Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokejista sezony Tipsport Extraligy v ledním hokeji 2023/2024

Bitvu o Manchester opanovali United a Liverpool je dvě vítězství od titulu. Leicester naděloval

Šlágr 29. kola Premier League vyzněl lépe pro Manchester United, který porazil v městském derby City 2:0. Liverpool naopak otočil utkání s Bournemouthem, vyhrál 2:1 a mistrovskou trofej může získat už za čtrnáct dní. Třetí Leicester deklasoval Aston Villu 4:0 a na "citizens" ztrácí aktuálně čtyři body. Chelsea stejným výsledkem přejela ambiciózní Everton, Wolves nečekaně remizovali 0:0 s Brightonem a Arsenal udolal West Ham 1:0.

Jamie Vardy z Leicesteru (uprostřed) oslavuje gól
zdroj: REUTERS autor: Andrew Boyers

V pondělní dohrávce dvakrát skóroval Harvey Barnes i střídající Jamie Vardy, který ukončil svůj střelecký půst. Anglický reprezentant se v Premier League trefil poprvé od 21. prosince a s 19 brankami se osamostatnil v čele tabulky kanonýrů.

"Foxes" i proto rázně utnul čekání na ligové vítězství, které si připsal po čtyřech zápasech. Aston Ville nasázel čtyři góly i v prvním vzájemném střetnutí v sezoně (4:1).

První branku vstřelil ve 40. minutě Barnes, jenž využil dalekého výběhu gólmana Pepeho Reiny a prázdnou branku neviděl. Vardy přišel do hry v 59. minutě a chvíli nato z penalty za hru rukou zvýšil na 2:0. V závěru navíc po sólové akci zamířil přesně k tyči a Barnes pět minut před koncem ranou z voleje stanovil konečný výsledek.

Aston Villa prohrála počtvrté za sebou a zůstala předposlední.

United i podruhé zdolali City

I druhé manchesterské ligové derby v sezoně vyhráli United. O vítězství 2:0 nad City rozhodl gólem ve 30. minutě Anthony Martial. Francouzský útočník si naběhl za obranu na nezištný oblouček Bruna Fernandese a s notnou dávkou štěstí prostřelil brankáře Edersona.

Martial skóroval proto i ve druhém ligovém derby v sezoně, což se naposledy v dresu "Red Devils" podařilo v ročníku 2006/07 Cristianu Ronaldovi.

Favorizovaní "Citizens" vystřelili v prvním poločase jen jednou. Po změně stran sice aktivitu zvýšili, ale k vyrovnání to nevedlo. V sedmé minutě nastaveného času navíc pojistil výhru domácích střídající odchovanec Scott McTominay.

Svěřenci trenéra Pepa Guardioly tak ztrácejí na Liverpool už 25 bodů, mají však středeční zápas s Arsenalem k dobru. United se posunuli na páté místo dva body před Wolves.

Na Stamford Bridge vyučovali "blues"

Náskok Chelsea zařídil v první půli křídelník Pedro, který úvodní branku připravil pro Masona Mounta a následně sám zužitkoval kolmici za obranu. 

Útočník Chelsea Olivier Giroud slaví gól
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Domácí následně přidali dva góly i po přestávce, trefu a asistenci si připsal Brazilec Willian. Hosté nezvítězili na stadionu Stamford Bridge ani v 25. ligovém střetnutí v řadě a poprvé pod vedením trenéra Carla Ancelottiho v Premier League neskórovali.

Salah a Mané otočili výsledek

Liverpool v předchozích dvou soutěžních zápasech nedokázal vstřelit gól a kousal porážku od Watfordu a Chelsea. Ani proti Bournemouthu, který bojuje o záchranu, nezačal dobře. Už v 9. minutě dorazil Callum Wilson míč do odkryté "klece" a hosté vedli 1:0.

Ve 25. minutě vyrovnal Mohamed Salah poté, co Sadio Mané využil hrubku hostující obrany. A právě Mané poslal v 33. minutě Liverpool do vedení po přihrávce Virgila van Dijka.

Pro Bournemouth to byl už čtvrtý ligový zápas bez výhry a v tabulce zůstává na sestupovém 18. místě.

Naopak Liverpool opanoval v lize posledních 22 domácích zápasů, což je nejdelší vítězná šňůra v historii anglické soutěže. Pokud vyhraje derby na stadionu Evertonu a následně duel s Crystalem Palace, bude moci nehledě na výsledky Manchesteru City slavit titul.

Krize Tottenhamu trvá

Ani napotřetí se nepodařilo vyhrát v lize Tottenhamu. Na hřišti Burnley prohrával od 13. minuty poté, co Chris Wood dorazil míč za záda Huga Llorise. Od 68. minuty nastoupil za domácí český útočník Matěj Vydra.

Alespoň bod zařídil "Kohoutům" proměněnou penaltou Dele Alli. Tým trenéra Josého Mourinha ztrácí z osmé pozice sedm bodů na čtvrtou Chelsea, která drží poslední místo zaručující start v Lize mistrů. 

O třetí ligové výhře Arsenalu po sobě rozhodl v 78. minutě zblízka Alexandre Lacazette. "Kanonýři" se posunuli na deváté místo, naopak "Kladiváři" jsou na 16. příčce a mají stejně bodů jako Bournemouth, jenž se nachází na první sestupové pozici.

Pětadvacetiletý Souček na konci února utrpěl v ligovém duelu na hřišti Liverpoolu svalové zranění a podle původních prognóz měl West Hamu chybět zhruba tři týdny. Nakonec se ovšem vrátil po necelých dvou.

Rovněž Sheffield United porazil 1:0 poslední Norwich. Stejným poměrem uspěl Crystal Palace nad Watfordem i Newcastle v Southamptonu.

Anglická fotbalová liga - 29. kolo:

Liverpool - Bournemouth 2:1 (25. Salah, 33. Mané - 9. Wilson), Crystal Palace - Watford 1:0 (28. Ayew), Wolverhampton - Brighton, Sheffield United - Norwich 1:0 (36. Sharp), Southampton - Newcastle 0:1 (79. Saint-Maximin), Arsenal - West Ham United 1:0 (78. Lacazette), Burnley - Tottenham 1:1 (13. Wood - 50. Alli z pen.), Chelsea - Everton 4:0 (14. Mount, 21. Pedro, 51. Willian, 54. Giroud), Manchester United - Manchester City 2:0 (30. Martial, 90.+7 McTominay), Leicester - Aston Villa 4:0 (40. a 85. Barnes, 63. z pen. a 80. Vardy).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články