Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Barcelona si i díky Neymarovi poradila s Realem, Atlético zlepšilo rekord

Barcelona – Nejsledovanější fotbalové derby na území Španělska mezi Barcelonou a Realem Madrid ovládla v tradičně vyhrocené atmosféře domácí Barca. Na Nou Campu zvítězila 2:1 díky brankám Neymara a Sanchéze a vede tabulku o body před madridským Atlétikem, které rozstřílelo doma Betis 5:0.

Utkání Barcelona - Real Madrid
zdroj: ČTK/AP

Skóre 167. vzájemného souboje otevřel krátce po čtvrthodině utkání Brazilec Neymar, kterému asistoval Andrés Iniesta. Pak pozornost poutaly především souboje a ostré zákroky, pohledného fotbalu si diváci příliš neužili. Velké šance nepřicházely ani od jedné ze stran. Real mohl kopat penaltu, souboj Macherana s Ronaldem ale rozhodčí neposoudil jako nedovolený. Nakonec se diváci dočkali parádní branky. V 78. minutě přesným obloučkem překonal vyběhnutého gólmana Diega Lópeze Alexis Sánchez, přidal svou pátou branku v sezoně a poslal Barcu do dvougólového vedení.

Alexis Sánchez (Barcelona): "Tohle je přesně ten druh zápasu, který všichni extrémně prožívají. Jsem moc šťastný, že máme tři body, nemyslím si ale, že ta výhra o něčem rozhodne. Před námi je ještě dlouhá cesta." 

Sergio Ramos (Real Madrid): "Jsou prostě věci, proti kterým nemůžete bojovat, v prvním poločase jsme měli po jasné hře rukou kopat penaltu. Ale myslím, že všichni fanoušci Realu mohou být hrdí na to, jak jsme bojovali do posledních minut. Už je to dlouho, co jsme naposledy viděli Barcu ke konci zápasu pod takovým tlakem." 

Real už dokázal pouze snížit v první minutě nastaveného času, když po přihrávce Cristiana Ronalda propálil gólmana Víctora Valdése dvacetiletý útočník Jesé. Barcelona dosáhla na 88. výhru ve vzájemných střetnutích, Real je na tom o dvě lépe. V tabulce je klub z hlavního města momentálně třetí a za svým soupeřem zaostává o šest bodů.

Sevilla porazila Pamplonu, Atlético přepsalo historické tabulky

Fotbalisté Sevilly zdolali v 10. kole španělské ligy na svém hřišti, kam v příštím utkání Evropské ligy zavítá Slovan Liberec, Pamplonu 2:1. Poprvé od začátku sezony se tak posunuli do první poloviny tabulky.

Andaluskému týmu nahrálo vyloučení hostujícího stopera Damiána Abelly po stažení unikajícího Gameira ve 35. minutě. Deset minut po přestávce využil přesilovku kapitán Ivan Rakitič, který z první poslal k zadní tyči centr Stéphana Mbiy, druhou branku přidal čtvrt hodiny před koncem Jairo Samperio.

Osasuna snížila tři minuty před závěrečným hvizdem zásluhou hlavičky Oriola Riery, Sevilla ale nedopustila opakování kolapsu z předchozího kola, kdy v posledních deseti minutách ztratila dvoubrankové vedení nad Valladolidem, a nakonec remizovala 2:2.

Atléticu pomohla doma proti Betisu rychlá vedoucí branka. Při debutu v základní sestavě se trefil talentovaný záložník Óliver Torres, který na první ligový gól v kariéře potřeboval 13 vteřin. Zaznamenal tak historicky nejrychlejší gól madridského celku. V La lize bylo dřív po úvodním hvizdu k vidění jen devět gólů, rekord drží Joseba Llorente z Valladolidu se sedmi sekundami.

Po přestávce vylepšil skóre kanonýr David Villa, který nejprve v 53. minutě využil centr Filipeho Luise hlavou a za čtyři minuty se uvolnil v pokutovém území a trefil se levačkou. Následně navýšil své vedení v tabulce střelců jedenáctým zásahem Diego Costa a v nastavení uzavřel skóre Gabi.

Valencie prohrála regionální derby na hřišti Villarrealu vysoko 1:4 a zůstává jedenáctá, zatímco její soupeř drží překvapivé čtvrté místo. Nováčkovi pomohl k vysoké výhře dvěma góly Mexičan Giovani Dos Santos, který je se šesti brankami čtvrtým nejlepším střelcem a v dnešním utkání navíc trefil tyč a neproměnil penaltu.

Španělská fotbalová liga - 10. kolo:

Málaga - Vigo 0:5 (6. a 64. Álex López, 23. Augusto Fernández, 73. Nolito, 81. Charles), FC Barcelona - Real Madrid 2:1 (18. Neymar, 78. Sánchez - 90.+1. Jese), Elche - Granada 0:1 (26. Iturra), Levante - Espaňol Barcelona 3:0 (25. z pen. a 51. El Zhar, 27. Diawara), FC Sevilla -Pamplona 2:1 (55. Rakitič, 75. Samperio - 87. Riera), FC Sevilla - Pamplona 2:1 (55. Rakitič, 75. Samperio - 87. Riera), Villarreal - Valencie 4:1 (49. a 84. Dos Santos, 17. Uche, 22. Pérez - 63.
Ricardo Costa), San Sebastian - Almería 3:0 (15. a 50. Griezmann, 55. Ángel), Atlético Madrid - Betis Sevilla 5:0 (53. a 57. Villa, 1. Torres, 65. Costa, 90.+3 Gabi).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články