Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slavia chce věnovat část zisků z pohárů dalším českým klubům, ne všichni ale souhlasí

V některých evropských ligách to funguje běžně. Když se klub účastní Ligy mistrů a Evropské ligy, část zisků rozdělí ostatním celkům z domácí soutěže. S plánem vytvořit fond solidarity pro ostatní celky v Česku nyní vyrukovala i Slavia prostřednictvím předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka. Ne všichni s jeho pohledem ale v době koronavirové krize souhlasí.

V minulé sezoně došli v Evropské lize až do čtvrtfinále a vydělali kolem 250 milionů. V tomto ročníku hráli základní skupinu Ligy mistrů, která jim přinesla cca půl miliardy. Fotbalisté Slavie tedy za poslední dva roky vydělali v pohárech přibližně 800 milionů a hned 112 milionů by mohli věnovat ostatním celkům v první a druhé lize v Česku.

Tedy za předpokladu, že by už fungoval fond solidarity, s kterým se na Twitteru prezentoval předseda představenstva lídra ligy Jaroslav Tvrdík.

"SK Slavia Praha se vzdá patnácti procent příjmů z následujících dvou ročníků evropských soutěží ve prospěch fondu solidarity s ostatními kluby první a druhé české fotbalové soutěže. K tomuto závazku vyzývá i všechny další případné reprezentanty v soutěžích UEFA," napsal Tvrdík.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia penězi z evropských pohárů pomůže ohroženým klubům

Kluby domácích profesionálních soutěží se tak mohou těšit na případné peníze od Slavie, pokud se potřetí v řadě probojuje do evropských pohárů, za rok a částka by se odvíjela od toho, zda sešívaní projdou do Ligy mistrů, či Evropské ligy.

Podobné gesto jako Slavia už dříve učinili například němečtí zástupci v Lize mistrů. Bayern Mnichov, Dortmund, Lipsko a Leverkusen založily fond na pomoc ohroženým klubům, do kterého vložily dvacet milionů eur, když se vzdali části svých podílů z vysílacích práv.

V Nizozemsku zase peníze do ligy poslal Ajax, který se v minulém ročníku probojoval až do semifinále Ligy mistrů a moc nechybělo, aby si zahrál i o titul. "Slavia s touto myšlenkou přichází opakovaně, kvůli principu solidarity a po vzoru jiných zemí, například v Holandsku funguje tento model velmi dobře, je to směr, který razíme dlouhodobě," řekl tiskový mluvčí Slavie Michal Býček.

V době, kdy není jasno ani o dohrání aktuální sezony, a není tak zatím vůbec jasné, který z českých celků do pohárů v příštím ročníku půjde, s návrhem Slavie ne všichni souhlasí.

"Solidarita je pojem, který by neměl být spojený s možnými (očekávanými) benefity. Skutečná solidarita není politické téma a neměla by sloužit jako PR a nástroj vlivu. Pojďme se bavit o solidaritě teď a tady. Nikoli o virtuálních penězích ve virtuální době. Existují varianty, jak by velké kluby mohly pomoci mnohem dříve. Pokud bude mít někdo ekonomické potíže, bude je mít bohužel už brzy," reagoval na Twitteru ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

S jeho názorem souhlasí i v Plzni, která v tomto ročníku poháry nehraje, ale v minulé sezoně v Lize mistrů vydělala přibližně 800 milionů.

"Viktoria Plzeň v současnosti řeší obdobné problémy jako většina ostatních klubů a firem. Naším primárním úkolem je zajistit chod a financování celého klubu tak, abychom toto období dokázali přečkat a fungovat na stejné úrovni jako doposud. V minulosti jsme několika českým klubům ekonomicky pomohli a rádi tak znovu učiníme, pokud to bude možné. V současnosti však žádné takové prohlášení učinit nemůžeme. Bylo by to nezodpovědné a jednalo by se o pouhé populistické gesto," řekl pro iDNES.cz plzeňský prezident Tomáš Paclík.

Šanci probrat fond, ale i budoucnost soutěže mají zástupci klubů dnes, kdy se sejde Ligový výbor.

Na vznik fondu, na němž se bude podílet vícero celků, to ale zatím nevypadá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články