, a druhý a třetí celek k tomu ještě musí odehrát baráž se čtrnáctým a patnáctým celkem první ligy.

O tom, že ne všichni by tuhle možnost přivítali, svědčí i hlas opavského kouče Jiřího Balcárka, který tvrdí, že na třízápasový týden nemá většina týmů v lize dostatečně široký kádr. "S fotbalem to pak nebude mít nic společného," řekl kouč předposledního týmu tabulky.

Ovšem ti s kvalitnější hráčskou výbavou a vyššími ambicemi, se tomu nebrání. Adrian Gula, který v zimě nastartoval plzeňskou Viktorii, už předem řekl, že by tuhle možnost bral jako výzvu. "Přijmu jakékoliv rozhodnutí. Hráči neradi trénují, ale rádi hrají," potvrdil starou pravdu slovenský kouč.

Sport
zdroj: ČT4

Zkrátka a dobře: dá se to. Sice bez diváků, ale i přes původně ohlašovaný počet padesáti osob na akci (což jsou jen oba mančafty a jejich realizační týmy), by se to podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nějak udělat dalo. "Budeme mít nějakou toleranci určitého počtu osob v rámci těchto akcí," prohlásil ministr v úterý.

Teď bude ale hlavně důležité, aby si lidé neříkali: "Tak a je to, uvolňuje se režim – máme klid." Jako se to stalo poté, co byla vyhlášena roušková amnestie pro běžce, cyklisty a další sportování v lesích. Hodně lidí si to vysvětlilo po svém, a i když jen vedou kolo po ulici, roušku nemají vůbec. Mají přece kolo, les – neles.

A jestli si špatně vysvětlí možnost tréninku pro profíky ve skupinkách i kluci na plácku nebo mančaft okresního přeboru v Horní Dolní, počty nakažených lidí pak mohou začít stoupat. Potom, jak už Vojtěch a spol. avizovali, by musela vláda znovu přitáhnout šrouby.

Takže všichni víme, do čeho jdeme. Tudíž roušky nasadit, udržovat rozestupy a hlavně – přemýšlet.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články