Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nevyléčitelnou nemoc nezdolal. Čišovský zemřel, bylo mu 40 let

Posledních šest let bojoval se zákeřnou nemocí, která se zatím nedá vyléčit. Bývalý obránce Plzně Marián Čišovský podlehl amyotrofické laterální skleróze (ALS) a ve 40 letech zemřel. V dresu Viktorie slavil jak mistrovský titul, tak i Superpohár.

Marián Čišovský ještě v dresu Plzně
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Viktoriáni, dnes je ten nejsmutnější den. S těžkým srdcem musíme oznámit, že nás navždy opustil Marián Čišovský. Upřímnou soustrast celé viktoriánské rodině," uvedli Západočeši na Twitteru.

"Smutná zpráva pro všechny z nás. Navždy nás opustil skvělý fotbalista, kamarád, manžel, táta a velký bojovník. V první řadě bych za celý klub, všechny jeho zaměstnance, hráče i trenéry chtěl vyjádřit upřímnou soustrast Mariánově rodině a všem nejbližším. Způsob, jakým bojoval až do poslední chvíle, je vzorem pro všechny, kteří musí bojovat s jakoukoli nemocí," uvedl generální manažer klubu Adolf Šádek.

Je nám líto, video expirovalo.
Fanoušci a hráči Viktorie Plzeň vzdali hold Čišovskému

Viktoria uctí památku Čišovského během utkání třetího kola ligové nadstavby s pražskou Spartou. Na stadionu v prostorách brány borců vznikne pietní místo, kde mohou všichni fanoušci zapálit svíčku.

Čišovský do Plzně zamířil před devíti lety jako trojnásobný držitel slovenského titulu. Za Viktorii odehrál v lize 64 zápasů a vstřelil 12 branek. Dvakrát se s ní představil v základní skupině Ligy mistrů. Nastupoval i za slovenský národní tým, v jehož dresu si připsal 15 startů. S reprezentací do 21 let se zúčastnil olympijských her v Sydney 2000.

K soutěžnímu zápasu naposledy nastoupil v březnu 2014. Poté podstoupil operaci kolena, po níž se ještě pokoušel rozehrát s plzeňskou juniorkou, další plány ale zhatila zákeřná nemoc. Přesto Čišovský zůstal součástí plzeňského týmu a jeho číslo 28 bylo stále na soupisce.

Limberský zůstal posledním obráncem z roku 2011

"Odchází kamarád, bojovník. Je mi smutno, temno... Děkuju Ti za vše," uvedl na sociální síti bývalý legendární plzeňský kapitán a nyní asistent trenéra Příbrami Pavel Horváth.

"Číšo odpočívej v pokoji. Dnes odešel legendární obránce a fantastický člověk. Dohlídni tam na Rajtyho s Bizim. Naše obrana z roku 2011 byla neuvěřitelná a nemůžu uvěřit, že jsem tu zůstal úplně sám... Upřímnou soustrast rodině," přidal plzeňský bek David Limberský a připomněl, že tři ze čtyř obránců ze základní sestavy v roce 2011 již nežijí. František Rajtoral a David Bystroň v roce 2017 krátce po sobě spáchali sebevraždu.

Na úmrtí Čišovského zareagovaly prvoligové kluby včetně Sparty a Slavie. "S hlubokým smutkem jsme přijali zprávu o smrti Mariána Čišovského. S krutou nemocí bojoval statečně a odhodlaně, přesně tak, jak jsme ho znali i ze hřiště. Čest jeho památce. Upřímnou soustrast a hodně sil jeho rodině, spoluhráčům a fanouškům," napsala Sparta.

"Zpráva, která nás donutí uvědomit si, že jsou na světě důležitější věci než góly, rivalita a vzájemné zápasy. Slavia vyjadřuje upřímnou soustrast rodině i všem přátelům Mariána Čišovského," uvedla mistrovská Slavia.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články