Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Srdce klubu: Neviditelný, ale neodmyslitelný. V Jablonci se stará o trávník bývalý skokan

Už přes dvacet let se stará o hrací plochu v Jablonci. Vladislav Kavan se přitom v průběhu dospívání věnoval skokům na lyžích, ale zranění ho odválo k fotbalu. Po zdravotních problémech musel opustit kariéru aktivního hráče a v 27 letech začal pracovat na stadionu Jablonce, kde působí dodnes.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbal Extra: O trávník v Jablonci se stará Vladislav Kavan

"V 17 letech končila moje kariéra na lyžích za Duklu Liberec kvůli vážnému úrazu. Po zdravotním problému jsem během pár měsíců začal hrát fotbal. Po třech měsících jsem přestoupil do Jablonce a od té doby jsem fungoval v Jablonci až do 27, kdy mi další úraz ukončil profesionální fotbal a začal jsem po nabídce pana Pelty pracovat na stadionu," vrací se ke svému životopisu Kavan.

Série zranění jako by ho ale zavála na správné místo. Ze zimního sportu se přesunul k fotbalu, u kterého setrval až dodnes. "Pracovně jsem tady už 23. rok a doufám, že to nějak funguje," říká skromně ke své pracovní náplni Kavan. Přitom trávník v Jablonci patří k těm nejlépe připraveným z celé první ligy.

"Dříve jsme začínali tak, že jsme tady byli dohromady s atlety, což nebylo úplně dobré, když člověk dělal nějaké práce na trávníku a létaly kolem něj oštěpy. Byly tady nějaké problémy. Nyní je stánek už fotbalový a je to ku prospěchu věci," vzpomíná na perné začátky.

Práce na trávníku Kavana evidentně baví a užívá si pohled na kvalitně odvedenou práci. "Je to dobré, když člověk přijde jako divák a uvidí, že to je připravené a nažehlené, že není rozkopané brankoviště," přibližuje požitek z perfektního travnatého pažitu Kavan.

Ne vždy jsou ale podmínky pro kvalitní trávník ideální. V chladnějším období je péče o hrací plochu mnohem náročnější. "V podzimních a zimních měsících to už může vypadat hůř a člověk je pod tlakem z druhé strany. Vždycky to je o tom, aby byla vidět práce a snaha," upřesňuje Kavan.

"V létě je to ale příjemná práce. Samozřejmě když prší, tak člověk přemýšlí spíš o tom, jak být co nejdřív ve sprše." A jak se Kavan dívá na změnu hracího formátu, kdy se má hrát v zimě? "Fotbal se hne někam, s čím ještě vůbec nikdo nemá zkušenosti, to znamená, že se bude hrát do Vánoc a 5. února znova. Mám z toho trochu obavy," dodává na závěr.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články