Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

O Sivokovi, Drobném a dalších trefách. Trenér štiky ligy z Budějovic odpovídá

Prvoligové fotbalové kluby se pomalu, ale jistě vrací ke společným tréninkům a výjimkou nejsou ani hráči Českých Budějovic. Ty zastihla pandemie na osmém místě tabulky, byť poslední dvě kola před přerušením se jim výsledkově nepovedla –⁠ padli doma s Ostravou i v Plzni. Fazónu mělo Dynamo přesto skvělou a hlavní zásluhy padaly na vrub trenéra David Horejše.

Jeho podíl na úspěchu jihočeského celku je přímo zásadní. Horejš na podzim nezazmatkoval, s vedením naopak vyztužil obranu a Dynamu se opět začalo dařit.

Po zimní přestávce porazili Tomáš Sivok a spol. suverénně Mladou Boleslav, uspěli i ve Zlíně, který nedlouho poté vyměnil trenéra. Atraktivní zápas s Ostravou vše podtrhl, v Plzni mohly České Budějovice pomýšlet i na body.

Ligová štika, kde však panuje napětí. I tak se v posledních týdnech hovoří o Budějovicích v souvislosti s výroky Sivoka a jeho ex-reprezentačního kolegy Jaroslava Drobného, kteří nešetřili s kritikou poměrů v klubu, a Sivok později uvedl, že tato sezona bude jeho poslední.

David Horejš má k oběma hráčům velice blízko. Jak on sám vnímá pozici Českých Budějovic? Nejen o tom ještě před vypuknutím koronavirové krize hovořil v rozhovoru pro ČT sport.

O přípravě:

"Důležitá je všeobecně, ale hlavně v mladém věku. U nás trénujeme jen fotbal, ale děti a trenéři by se měli všeobecné průpravě věnovat. Když jsme vyrůstali, měli jsme to u baráku. Dnes to musí po konzultaci s rodiči odčinit trenéři. Pak to hráčům pomůže do další kariéry, ať už je to fotbal, hokej, cokoli."

O rozkolísaném návratu do první ligy:

"Věděli jsme, že jestli chceme uspět, musí ta hra nějak vypadat. Výsledky nikdy nenaplánujete, ale hru ano. Druhou ligu jsme de facto vyhráli s nějakým náskokem, kluci zůstali vesměs stejní a s tím jsme šli do první ligy."

"Začátek z naší strany nebyl špatný, ale pak přišla menší krize. Dojížděli jsme na to, že jsme byli z 2. ligy zvyklí na něco úplně jiného. Každá chyba byla potrestána, dozadu jsme nehráli dobře. Byli jsme schopni dát dva góly Boleslavi a Liberci, ale čtyři dostat. Museli jsme zamakat na detailech, s příchodem Sivoka a Drobného se v defenzivě mužstvo zvedlo."

O kabině:

"Sivok a Drobný tam jsou neskutečně cítit. Jsou to obrovské osobnosti. Kluci, co něco dokázali v nároďáku, ale kvalitou i lidsky jsou fantastický. Pro nás jsou důležití v kabině i na hřišti. Znám je i z osobního hlediska, vyrůstali jsme tam spolu, mohu se o ně kdykoli opřít. Jsem rád, že tam přišli a že tam jsou."

O Sivokovi:

"Je to kluk, který naší lize dal něco navíc. I jeho výkonnost, kterou předvádí, je velmi dobrá. Mohl by hrát určitě i další rok, ale kdekoli jinde by Tomáše brali. Pro Budějovice má obrovský přínos."

O Drobném:

"Jde své jméno prodat na hřiště, jen když je připraven. Život venku jeho i Tomáše naučil žít v konkurenci v top klubech. Každý den tam museli dokazovat, aby se udrželi nahoře. Byli pod tlakem. Teď to mohou ukázat klukům v kabině, kde je máme charakterově nastavené dobře."

O ofenzivě:

"Trefili jsme všechny kluky, přivedli jsme je za nula. Klub to nestálo nic. Ledecký s Brandnerem byli ve druhé lize, oba patří k tahounům mužstva. Schranz přišel v létě a bylo to trefa do černého. Pro náš způsob hry je ohromně platný hlavně s rychlostí, kterou má. A ještě dává góly."

O únorové prohře 0:2 s Baníkem:

"Po dlouhé době jsme prohráli doma, ale s dobrým soupeřem. V první půli hrál velmi dobře, my mu to svou hrou usnadnili, nechávali jsme tam hodně prostoru, působili jsme zakřiknutě. Ve druhém poločase už to bylo o něčem jiném, dostávali jsme Baník pod tlak, ale nedali jsme branku."

"Baník vyhrál zaslouženě, je vidět rukopis Kozla. To mužstvo chce hrát kombinačně, po zemi. Každá prohra bolí a je nepříjemná, ale musíme jít dál po cestě, na kterou jsme se dali. To potká každé mužstvo. Je důležité to napravit."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články