Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Start v nečase. Prvoligové kluby načínají zimní přípravu

Hned 11 prvoligových klubů zahajuje ve středu zimní přípravu. Týmy žádné výrazné změny v kádrech nehlásí. Jablonečtí trénovali v hustém sněžení pod novým trenérem Petrem Radou.

Fotbalisté Karviné
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

V Jablonci s Teclem, ale stále bez Lafaty

Jablonecký kouč Rada přivítal na prvním tréninku i jednu posilu, brankáře Jana Hanuše. Na severu Čech bude také na jaře pokračovat útočník Stanislav Tecl.

S osmi brankami druhý nejlepší střelec podzimní části ligy se vrátil do Jablonce v létě na roční hostování z mistrovské Slavie. Spekulovalo se však o tom, že by si jej Pražané mohli stáhnout zpět už nyní. Po domluvě s novým trenérem červenobílých Jindřichem Trpišovským nakonec Tecl v Jablonci zůstává. "Byli jsme v kontaktu během svátků. Domluvili jsme se, že to takhle pro mě bude lepší," řekl novinářům Tecl.

Je nám líto, video expirovalo.
Jablonečtí a Liberečtí začali zimní přípravu jaksepatří ve vánici

Spekulovalo se i o možném příchodu Davida Lafaty, jehož budoucnost ve Spartě je nejistá. "Nemůžeme nic dělat. Sparta je na řadě, má tam smlouvu. To jsou jen spekulace, že se známe. Pokud s ním Sparta bude počítat, je to bezpředmětné," podotkl Rada, který se vrátil do Jablonce po deseti letech.

Kouč Mucha chce s Karvinou zapracovat na defenzivě

V tabulce třináctá Karviná bude na jaře o záchranu bojovat pod vedením Josefa Muchy. Ten byl na podzim asistentem odvolaného Jozefa Webera. "Myslím, že je to dobrá volba, když nás trenér takhle zná," vyhodnotil záložník Jan Kalabiška.

Je nám líto, video expirovalo.
Karvinou připravuje na jaro kouč Mucha

Karviná se na podzim prezentovala dobrými výkony, nezvládala ovšem koncovky zápasů a tím přicházela o důležité ligové body. "Věřím, že se nám podaří vylepšit defenzivu a chtěli bychom být nebezpeční i dopředu," uvedl trenér Mucha.

Mucha na úvodním srazu přivedl na umělou trávu 25 hráčů i se třemi gólmany. Do kádru se z hostování vrátili Pavel Dreksa (Neftči Baku), Petr Galuška (Žižkov) a Patrik Pavelka (Vítkovice). Zpět do mateřských klubů naopak zamířili David Lischka (Jablonec) a Jan Vondra (Sparta). Až v příštích dnech se do přípravy zapojí brankář Martin Berkovec a Eric Ramirez, kterým klub povolil pozdější návrat z dovolené.

Brněnští chtějí stabilizovat kádr

Jedinou novou tváří na prvním tréninku brněnské Zbrojovky byl jihlavský stoper Lukáš Kryštůfek. Oproti podzimu chyběl obránce Tomáš Jablonský, který ukončil kariéru. Do přípravy dvanáctého týmu tabulky se zapojili po návratu z hostování ještě útočník Antonín Růsek ze Znojma a nigerijský záložník Musefiu Ashiru z Dunajské Stredy.

"Chci stabilizovaný kádr. Nemá význam vzít čtyři hráče na půlroční hostování a následně vše znovu budovat. Také je důležité, aby odchovanci dostali možnost hrát," řekl Roman Pivarník, který je po Svatopluku Habancovi a Richardu Dostálkovi už třetím trenérem Zbrojovky v tomto ligovém ročníku.

Je nám líto, video expirovalo.
Teplice začaly přípravu testy, chyběl jen odcházející Fillo

V Teplicích hledají křídlo, stopera i útočníka

Z hostování na Žižkově se do Teplic vrátil záložník Petr Kodeš a na zkoušku z jiného druholigového celku Vlašimi přišel Adam Kučera. Po dlouhém zranění je připraven také Jakub Hora. Na dalších posilách však vedení šestého celku tabulky pracuje, protože klíčový záložník Martin Fillo přestoupil do předposledního Baníku Ostrava, zatímco stoper Aleksandar Šušnjar po skončení smlouvy zamířil do Mladé Boleslavi.

"Hledáme křídlo, hledáme stopera a výhledově útočníka," uvedl sportovní ředitel Teplic Jakub Dovalil. "Zatím se nám nepodařilo dotáhnout jednání s kluby, odkud by hráči do našeho týmu měli přijít, proto musíme ještě vyčkat, než dojde k hráčskému pohybu směrem do týmu," dodal.

