Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Letná slaví 100 let. Brány stadionu Sparty se poprvé otevřely v roce 1917

Praha - Fotbalová Sparta hrála zápasy od svého založení v listopadu 1893 na různých místech v Praze. Až v průběhu první světové války se definitivně přestěhovala do míst nedaleko Letenské vodárny, kde stojí i její současný stadion. Svůj první zápas zde sehrála před 100 lety, 13. května 1917, kdy porazila 3:2 Viktorii Plzeň. Premiérovou branku vsítil legendární Antonín Janda-Očko, kanonýr železného týmu začátku dvacátých let.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparťanský stadion slaví 100 let existence

Své první zápasy hrála Sparta na vojenském cvičišti u Invalidovny, na Císařské louce, na Střeleckém ostrově, v Bubnech a od roku 1905 na Letné v místech, kde dnes stojí Národní technické muzeum. Na opačné straně Letenské pláně, v místech budoucího Stalinova pomníku a metronomu, tehdy působila Slavia.

Příprava nového hřiště a budování prvních tribun zabraly zejména kvůli probíhající válce tři roky. Tribuny byly tehdy navrženy tak, aby pojaly až 30 000 diváků a hřiště mělo na dnešní dobu nezvykle velké rozměry, 110 x 85 metrů (nynější má rozměry 105 x 68 metrů). Postupem času však přestal stadion vyhovovat některým požadavkům a došlo k jeho rekonstrukci.

Stadion Sparty na Letné
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

V roce 1934 byla rozšířena kapacita stadionu na 45 000 diváků. V témže roce ale shořela při požáru hlavní tribuna stadionu. V roce 1937 byla vybudována zcela nová tribuna ze železobetonu. Po druhé světové válce k tribuně přibyly ochozy k stání a stadion na Letné praskal ve švech. V té době klub zaznamenal nejvyšší návštěvy. Na zápasy se Slavií či Slovanem přišlo až 45 000 fanoušků.

Dalšími železobetonovými stavbami byl stadion na Letné zrekonstruován v letech 19671969. Ty nahradily stávající dřevěné tribuny. Vysoké ochozy lemovaly hřiště ze všech stran, vnější strana tribuny směrem k Letenské pláni sloužila za socialismu komunistickým funkcionářům při prvomájových průvodech či vojenských přehlídkách. Z této tribuny pak promluvila řada osobností včetně pozdějšího prezidenta Václava Havla i v přelomovém listopadu 1989.

Stadion tehdy pojal na 35 900 lidí. Tolik lidí se na Letnou nacpalo i začátkem devadesátých let v zápasech proti Olympique Marseille či FC Barcelona v prvním ročníku Ligy mistrů. Další modernizace byla dokončena v roce 1994, od té doby dosahuje kapacita stadionu téměř 19 000 diváků. Všechna místa ke stání byla nahrazena sedačkami, v roce 2002 byl vybudován vyhřívaný trávník.

Kromě vzhledu stadion několikrát změnil i název. U fotbalových fanoušků byl od roku 2003 známý jako Toyota Arena, poté byl v roce 2007 přejmenován na AXA Arena a od roku 2009 nese název Generali Arena. Letenský stadion nyní pro své domácí zápasy využívá fotbalový klub AC Sparta Praha a fotbalová reprezentace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články