Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Sparta deklasovala Jihlavu, Lafata pětkrát skóroval

Praha - Fotbalisté pražské Sparty zakončili letošní sezonu ve velkém stylu. Před vlastními fanoušky nadělili Jihlavě "bůra". Hlavní hvězdou duelu byl kapitán David Lafata, který se postaral o všechny branky svého týmu. S dvaceti ligovými zásahy tak popáté v kariéře získal korunu pro krále střelců.   

Sparta nasadila v základní sestavě i stopera Kováče, pro kterého šlo o poslední utkání v kariéře. Šestatřicetiletý bývalý reprezentant navíc nastoupil s kapitánskou páskou. V brance Jihlavy zase dostal poprvé od února šanci Rakovan, který nahradil jedničku Hanuše.

Do první šance se dostal hostující Dvořák, když ale z dobré pozice zamířil jen do náruče brankáře Bičíka, přišly chvíle domácího kanonýra Lafaty. Ve 12. minutě se prosadil hlavou po přímém kopu a v tabulce střelců se tak s 16 góly vyrovnal vedoucímu Ďurišovi z Plzně. O sedm minut později už se Lafata v čele osamostatnil tečí Kováčovy střely

Lafatovo představení pokračovalo i po přestávce. V 56. minutě završil hattrick, vzápětí skóroval z přímého kopu a v 77. minutě navíc ranou téměř od půlící čáry potrestal Rakovanovo vyběhnutí.

Jako první v české lize si tak v jednom utkání připsal pět branek, dosavadním maximem byli góly čtyři. Bývalý hráč Jablonce a Českých Budějovic se navíc stal popáté v kariéře nejlepším střelcem ligy, což se rovněž dosud nikomu v historii samostatné ligy nepovedlo. Lafata obhájil loňské prvenství a navázal na ročníky 2010/11, 2011/12 a 2012/13.

30. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - Vysočina Jihlava 5:0 (2:0)

Branky: 12., 19., 56., 65. a 77. Lafata. Rozhodčí: Berka - Pospíšil, Hájek. ŽK: Mareček, Sáček - Marek. Diváci: 7111.

Sparta: Bičík - Zahustel, Kováč, Costa, L. Krejčí - Konaté, Matějovský (46. Sáček), Dočkal (58. Juliš), Mareček, Jiráček (46. Fatai) - Lafata. Trenér: Ščasný.

Jihlava: Rakovan - Kukol (64. Voltr), Šourek, J. Krejčí, Marek - Fulnek, Demeter, Nerad (63. Batioja), Hronek, Bazal - Dvořák (82. Klíma). Trenér: Hipp.

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Je potřeba pogratulovat Davidovi (Lafatovi) k tomu, co dokázal v sezoně, protože je to ojedinělá věc. Nevzpomínám si, že bych během hráčské i trenérské kariéry byl u toho, že jeden hráč dal v zápase pět branek. A také bych chtěl poděkovat Radkovi (Kováčovi), protože to byl výjimečný hráč a jsem rád, že bude pokračovat v nějaké funkci v trenérském týmu. Jsem rád, že oba nastoupili a užili si to."

Michal Hipp (trenér Jihlavy): "Z médií jsme věděli, že Sparta bude hrát na Lafatu, aby se stal nejlepším střelcem a jako pro trenéra je pro mě k zamyšlení, že i když se na něj připravujeme, tak nám dá pět branek."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články