Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

S Františkem Hrdličkou se na Stínadla přišla rozloučit tisícovka lidí

Teplice - Více než tisíc lidí se na stadionu Na Stínadlech rozloučilo s ředitelem teplického fotbalového klubu Františkem Hrdličkou, který v sobotu zemřel po středeční mozkové mrtvici. Vedle nejbližších mezi smutečními hosty nechyběly osobnosti českého fotbalu ani stovky fanoušků klubu, kterému vlivný funkcionář zasvětil podstatnou část svého života.

Poslední rozloučení s Františkem Hrdličkou
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Ke katafalku s rakví se postavila čestná stráž, ve které byli například bývalý předseda fotbalového svazu František Chvalovský, někdejší trenér reprezentace a Teplic Michal Bílek nebo legenda teplického fotbalu Pavel Verbíř. Smuteční řeč pronesl teplický patriot a fanoušek klubu Antonín Moravec.

Hrdličkově památce se přišli poklonit i zástupci Fotbalové asociace ČR v čele s předsedou Miroslavem Peltou a generálním sekretářem Rudolfem Řepkou. Nechyběli ani zástupci prvoligových klubů, příbramský Jaroslav Starka, hradecký Richard Jukl, plzeňský Tomáš Paclík, trenér Slavie Miroslav Beránek. Mezi hosty byly i hokejové legendy Robert Reichel a Jiří Šlégr z nedalekého Litvínova.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalové Teplice se rozloučily s Františkem Hrdličkou

"František Hrdlička mě provázel fotbalem po celou dobu. V Teplicích ze mě udělal funkcionáře, jednoznačně díky němu jsem se dostal na pozici generálního sekretáře fotbalové asociace," uvedl Řepka, kterému prý Hrdlička často říkal, že si ho vychovává jako svého nástupce ředitele teplického klubu. "Bral jsem to s nadhledem, asi jsem nebyl sám, komu to říkal. Snažil se tak lidi motivovat, aby ze sebe vyždímali maximum. Vždycky byl férový, ale zároveň tvrdý vyjednavač. Vždycky se snažil pro teplický klub i celý český fotbal získat co nejvíce," dodal.

Na Hrdličku vzpomínali i fanoušci. "Seznámili jsme se při setkáních bývalých teplických hráčů, na které pan Hrdlička nikdy nezapomínal, a organizoval pro nás různé akce," řekl teplický fotbalista z 60. let Milan Holomoj.

Stínadly se dnes rozezněl chorál skupiny Queen We Are the Champions, na poslední cestu doprovázel Hrdličku i zpěvák teplické skupiny Kabát Josef Vojtek a píseň Petra Spáleného Až mě andělé. Hlavní tribunou se rozezněl vděčný potlesk fanoušků.

Hrdlička, jenž by se 20. srpna dožil 58 let, v Teplicích působil od roku 1993. Zdejší fotbal zachránil před úpadkem a opětovně jej spojil s teplickou sklárnou, se kterou následně dokázal zrealizovat myšlenku rekonstrukce stadionu. Pod jeho vedením Teplice postoupily do nejvyšší soutěže a zahrály si i evropské poháry. Byl také členem výkonného výboru Fotbalové asociace ČR.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články