Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Olomouc chystá obchod: Od zadlužené Sigmy chce koupit Andrův stadion

Olomouc - Olomoucká radnice uvažuje o tom, že od prvoligového fotbalového klubu SK Sigma odkoupí Andrův stadion. Výnos z transakce by měl zlepšit finanční situaci klubu, který se už delší dobu potýká s milionovými dluhy a ztrátami.

Sport
zdroj: ČT4

"Předseda dozorčí rady (a primátor Olomouce) Antonín Staněk (ČSSD) seznámil dozorčí radu se závěry posledních jednání o možnostech převodu (stadionu), jeho limitech a předběžně projednaných základních parametrech," stojí v zápisu z dubnového jednání dozorčí rady SK Sigma Olomouc. Dozorčí radu o plánu na prodej Androva stadionu městu informovali také předseda představenstva a spolumajitel klubu Josef Lébr a náměstek primátora Martin Major (ODS), který je členem představenstva klubu.

Hodnotu Androva stadionu a přilehlých pozemků má určit znalecký posudek, který se už zpracovává. Radnice s návrhem přišla kvůli tomu, že už nemůže klubu pomoci formou navýšení základního kapitálu. V předchozích letech klubu tímto způsobem ročně posílala sedm milionů korun.

Sport
zdroj: ČT4

"Proto jsme přišli s variantou, že bychom ve střednědobém horizontu odkoupili část Androva stadionu a na základě splátkového kalendáře by se kupní cena zaplatila akciové společnosti (SK Sigma Olomouc)," uvedl zdroj ČTK. Město by poté muselo zajistit financování provozu stadionu a fotbalový klub by mu platil nájem. "Je to jedna ze tří úvah a zatím nelze říci, jestli bude realizována," zdůraznil.

Další možností je, že Andrův stadion bude převeden na město bezúplatně a radnice poté bude financovat jeho provoz. Zvažuje se i možnost, že od kupní ceny za Andrův stadion se odečte 91 milionů korun, které od roku 2001 město investovalo do základního kapitálu fotbalového klubu.

Sport
zdroj: ČT4

V účetním roce 2014/15, který skončil loni v červnu, klesly výnosy klubu o více než polovinu. Zatímco v roce 2013/14 tehdy ještě prvoligová Sigma utržila 87,8 milionu korun, v roce následujícím po sestupu do druhé ligy to bylo jen 39,2 milionu. Ztráta hospodaření Sigmy se v roce 2014/15 zvýšila z 6,6 milionu na 26,2 milionu korun. Hospodaření Sigmy je ztrátové už pět let po sobě. Na konci účetního roku 2014/15 měl klub z předchozího období nahromaděnou ztrátu 98 milionů korun, která nebyla uhrazena.

Zhruba třetinu akcií klubu SK Sigma Olomouc, jehož základní kapitál činí 273,5 milionu korun, vlastní město. Přibližně stejným podílem disponují Lébr a spolek SK Olomouc Sigma MŽ.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články