Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Audit odhalil administrativní chyby bývalého vedení ČMFS

Štiřín (u Prahy) - Audit fotbalového svazu ukázal nedostatky při vyúčtování účasti české reprezentace na mistrovství světa 2006 a mistrovství Evropy 2008 a také další chyby minulého vedení. Jedná se například o nesprávný postup při prodeji domu v pražské Kozí ulici, řešení sporných kauz a organizační nedostatky uvnitř svazu i ve spolupráci s dceřinou marketingovou společností STES. Forenzní audit si nechalo vypracovat po loňském zvolení nové vedení fotbalového svazu a členové výkonného výboru obdrželi jeho výsledky na dnešním jednání v hotelovém zámku Štiřín. Uvedené výtky se prý vesměs shodovaly s tím, co současní funkcionáři ČMFS už tušili.

"Výtky byly hlavně ve dvou oblastech: organizační nedostatky uvnitř svazu a pak také nedořešené právní kauzy z minulosti včetně prodeje nemovitosti v Kozí ulici či nejasnosti ve vyúčtování účasti reprezentace na šampionátech v Německu v roce 2006 či Rakousku a Švýcarsku o dva roky později," uvedl po jednání místopředseda svazu Jindřich Rajchl. Auditorům se nelíbila také komunikace mezi jednotlivými odděleními svazu na jedné straně a zástupci STES na straně druhé, či zásady, jak byl za minulého vedení sestavován rozpočet. "Především v řešení některých kauz chceme mít rychle jasno. Zadáme advokátní kanceláři návrh řešení a na příštím jednání se rozhodneme o dalším postupu," řekl Rajchl.

Současné vedení se hodlá podobným chybám v budoucnosti vyhnout a už schvalování rozpočtu pro příští rok se odehrálo v jiném režimu. "K jeho sestavení jsme došli jinou cestou. Dnes jsme potvrdili, že rozpočet na letošní rok bude 200 milionů korun, zhruba o dvanáct milionů méně než ten v minulém roce," uvedl předseda svazu Ivan Hašek. Loňský rozpočet byl podle něj uzavřen s přebytkem 167 tisíc korun.

Do budoucna svaz počítá s vyrovnaným rozpočtem

Vyrovnaný bude i letošní rozpočet, ale bylo nutné najít úspory. "Jen na chodu sekretariátu jsme pro budoucnost ušetřili mezi pěti až šesti miliony korun ročně. Nový finanční šéf pan Kabelka bude mít přehled o toku peněz jak na svazu, tak ve STESu," řekl Rajchl, podle kterého nebude nutné sahat do mnohamilionových rezerv z minulosti, které vznikly především při prodeji domu v Kozí ulici.

ČMFS má přislíbeny granty až do výše sto milionů korun od FIFA a UEFA na výstavbu nové budovy na Strahově v sousedství dnešního sekretariátu, kde je svaz v pronájmu. "Pokud chceme granty využít, musíme začít stavět do roku 2012, stejnou sumu budeme muset sehnat také my. Zatím ale nemáme územní rozhodnutí, pak můžeme jednat," uvedl Hašek. Jedna z výtek auditu se týkala i prodeje vstupenek. Vedení svazu řeší distribuci lístků jako jednu z priorit, ale ještě není zřejmé, pro jaký typ se rozhodne. V každém případě v budoucnu už odpadne nutnost kupovat vstupenky výhradně přes internetovou stránku ČMFS.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články