Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ajaxu neuznali góly, Lyon rozjel podezřelou kanonádu

Praha – Ajax Amsterdam byl už jednou nohou v osmifinále Ligy mistrů. Díky sedmibrankovému náskoku měl totiž ve skupině D navrch před Olympique Lyon. Ten ale nakonec vyhrál v Záhřebu vysoko 7:1, zatímco Nizozemci podlehli Realu Madrid 0:3. Oba zápasy vyvolaly hned po skončení vlnu emocí. Zatímco Ajaxu nebyly uznány dva regulérní góly, utkání Lyonu už vyšetřuje Francouzský úřad pro on-line tipování.

"Bylo asi pět minut do konce zápasu. Připravoval jsem se na přímý kop a zaslechl jsem, jak někdo říkal: '6:1, jsme venku.' Nemohu tomu uvěřit, jak se vůbec mohlo něco takového stát?" ptal se sám sebe zdrcený brankář Ajaxu Kenneth Vermeer.

Počty byly jasné. Aby měl Ajax zcela jistý postup, musel by bodovat. Jakkoli. Jenže pomezní sudí mu odmával dva vymyšlené ofsajdy a Nizozemci se mohli s dvěma regulérními góly rozloučit. "Cítím v sobě pocit nevyslovitelné hořkosti," uvedl kouč Ajaxu Frank De Boer. Real tak vyhrál 0:3. I přesto by ale Lyon musel venku proti Dinamu Záhřeb vyhrát minimálně čtyřbrankovým rozdílem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřihy utkání Ajax - Real a Záhřeb - Lyon

Francouzi však po poločase hráli nerozhodně 1:1. Dinamo přitom bylo v oslabení, protože už ve 28. minutě přišlo o vyloučeného Jerka Leka. V druhé půli se ale začaly dít neskutečné věci. Bafétimbi Gomis se stal teprve osmým hráčem historie soutěže, který vstřelil v jednom utkání čtyři góly. Jeden před přestávkou, tři po ní. Lyon pak přidal ještě další tři branky a nad Záhřebem zvítězil 7:1. Pravda, i v deseti jim to Chorvaté 'podivně' ulehčili – takřka chodili a laxně si přihrávali. Odnesl to trenér Krunoslav Jurčić, kterého vedení týmu po debaklu okamžitě odvolalo.

"Museli jsme se nějak omluvit fanouškům za prohru. S Jurčičem jsme přitom měli dlouhodobé plány a ještě odpoledne jsme u oběda diskutovali nad budoucností," uvedl výkonný ředitel týmu Zdravko Mamić. Chorvatský mistr zakončil své letošní vystoupení v LM bez bodu se skóre 3:22. Jeho středeční porážka je druhou nejvyšší domácí prohrou v historii Ligy mistrů; primát drží Žilina, která loni ostudně podlehla Marseille 0:7.

Vysoké vítězství Lyonu vyšetřoval i franouzský Úřad pro regulaci internetových sázek (ARJEL). Po zkoumání jeho představitelé uvedli, že na sázkách na zápas neshledali nic neobvyklého, ať už se týká počtu sázek či vsazených peněz. Zápas už prověřila i UEFA a její systém pro odhalování podezřelých sázek žádný problém neobjevil. "Systém neukázal žádné podezřelé vzorce v sázkách na středeční zápas, které by ospravedlnily vedení jakéhokoli vyšetřování v této věci," uvedla v prohlášení. Dodatečný trest ale možná nemine pomezního sudího, který rozhodoval o osudu Ajaxu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články