Svědík musí zlepšit obranu Jihlavy

Jihlavu nečeká na jaře nic snadného. Úkol pro nového trenéra Martina Svědíka je jasný: záchrana. V zimní přípravě chce Svědík zapracovat především na obraně, protože Jihlava má spolu s předposlední Ostravou s 32 inkasovanými góly nejhorší defenzivu v soutěži. "Se vším se nyní seznamuji včetně plánu zimní přípravy. Nějaké dílčí změny v ní provedu, ale rozhodně nepůjde o nic radikálního," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Jihlavu povede Martin Svědík

O případných posilách se zatím s vedením nebavil, protože nebyl čas. "Co se kádru týče, tak všechno je v řešení, protože vzájemná jednání probíhala až v posledních dnech. Do toho přišly svátky, takže nebylo moc času si to probrat. Kádr budeme tvořit za pochodu," prohlásil.

K dispozici má dvě nové posily: brankáře Romana Valeše z Jablonce a mládežnického reprezentačního útočníka Daniela Turynu ze Sparty. K týmu se navíc připojil guinejský záložník Kamso Mara, o jehož příchodu se jedná.

Liberec začal s Holoubkem a zatím i s Kolářem a Coufalem

Fotbalisté Liberce zahájili zimní přípravu s novým realizačním týmem v čele s Davidem Holoubkem. Nový kouč Slovanu už neměl na prvním tréninku záložníka Jiřího Kulhánka, jehož si stáhla zpět z hostování Sparta. Naopak nechyběli brankář Ondřej Kolář a kapitán Vladimír Coufal, o jejichž možném odchodu se spekuluje. O Koláře se údajně zajímá pražská Slavia a na Coufala se zase na závěr podzimu byli podívat zástupci jednoho z tureckých klubů.

"Na stole mám písemnou nabídku pouze jednu a není to ani na jednoho z těchto dvou. Nabídku jsme neakceptovali, nebyly splněny obě podmínky, ale jen jedna. Proto nebudu říkat ani jméno," uvedl ředitel Slovanu Libor Kleibl. "Vize je taková, abychom tento kádr, pokud možno, neměnili. Žádnou změnu neplánujeme, ale realita může být jiná a může k ní dojít. Pokud přijde zajímavá nabídka, těžko hráči můžete bránit. Ideální by ale bylo, pokud by to zůstalo, jak to je," dodal.

Mladá Boleslav uvolnila Čmovše a Ljovina

Vedle navrátilců z hostování přišel do Mladé Boleslavi na zkoušku z pražské Sparty Martin Malý, naopak svolení hledat si angažmá dostal ruský záložník Vladislav Ljovin a obránce Pavel Čmovš.

Po dvouměsíční absenci zaviněné virovým onemocněním už tým vedl také trenér Dušan Uhrin mladší. Na prvním tréninku mu však chyběli Nikolaj Komličenko, Golgol Mebrahtu a posila z Teplic stoper Aleksandar Šušnjar, kteří se zapojí do přípravy až později. Dvou změn doznal i realizační tým. Asistentem byl nově jmenován bývalý obránce Adrian Rolko, který za Mladou Boleslav nastupoval v letech 2006 až 2013. Trenérem brankářů se pak stal někdejší gólman reprezentace nebo Sparty Jaromír Blažek.

Plzeňští začali přípravu testy, trénovat budou od pátku

Plzeňská Viktorie měla na programu funkční testy. Absolvovala je první část týmu, zbytek hráčů je podstoupí ve čtvrtek. Vrcholem bylo měření při stoupající zátěži na běžícím pásu. "Člověk se musí vydat ze všech sil, aby měl výsledek vypovídající hodnotu. Z tohoto důvodu nejsou testy moc oblíbené. Já to ale beru tak, že bez nich to zkrátka nejde. Věřím, že nám to pomůže k lepším výkonům v tréninku i zápasech," řekl záložník Martin Zeman.

V pátek má ligový lídr na programu úvodní společný trénink v novém roce. "Samozřejmě už se všichni těšíme na hřiště, k tréninku ale potřebujeme znát údaje o našich fyzických schopnostech. Věřím, že výsledky funkčních testů budou v mém případě bez problémů, snažím se nic nezanedbávat," doplnil další krajní záložník Václav Pilař. 

Dukla zkouší německého obránce Necu

Dukla přivítala ve svých řadách zajímavou akvizici. Přípravu zahájili Pražané s osmnáctiletým německým obráncem Nickem Necou. Vysoký stoper na podzim odehrál za Niendorfer sedm utkání v juniorské bundeslize. Trenér Jaroslav Hynek měl na úvodním tréninku roku k dispozici i jedinou dosavadní zimní posilu - devatenáctiletého záložníka Mohameda Doumbiu z Pobřeží slonoviny.

Jinak se kádr Dukly příliš nezměnil. Sparťanský obránce Mario Holek bude na Julisce hostovat i na jaře, útočník Ladislav Vopat se vrátil z druholigové Olympie Praha. Naopak bosenskému záložníkovi Zinedinu Mustedanagičovi hostování ze Sparty v prosinci skončilo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články