Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Baník by mohl zachránit hokejový mistr světa Kubina

Ostravský Baník možná brzy změní majoritního vlastníka. Mohl by se jím stát hokejový obránce Tampy Bay Pavel Kubina. Dosavadní majitel Tomáš Petera připustil, že s vítězem Stanley Cupu z roku 2004 o této možnosti mluvil a že by byl rád, kdyby bývalý vítkovický hokejista do ostravského klubu vstoupil. Čtyřiatřicetiletý hráč se k věci zatím nevyjádřil.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

O možné změně majitele ostravského Baníku se spekuluje už dlouho. Klub je zadlužený, prochází výkonnostní krizí, která jej přibila na chvost tabulky a současný vlastník Tomáš Petera už v létě doufal ve vstup vlivného investora. Jeho námluvy se strojírenským magnátem Janem Světlíkem ovšem nevyšly, proto se Petera obrací jinam.

Právě trojnásobný mistr světa a odchovanec hokejových Vítkovic Kubina by mohl být skvělým kandidátem na koupi. "O Pavlovi je známo, že má Baník nesmírně rád," tvrdí Petera. Takřka dvoumetrový obránce se náklonností ke klubu z Bazalů nijak netají. V roce 2004 dokonce v jeho dresu nastoupil v exhibičním zápase proti Borussi Mönchengladbach. S Peterou jej navíc pojí přátelský vztah, majitel Baníku ostatně bývá členem fotbalového Kubina Teamu. "O možnosti vstoupit do ostravského klubu uvažuje," uvedl současný vlastník. Kubina se ovšem k celé věci vyjádřit nechtěl.

Pavel Kubina

Celá věc by se měla osvětlit v několika nejbližších týdnech, maximálně měsících. Pokud se Kubina rozhodne akci ostravského klubu koupit, stane se nejspíše majoritním vlastníkem, Petera by si ponechal menší podíl. "Je předčasné se o něčem takovém bavit, finální stav ostatně není podstatný. Podstatné je udržet Baník v první lize," tvrdí Petera. Připustil ale, že by byl ochotný přenechat Kubinovi rozhodující podíl. "Bylo by ku prospěchu věci, kdyby Baník vlastnil někdo, kdo je z Ostravska a má v tomto regionu sílu."

Dle zákulisních informací by změna vlastníka nemusela být jedinou na Bazalech. Nejpozději do dvou týdnů má vystoupit Marek Jankulovski a oznámit, zda bude pokračovat v aktivní kariéře. Je ale poměrně pravděpodobné, že ostravské fanoušky čeká smutná zpráva, čtyřiatřicetiletý bývalý obránce AC Milán se už po operaci kolene k návratu na hřiště pravděpodobně nechystá. Vedení klubu s ním ovšem počítá na post sportovního šéfa, kde by mohl časem nahradit Vernera Ličku.

Pavel Kubina se Stanley Cupem
zdroj: ISIFA/LN

Spekuluje se také o návratu Radoslava Látala, současného trenéra druholigového Sokolova. Bývalý kapitán Baníku, který jej dovedl k zisku titulu v roce 2004 a k vítězství v českém poháru o rok později, by se mohl stát novým trenérem. "Určité spekulace jsem zaznamenal, ale mám nyní platnou smlouvu v Sokolově a nikdo z Baníku mne nekontaktoval," tvrdí Látal.

Ke konci se taky nejspíše chýlí působení Jakuba Kahouna, současného předsedy představenstva Baníku. Vhodný nástupce ovšem zatím není.

Zdroj
ČT sport, Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články