Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Počet diváků na akcích se omezí, hokejová extraliga zvažuje úplné přerušení

Počet diváků na venkovních sportovních a kulturních akcích se omezí na 2000, na vnitřních na 1000 sedících lidí, pokud jde o akce s více sektory, uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Problémem jsou podle něj i kontakty lidí po zápasech kolem stadionů. Hokejová extraliga zvažuje přerušení sezony.

"Někteří namítají, že by chtěli, aby to bylo poměrově, a ne limitováno na 2000, aby na velkých stadionech to bylo více. My si toto uvědomujeme, ale zcela záměrně je limitace na tomto počtu, protože v takovýchto případech dochází k poměrně blízkým kontaktům po ukončení zápasu kolem stadionu. To je důvod, proč tady nejsou rozdíly," poznamenal ministr.

Venkovní akce na stání se budou moci konat pouze do účasti 50 osob, řekl dále Prymula. Nadále platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než deset lidí.

Je nám líto, video expirovalo.
Na akce venku bude moci 2000 sedících, dovnitř 1000

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička považuje opatření za rozumná. S výjimkou fotbalu a hokeje podle něj sportovní prostředí neomezují. Pro profesionální sport ve spolupráci s ministerstvem průmyslu dokončuje mimořádný dotační program, který by měl klubům kompenzovat ztráty.

"Opatření jsou velmi rozumná i v kontextu toho, že jsou časově ohraničená, mluví se o dvou týdnech. Pro většinu sportovního prostředí jsou tato opatření přijatelná a neomezující. Ale samozřejmě pro profesionální soutěže jako fotbal a hokej jsou velmi omezující," uvedl v rozhovoru pro ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Hnilička: Jsme připraveni respektovat rozhodnutí Prymuly

Extraliga může být na čas přerušena

Hokejová extraliga by se po omezení návštěvnosti na tisíc osob na utkání kvůli koronaviru mohla na dva týdny, kdy bude toto opatření platit, přerušit. Jednou z variant, o kterých bude ve čtvrtek dopoledne na mimořádném zasedání jednat valná hromada Asociace profesionálních klubů, je, že by v soutěži pokračovaly kluby, jimž omezení nevadí, řekl ředitel extraligy Josef Řezníček.

"Kluby již dostaly podklady, abychom věděli, jak se k tomu staví. Abychom znali názor extraligového pole. Budeme se o tom ve čtvrtek intenzivně bavit," uvedl Řezníček. Nyní žádné stanovisko zaujímat nechce.

"Pro některé kluby je tisícovka diváků neakceptovatelná. O tom jsme se bavili už před sezonou a chápu to. Z logistického hlediska je to ještě větší problém, protože jsou prodané lístky i permanentky. I to bude důvodem zítřejšího jednání," prohlásil ředitel soutěže.

Zástupci některých klubů za dané situace hrát nechtějí, podle MF Dnes jde například o Plzeň. Již dříve chtěla začátek sezony posunout Kometa Brno. Omezení návštěvnosti se nelíbí ani Spartě, která hraje v největší aréně v Česku.

"Je to rozhodnutí organizátora soutěže. Možná by to v tomhle období bylo rozumné. Možná by to pomohlo k uklidnění epidemiologické situace," komentoval to někdejší hokejový brankář Hnilička. Na hokejovou extraligu zatím dorazilo nejvíce fanoušků v Pardubicích, kde zápas 2. kola s Plzní vidělo 5118 lidí.

"Kluby se postupně vyjadřují a někteří hrát nechtějí, čemuž jsme schopni vyjít vstříc, neboť i takový návrh jsme jim s prezidentem hokejového svazu (Tomášem Králem) zaslali," řekl Řezníček. Většina klubů se ale vyjádří až nyní poté, co ministr zdravotnictví Roman Prymula nová opatření oficiálně oznámil.

Představitelé extraligových klubů budou jednat o třech variantách - na dva týdny soutěž zmrazit, pokračovat podle plánu, nebo budou hrát týmy, které budou mít zájem, a program se tomu uzpůsobí. "Museli bychom udělat nějaké změny (v programu), ale o tom se můžeme začít bavit, až budeme mít výsledek. A s největší pravděpodobností to nerozhodneme dříve než zítra," dodal Řezníček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články