Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Střídající "žolík" Haraslín spasil Spartu v Liberci, Slavia a Plzeň doma nezaváhaly

Po postupech do skupinové fáze evropských pohárů potvrdili fotbalisté Sparty, Slavie a Plzně formu i mezi tuzemskou elitou. Letenští loupili v Liberci zásluhou dvou gólů střídajícího Lukáše Haraslína, sešívaní zametli v Edenu s Karvinou 5:1 a Viktoria zdolala 2:0 Bohemians brankami Rafia Durosinmiho a Cadua. V kontaktu s pražskými "S" se udržela třetí Olomouc, která si odvezla vítězství 3:1 z nového stadionu Hradce Králové.

Haraslín kraluje střelcům

Sparta si před reprezentační pauzou pojistila vedení v tabulce. Zápas pod Ještědem rozhodl dvěma trefami v 68. a 77. minutě Haraslín, který se s pěti trefami dostal do čela střelecké tabulky. V závěru obdržel červenou kartu domácí Mario Purzitidis.

Obhájce titulu z Letné po čtvrtečním postupu do skupinové fáze Evropské ligy přes Dinamo Záhřeb ani v sedmém střetnutí v této sezoně nejvyšší soutěže neprohrál, z toho šestkrát zvítězil. Slovan naopak podruhé za sebou utrpěl porážku 0:2 a je desátý.

Slovan Liberec – Sparta Praha 0:2 (0:0)

Branky: 68. a 77. Haraslín. Rozhodčí: Szikszay – Hrabovský, Volf – Radina (video). ŽK: Červ, Prebsl, Purzitidis, Kozel (trenér) – Zelený, Olatunji. ČK: 87. Purzitidis. Diváci: 7627.

Liberec: Vliegen – Prebsl (75. Penner), Chaluš, Purzitidis – Mikula, Doumbia, Žambůrek, Červ (75. Hudák), Ghali (75. Preisler) – Kulenovič (75. Rabušic), Tupta (90. Lehoczki). Trenér: Kozel.

Sparta: Vindahl – Vitík, Sörensen, Krejčí – Pešek (46. Wiesner), Kairinen, Sadílek (83. Laci), Zelený – Kuchta (83. Sejk), Birmančevič (90. Ševčík) – Olatunji (59. Haraslín). Trenér: Priske.

Kanonáda v Edenu

Karvinou poslal už v 6. minutě do vedení Adeleke Akinyemi, ale ve 13. minutě srovnal jiný nigerijský útočník Muhamed Tijani. Ještě před pauzou se za Slavii trefili Matěj Jurásek a z penalty Václav Jurečka, po změně stran se prosadili střídající Mojmír Chytil a z dalšího pokutového kopu Conrad Wallem. Sešívaní zdolali v lize Slezany po třech utkáních.

Slavia zvítězila po dvou soutěžních zápasech. Ve čtvrtek padla ve venkovní odvetě 4. předkola Evropské ligy s Luhanskem 1:2, ale díky domácímu triumfu 2:0 postoupila do skupinové fáze. Před reprezentační přestávkou jí patří v tabulce druhé místo o skóre za obhájcem titulu Spartou. Karviná prohrála popáté z posledních šesti kol a je čtrnáctá.

Slavia Praha – MFK Karviná 5:1 (3:1)

Branky: 13. Tijani, 38. Jurásek, 43. Jurečka z pen., 70. Chytil, 76. Wallem z pen. – 6. Akinyemi. Rozhodčí: Starý – Mokrusch, Vodrážka – Kocourek (video). ŽK: Masopust, Zafeiris, Bořil, Ogungbayi – Memič, Boháč, Bederka, Svozil. Diváci: 17 352.

Slavia: Mandous – Masopust (46. Ogbu), Holeš, Bořil – Tomič, Zafeiris (84. Van Buren), Oscar, Wallem (77. Hromada) – Jurásek (69. Ogungbayi), Jurečka – Tijani (69. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Karviná: Holec – Mikuš (26. Soukeník), Bederka, Svozil, Fleišman – Krčík – Memič (61. Ezeh), Čavoš, Boháč (61. Papalelé), Bartl (74. Ražnatovič) – Akinyemi (74. Doležal). Trenér: Luhový.

Plzeň prodloužila úspěšnou sérii

Plzeň počtvrté za sebou naplno bodovala a vítěznou sérii protáhla na devět soutěžních zápasů. Už v 9. minutě se Durosinmi protáhl kolem Hybše s Kadlecem a po kličce gólmanovi Reichlovi zakončil do odkryté branky. I Bohemians měli své šance, ale Staňka překonat nedokázali. Naopak Cadu tečovanou ranou do horního růžku zvýšil ve 45. minutě na 2:0. 

Viktoria se posunula na čtvrté místo v neúplné tabulce, navíc má k dobru odložené utkání v Mladé Boleslavi. Pražané naopak prohráli třetí z posledních čtyř kol a jsou sedmí. 

Viktoria Plzeň – Bohemians Praha 1905 2:0 (2:0)

Branky: 9. Durosinmi, 45. Cadu. Rozhodčí: Všetečka – Nádvorník, Hádek – Zelinka (video). Bez karet. Diváci: 9156.

Plzeň: Staněk – Hejda, Hranáč, Dweh – Jirka (84. Kopic), Kalvach, Bucha, Cadu – Traoré (66. Šulc) – Chorý (84. Vydra), Durosinmi (59. Kliment). Trenér: Koubek.

Bohemians: Reichl – Kadlec (83. Kozák), Křapka, Hybš – Köstl (46. Vala), Hůlka, Hrubý (32. Smrž), Kovařík (46. Dostál) – Matoušek (66. Mužík), Beran – Prekop. Trenér: Veselý.

Olomouc ovládla páté z posledních šesti kol

Sigma triumfovala v pátém z posledních šesti ligových zápasů a vrátila se na třetí místo. "Votroci" po úvodních dvou vítězstvích na svém novém stadionu poprvé našli přemožitele a v tabulce jsou jedenáctí.

Domácí vedli po střele Ladislava Krejčího, ještě před pauzou ale vyrovnal obránce Ondřej Zmrzlý. Čtvrt hodiny před koncem strhl vedení na stranu hostů Jan Vodháněl a v nastavení zpečetil cennou výhru trefou do prázdné branky Lukáš Juliš. Hanáci zdolali v lize Hradec Králové poprvé od března 2013 po čtyřech střetnutích.

FC Hradec Králové – Sigma Olomouc 1:3 (1:1)

Branky: 12. Krejčí – 41. Zmrzlý, 76. Vodháněl, 90.+6 L. Juliš. Rozhodčí: Petřík – Ratajová, Matoušek – Berka (video). ŽK: Kučera, Horák, Krejčí, Čihák – Pokorný, Vodháněl, Ventúra. Diváci: 9150.

Hradec Králové: Bajza – Klíma, Heidenreich, Leibl (86. Harazim) – Kučera, Kodeš, Dancák (86. Čihák), Horák – Pilař (69. Šašinka), Krejčí – Vašulín (69. P. Juliš). Trenér: Weber.

Olomouc: Macík – Chvátal, Pokorný, Beneš, Zmrzlý – Breite, Pospíšil – Vodháněl (90.+2 Vraštil), Zorvan (82. Kramář), Navrátil (88. Ventúra) – L. Juliš. Trenér: Jílek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články