Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bez starých to nejde, říká Rada před startem v Dukle a vysvětluje, jak si trenéři uškodili

Za pár dnů dostane první důchod, ale hlavu si z toho nedělá a těší se na novou trenérskou štaci v Dukle. První trénink povede už v pondělí. Petr Rada se vrací tam, kde je fotbalově doma a odkud se jako hráč odrazil do reprezentace i k zahraničním angažmá. Jenže celek se slavnou tradicí je už nějaký čas ve druhé lize a před koučem, který vedl obě pražská "S" i reprezentaci, je nyní další výzva – vrátit na Julisku první ligu. "Minimálně chceme hrát baráž," konstatoval známý bouřlivák.

Petr Rada
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Těší se prý jako na každé nové angažmá... "Je to práce a víte, jak je to – když máte práci, je to vždycky dobré," říká spokojeně trenér, jenž byl v závěru sezony odvolán z lavičky Jablonce.

Na férovku přiznává, že žádné jiné nabídky neměl. "A to, že mám nejvíc odkoučovaných ligových zápasů... já nechci trhat rekordy. Někdo takhle možná přemýšlí, já ne. Až zakokrhám a půjdu do penálu, tak se napíše Rada a konec a za rekordy nic není," dodává s nadhledem.

Ale přiznal, že po konci v Jablonci chvíli přemýšlel i o tom, že už by definitivně skončil. "Za pár dnů beru první důchod a je hodně mladých, kteří se derou dopředu. Beztak jim musíme uvolnit místo," říkal si. "Ale během měsíce mě to přešlo. Začalo mi to chybět. Co budu dělat doma? Já nic neumím, zručnej nejsem, chodit se psy a na fotbaly jako divák, to taky ještě nechci. Takže když přišla nabídka z Dukly, tak jsme se rychle dohodli."

Trenéři v Česku mají výpovědní lhůtu

Nelicitoval prý ani o délce smlouvy, kterou má nyní jen na rok. "Ono je to jenom pro noviny, že se dohodli na smlouvě na tři roky a podobně. Máme tu totiž tříměsíční výpovědní lhůtu. Ta kdyby nebyla, tak by se trenéři jinak vyhazovali. To jsme si zkazili sami my trenéři. Takhle to funguje venku, tam trenér podepíše na dva roky smlouvu a když ho vyhodí za půl roku, tak ho další rok a půl klub platí. Pak má trenér lepší pozici, než když mu tady zaplatí tři měsíce a konec," vysvětluje rozdíly v délkách smluv v Česku a v zahraničí.

Zatím netuší, jestli své nové hráče trochu nevyděsil videem, v němž jim na stránkách Dukly v uniformě plukovníka oznamuje, že začíná vojna. "Ještě jsem s hráči nemluvil, jen tenhle týden dostali od kondičního trenéra individuální plány, aby nepřišli úplně prázdní. Ale jinak si myslím, že je dobře, že si od fotbalu odpočinuli, protože sezona byla dlouhá. Teď začíná nová a bude to záhul," dodává jasně.

Žádnou úlevu v trénincích proti tomu, jak trénoval v první lize, v Dukle rozhodně nechystá. "Mezi první a druhou ligou moc velký rozdíl není. Budeme trénovat furt stejně, pořád natvrdo. Ovoce přinese jen tvrdá práce," dodává.

Jsem trenér, ne spekulant

O svém novém angažmá se prý s majitelem klubu Petrem Pauknerem dohodli rychle, i když od prvních zpráv o tom, že by trenér s nejvíce odkoučovanými zápasy v první lize měl jít do Dukly, do podpisu uběhlo pár týdnů.

"Tyhle informace vypustil můj kamarád Láďa Vízek, ale ten kontakt nebyl. Protože prezident klubu tam měl trenéra se smlouvu do konce sezony a bylo by nekorektní, kdyby jednal s jiným koučem. Takže mě oslovil, až když skončila sezona. Četl jsem, že mluvil i s jinými trenéry, ale se mnou kontakt proběhl, až když bylo jasné, že starý trenér odchází," popisuje situaci kolem nového angažmá.

Nabídku přijal třiašedesátiletý trenér i přesto, že byl zvyklý trénovat první ligu. "Už nejsem ve věku, že bych si chtěl vybírat a čekat. A že bych si řekl, až přijde nabídka z první ligy za půl roku. Vystudoval jsem trenéřinu, abych mohl trénovat. A pokud chci trénovat, tak si nevybírám. Někdo si může vybírat, že chce třeba jen Slavii nebo Spartu, ale to podle mě nejsou trenéři, ale spekulanti. Samozřejmě je ve světě deset trenérů, kteří mají angažmá vždycky. Ale u nás v Česku by si měl každý vážit toho, že trénovat může. Když jsem byl asistentem Franty Cipra ve Slavii a dostal jsem nabídku z Teplic dělat hlavního trenéra, tak mi Franta řekl – jestli chceš trénovat, tak to musíš vzít," vrací se na začátek své trenérské mise.

Zkušené posily

V Dukle vidí pořád tradici, slavné jméno a chce přispět k tomu, aby jí vrátil zašlý lesk. "Chceme se připravit, posílit a hrát nahoře, minimálně baráž," upřesňuje, s čím do Dukly přišel. Ovšem sportovní ředitel Jan Staněk v rozhovoru pro klubové stránky říká, že deváté místo bylo zklamání, ale že Dukla reálně na víc než páté šesté místo neměla. A k tomu dodává, že ekonomická situace nedovolovala přivést posily...

Rada to ale vidí trochu jinak. "Jak to bylo nastavené v minulé sezoně, mi nepřísluší hodnotit," reaguje okamžitě. Ovšem hned dodává, že on posily chce. "Já jsem prezidentovi klubu řekl, že jestli se chce snažit o postup a hrát nahoře, tak posílení musí přijít. Je tu spousta mladých hráčů, kteří mají budoucnost před sebou, ale bez starých to nejde," tvrdí přesvědčeně.

Zkušenost je podle nového kouče Dukly třeba a hned uvádí příklady. "Ať je to na hráčské pozici nebo na pozici trenéra. Když si vezmete, kdo vyhrál Champions League – dvaašedesátiletý Ancelotti. Kdo vyhrál Konferenční ligu – šedesátiletý Mourinho. Kdo udělal medaili na MS v hokeji – Jalonen, kterému je dvaašedesát. A hráči, kteří táhli hokejový nároďák - Červenka, Krejčí, Pastrňák, tak je to jasné. Když to zprůměrujete, mají zhruba třiatřicet let..." naznačuje, jaké fotbalisty chce do týmu získat.

Ovšem Rada hned dodává, že bude záležet na prezidentovi klubu, který také všechny nákupy schvaluje. "Je tu už deset let, do Dukly investoval velké peníze a není spokojený s tím, že se jí nedaří. A s tím, že chceme posílit, je srozuměný a chce Duklu nastartovat. Kdyby tady pan Paukner nebyl, tak bychom byli všichni bez práce a proto musíme táhnout za jeden provaz," uzavírá pragmaticky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články