Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Nechceme upustit od fotbalu, ale zaměříme se na jiné věci. Obrana je základ, řekl Frťala

Vydává se vstříc náročnému úkolu. Probudit prozatím nejhorší tým jara Teplice, aby v nejvyšší fotbalové soutěži nepadly na úplné dno a neputovaly o patro níž. Trenér Zdenko Frťala, který nahradil o víkendu odvolaného Jiřího Jarošíka, už má v hlavě pár nápadů, co by Severočechům mohlo pomoci, a oproti svému předchůdci plánuje ve hře žlutomodrých několik změn.

Je nám líto, video expirovalo.
Teplice mají za sebou první trénink pod vedením kouče Frťaly

Na úvodním tréninku po přesunu z pozice šéftrenéra klubové akademie na post kouče teplického áčka své svěřence nešetřil. Sami hráči mluvili o výživném prvním setkání s novým šéfem kabiny, kterému dominovala posilovna a běhové cvičení na hřišti. Zároveň však nechyběla promluva s kabinou, která potřebuje razantní budíček.

"Je to práce, která vyžaduje společné úsilí. Není to jenom o mně, což jsem řekl i v kabině. Ale o celém realizačním týmu a všech lidech v klubu," řekl po premiérovém tréninku Zdenko Frťala, který nahradil Jiřího Jarošíka po víkendové porážce 1:4 na půdě Sparty.

Že ho nečeká jednoduchá práce, je hned patrné při pohledu na tabulku a poslední výsledky Teplic. Severočeši jako by zůstali v režimu zimního spánku. Z šesti jarních duelů hned pět prohráli a bod si připsali pouze za domácí nečekanou remízu s lídrem ligy Slavií, což je nepříjemně přiblížilo dnu tabulky. Na poslední Zlín nyní mají ze čtrnáctého místa náskok pouhých dvou bodů, což vedení "sklářů" přimělo právě k razantní změně.

Dvaapadesátiletý kouč, jenž v Teplicích hrál v letech 1994 až 2003, kdy zde i ukončil kariéru, tak musí rychle reagovat a týmu dát ideálně okamžitý impuls, jelikož o víkendu Severočeši vyzvou v důležitém střetnutí Brno, které je jedenácté a má od Teplic odstup šesti bodů.

Frťala sám přiznává, že už ho napadají nějaké změny ve hře Teplic, které se pod Jarošíkem prezentovaly fotbalově, ale zároveň především v defenzivní činnosti často velmi naivně. O tom svědčí statistika 18 jarních inkasovaných branek, a celkově je obrana "sklářů" suverénně nejhorší v celé soutěži.

"Na postavení v tabulce musíme reagovat, obrana je základ všude. Nechceme upustit od fotbalu, chceme i nadále hrát pro lidi, ale v současnosti se zaměříme na jiné věci. I ty ale fotbal přinesou," věří kouč, který počítá, že úpravy nějaký čas zaberou.

"Určitě to nebude o tom, že mávnutím kouzelného proutku začneme hrát a budeme dominovat. Chceme se odpíchnout od nějakých základních principů. Věřím, že kluci moji představu pochopí a od prvního utkání to budou předvádět na hřišti," popsal.

K rychlému pochopení principů by měl přispět i fakt, že Frťala neplánuje žádné radikální řezy celou sestavou a výrazné úpravy základní jedenáctky. K určitému okysličení dle jeho slov dojde, ovšem spíše se chce zaměřit na jiné věci a navázat na to, co fungovalo.

"O kompletní obměně obrany to není. Spíše je to o systémovém nastavení a plnění povinností každého hráče. Nějaké změny v hlavě mám a určitě nastanou. Ještě ale máme pět, šest tréninků a budu mluvit s hráči. Toho dobrého co tu je, a že toho je hodně, se chci držet," řekl kouč, který jako asistent postupně pracoval v Blšanech, Plzni, Spartě nebo v Teplicích.

V roce 2015 jako hlavní trenér dovedl Varnsdorf k premiérovému postupu do první ligy, kvůli nevyhovujícímu stadionu se ale klub účasti v nejvyšší soutěži vzdal.

Necelý rok následně trénoval Frťala Jablonec, poté se vrátil do Varnsdorfu a velice úspěšné angažmá měl v Hradci Králové. Východočechy dovedl v roce 2021 po čtyřech letech do nejvyšší soutěže, z rodinných důvodů ale na jejich lavičce skončil a poté se stal již zmíněným šéftrenérem teplické mládeže. Nyní povýšil k áčku.

Jeho asistenty budou na lavičce Severočechů dosavadní trenéři týmu do 19 let Ondřej Prášil a Jan Rezek, brankáře bude mít na starosti Přemysl Lipš, který rovněž dosud působil u mládeže. Staronovým kondičním trenérem se stane Václav Polák.

A společné priority? Ty jsou pro všechny stejné. "Nesestoupit," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články