Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

LFA omezení počtu diváků rozumí. Snad se situace během 14 dnů stabilizuje, uvedl Svoboda

Ligová fotbalová asociace (LFA), která v Česku řídí profesionální soutěže, chápe vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci v zemi rozhodnutí ministerstva zdravotnictví omezit počet diváků na stadionech. Předseda Dušan Svoboda a jeho kolegové zároveň věří, že opravdu půjde jen o dočasné opatření na 14 dnů.

Tomáš Paclík na Ligovém grémiu LFA
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula, který na začátku týdne nahradil ve funkci odstoupivšího Adama Vojtěcha, dnes oznámil, že počet diváků na venkovních sportovních akcích se sníží na 2000 sedících. Opatření má od čtvrtka platit 14 dnů.

"Omezení počtu diváků nový ministr zdravotnictví avizoval a vzhledem k epidemiologické situaci mu rozumíme. Pro nás i jednotlivé kluby je podstatné, že je v tuto chvíli časově omezené na 14 dní, a všichni věříme, že se během dvou týdnů podaří situaci v Česku stabilizovat a postupně zlepšovat," uvedl v prohlášení Svoboda.

"S ministerstvem zdravotnictví i dalšími orgány veřejné moci jsme v kontaktu a jsme připraveni spolupracovat i nadále," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Hnilička: Jsme připraveni respektovat rozhodnutí Prymuly

Prymula zatím neoznámil další podrobnosti dnešního opatření, takže není jasné, za jakých podmínek budou muset být fanoušci rozmístěni na stadionech do jednotlivých sektorů. LFA proto čeká, až dostane přesné znění nové úpravy. 

Prvoligový Jablonec už prostřednictvím mluvčího Martina Bergmana oznámil, že i po snížení povoleného limitu vyčlení vstupenky pro fanoušky hostů, a to konkrétně 30 lístků.

"Ihned poté, co se LFA seznámí s přesným zněním opatření, zapracuje změny do svého protokolu opatření, který po schválení ligovým výborem odešle na jednotlivé kluby." 

Od květnového restartu první a druhé ligy po koronavirové pauze se počet diváků postupně zvyšoval a fotbal byl nejnavštěvovanějším sportem v Česku. Od září mohly kluby zaplnit stadiony více než z poloviny, pokud dodržely rozdělení do navzájem izolovaných sektorů po maximálně 1000 lidech. Maximální povolená kvóta čítala 1000 osob plus 50 procent ze zbývající kapacity stadionu.

Zatím nejvíce fanoušků od vypuknutí pandemie dorazilo do pražského Edenu, který má na fotbalová utkání kapacitu 19 370 míst. Páteční ligovou předehrávku mezi Slavií a Teplicemi sledovalo podle oficiálního zápisu 9285 diváků, což je 48 procent kapacity.

O kolo dříve bylo na duelu Plzně s Mladou Boleslaví 5939 fanoušků, tedy 51 procent z kapacity Doosan Areny 11 700 míst. Nad 50 procent se dostali vedle Viktorie už jen v Karviné při duelu se Spartou, stadion Slezanů ovšem pojme jen necelých 5000 diváků.

Opava: Situace je vážná, ale zatím ne kritická

Prvoligová Opava uvedla, že další snížení počtu diváků je pro klub vážné, ale zatím ne kritické.

"Uvědomujeme si epidemiologickou situaci v celé zemi, ale toto omezení je v našem případě dalším výrazným zásahem do klubového rozpočtu. Výpadek ze vstupného, který se pohyboval v řádech jednotek milionů korun, jsme utrpěli už na jaře. Všichni jsme věřili ve zlepšení situace, ale bohužel od koronaviru opět dostáváme přes prsty," uvedl na klubovém webu ředitel Jaroslav Rovňan.

Sport
zdroj: ČT4

"Příjem ze vstupného v současné době v žádném případě nepokryje ani z poloviny náklady spojené s organizací domácích utkání. Vzhledem k tomu, že je nutné dodržovat protokol LFA, i toto výrazně zvyšuje náklady klubu. Mám na mysli především povinné testování před každým utkáním. Už nyní se pohybujeme na velice tenkém ledě. Pokud bude tento stav přetrvávat a nedojde ke zlepšení, bude situace pro klub velice vážná, ale zatím naštěstí ne kritická," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články