Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Slovácko tahá z krize i respektovaný Šumulikoski. Musíme týmu vrátit srdce, burcuje

Slovácko se topí v problémech. Ačkoli vstup do sezony mělo slibný, teď už má za sebou osm zápasů v řadě v nejvyšší soutěži, v nichž nebodovalo. Vytáhnout z krize má tým kouč Petr Vlachovský a jak říká nový sportovní manažer áčka Veliče Šumulikoski, nemusí to být řešení pouze dočasné. "Petr to má v hlavě srovnané velmi dobře a ví, co a jak chce hrát," tvrdí bývalý obránce či defenzivní záložník.

Fotbalisté Slovácka
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Vedle Vlachovského, který na Slovácku trénoval sedm let fotbalistky, je to nová výzva i pro sedmatřicetiletého Šumulikoského. "Vždy jsem chtěl pomáhat hráčům tím směrem, aby se naučili víc. Aby to šlapalo. Teď jsem dostal oficiálně funkci a zatím to je pro mě náročné. Nebyl jsem zvyklý se postarat o nějaké věci. Z lajny hráčům nemohu pomoct, ale snažím se s nimi mluvit."

Sérii porážek a špatných výkonů odstartovala koncem srpna domácí prohra 0:4 se Zlínem. Následovaly další porážky v Karviné 1:2, doma se Slavií 1:3, v Mladé Boleslavi 1:5, doma s Opavou 0:2 a stejným výsledkem skončilo i utkání v Jablonci.

Následně přišla změna, a ta zatím výsledkově nezafungovala. Slovácko doma prohrálo s Teplicemi 0:2. A poté sice sahalo po bodu v Plzni, to ale nakonec nedopadlo. "První poločas jsme trochu usnuli. Hráči bohužel nedělali, co po nich trenér chtěl. Měli jsme k Plzni moc velký respekt," říká v Dohránu Plus Šumulikoski.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno Plus: Rozjetá Slavia a změny na Slovácku

Po bouři v kabině byla druhá půle o něčem jiném. "Byl jsem tam. Trochu jsme si něco říkali, že nemůžeme za 24 hodin zapomenout fotbal. Kluci si to potom vyříkali a druhý poločas začali skvěle."

Slovácko, v tabulce nyní beznadějně poslední s devíti body, dokonce z nohy kapitána Daníčka dokázalo v 69. minutě snížit na 2:1. "To jsme se zvedli hodně. Ale bohužel jsme nedali druhou branku aspoň na tu remízu," dodává Šumulikoski, původem Makedonec. Nelíbil se mu hlavně fakt, že Slovácko přistoupilo k zápasu na Viktorii s až přílišným respektem.

"První půle od nás byla strašidelná, o poločase se zvýšil hlas a pak už tam bylo větší sebevědomí, víc jsme si věřili na balonu. Takhle do zápasu vstupovat nesmíme, z toho se musíme poučit," nabádá Daníček.

Krize Slovácka byla jedním z témat nového dílu Fotbal fokus podcastu:

Na druhou stranu byl Šumulikoski spokojený s výkonem mladého gólmana Trmala, který dostal přednost před Daňkem. "Hovořili jsme o tom, že Daňka necháme zápas odpočinout a dáme šanci mladému. Předtím jsme dostávali moc gólů. Ke změně tedy došlo v Plzni a možná měla přijít dřív, protože Trmal nás podržel," myslí si.

"Mohli jsme prohrát v prvním poločase 4:0. V Plzni se těžko chytá, kvalita obrovská. Řev v kabině byl. Druhý poločas může být odrazový můstek," doplňuje Trmal. Zda se postaví mezi tyče i v dalším utkání, zatím není známo. "Necháváme to na trenérovi," říká Šumulikoski, k němuž mají hráči velký respekt.

Slovácko teď jede do Příbrami, hrát s ní bude v sobotu. "A tam musíme za každou cenu bojovat o vítězství," burcuje Trmal.

Nový lodivod Slovácka Petr Vlachovský
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Šumulikoski vidí jako jednu z hlavních příčin nezdaru Slovácka absenci gólového útočníka. "Od té doby, co skončil Libor Došek, ho nemáme. Chybí nám ta šestnáctka. Snažíme se společně všichni zvednout dohromady, vedení i hráči. Také fanoušci pomáhají. Děláme vše pro to, abychom začali dávat góly, klidně i stoper. Trápí nás to moc a musíme vrátit na Slovácko srdce, které tam vždy bylo. Hra není špatná, spíš neproměníme šance, tam je problém."

V souvislosti se Slováckem, které v polovině října odvolalo trenéra Michala Kordulu a sportovního ředitele Stanislava Levého, se v poslední době skloňovala zejména dvě jména trenérů: Martin Svědík a Svatopluk Habanec.

Vedení klubu ale ukázalo na pětatřicetiletého Vlachovského, byť zatím provizorně. "Ale nemusí být. Jednali jsme i s trenéry, uvidíme, co bude dál. Petr v Plzni dokázal, že umí udělat v mančaftu změny, a myslím, že jde na správnou cestu."

1. FC Slovácko v nejvyšší soutěži
zdroj: ČT sport
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články