Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krejčí vyfasoval červenou a Sparta v Teplicích ztratila. Boleslav přišla o výhru chybou gólmana

Sparťanští fotbalisté poprvé v letošní sezoně české nejvyšší soutěže nedokázali zvítězit. V Teplicích se v 5. kole sice dostali zásluhou Kuchty do vedení, ale po červené kartě pro Ladislava Krejčího srovnal ve druhém poločase Jásir. Cennou výhru měli na dosah  fotbalisté Mladé Boleslavi. Na hřišti Slovácka sice prohrávali, a navíc hráli po vyloučení Pulkraba o deseti, dokázali ale dvěma góly Marečka otočit. O tři body však přišli v závěru utkání po hrubce brankáře Trmala. Nerozhodně hrála i Karviná s Jabloncem, Liberec porazil Pardubice gólem Frýdka.

Ladislav Krejčí ze Sparty odchází z teplického trávníku po červené kartě
zdroj: ČTK / Hájek Ondřej

Po vypadnutí s Kodaní první ligová ztráta

Pražané, kteří v úterý vypadli z kvalifikace Ligy mistrů po neúspěšném penaltovém rozstřelu s FC Kodaň, se příliš dobře nenaladili na úvodní čtvrteční duel závěrečného 4. předkola Evropské ligy. V něm se představí na hřišti AEK Atény, nebo Dinama Záhřeb.

Sparta v lize s Teplicemi podeváté v řadě neprohrála a od května 2014 bodovala na jejich hřišti v 10 utkáních po sobě. "Skláři" nevyhráli v nejvyšší soutěži potřetí za sebou, ve čtyřech z úvodních pěti kol však bodovali. V neúplné tabulce jsou sedmí.

V sestavě Teplic po příchodu na hostování ze Slavie poprvé nastoupil záložník Hronek. Dánský trenér Sparty Brian Priske udělal oproti domácímu duelu s Kodaní šest změn v zahajovací jedenáctce. Na utkání dorazilo 15 841 diváků, větší návštěvnost na ligové utkání zažila Stínadla naposledy v říjnu 2013 proti Plzni (16 180 fanoušků).

V osmé minutě vypálil Fila z dálky k tyči, ale Vindahl balon pokryl. Sparta se k prvnímu většímu ohrožení hostující branky dostala v 25. minutě, Haraslínova tečovaná střela zpoza vápna těsně minula tyč. Po půlhodině hry Minčev přistrčil v šestnáctce míč na Ryneše, jenže ten napálil tyč. Za dalších 30 vteřin Laci vystihl špatnou Vachouškovu rozehrávku a Mejdr trefil druhou tyč.

Pražané ale zvýšenou aktivitu nakonec v gól přetavili. Dlouhý nákop gólmana Vindahla prodloužil Laci na volného Kuchtu a český reprezentant se tváří v tvář brankáři Grigarovi, který dříve chytal za Spartu, nemýlil. Zásah hostů posvětil i videorozhodčí Kocourek. Kuchta třetím gólem v ligové sezoně dorovnal v čele tabulky střelců spoluhráče Haraslína. Letenští mají se 14 vstřelenými brankami nejlepší útok v lize.

V závěru úvodního dějství Krejčí zastavil unikajícího Filu a sparťanský kapitán k velké nelibosti teplických hráčů uviděl pouze žlutou kartu. Do hry se však vložil videorozhodčí a sudí Volek po zhlédnutí opakovaných záběrů hostujícího stopera ve třetí minutě nastavení vyloučil. Krejčí obdržel v ligové kariéře třetí červenou kartu. 

"Pro mě ta situace (s vyloučením) byla jasná, ale už jsem zvyklý, že u rozhodčího nemůžu moc vědět, jestli to tak bude, nebo ne," prohlásil Fila. Severočeši ještě před odchodem do šaten zahrozili ze standardních situací.

V 56. minutě si Trubač vyměnil balon s Hronkem a nahrál Vachouškovi, který však velkou příležitost zahodil. Domácí se poté dlouho nemohli proti hostující obraně prosadit, v 85. minutě ale po akci dvou příchozích hráčů z lavičky srovnali. Jásir si na bližší tyč naběhl na Krsmanovičův centr z rohu a překonal Vindahla. Egyptský hráč ve 13. utkání v české lize zaznamenal první trefu.

"Takový výsledek ani výkon jsme nechtěli. Ani při rovnocenném počtu hráčů na hřišti jsme nehráli dobře. Červená karta nám druhý poločas ztížila, pak už záleží na bránění celého týmu a využití těch několika málo příležitostí v útoku. Bohužel jsme ale inkasovali pozdní gól ze standardní situace," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Teplice doma v lize neprohrály posedmé za sebou. Sparta venku v lize od loňské říjnové porážky 0:4 na Slavii neprohrála 14 duelů po sobě. Tabulku vede o bod před městským rivalem Slavií, ale Vršovičtí mají k dobru nedělní domácí zápas s Ostravou.

5. kolo první fotbalové ligy:

FK Teplice – Sparta Praha 1:1 (0:1)

Branky: 85. Jásir – 34. Kuchta. Rozhodčí: Volek – Nádvorník, Vlček – Kocourek (video). ŽK: Frťala (trenér), Fila, Hora – Loučka (asistent trenéra). ČK: 45.+3 Krejčí (Sparta). Diváci: 15.841.

Teplice: Grigar – Mareček, Chaloupek, Cykalo – Hora (61. Krsmanovič), Hronek (74. Knapík), Radosta, Jukl (74. Křišťan) – Trubač – Fila, Vachoušek (58. Jásir). Trenér: Frťala.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Mejdr, Laci, Pavelka (90. Kairinen), Ryneš (80. Zelený) – Minčev (63. Sejk), Haraslín (46. Sadílek) – Kuchta (63. Olatunji). Trenér: Priske.

Obrat v deseti, nakonec remíza

Středočeši přicestovalí do Uherského Hradiště bez útočníka Vasila Kušeje, který je momentálně postaven mimo tým. Podle informací serveru iSport.cz český reprezentant do 21 let míří do nizozemského Utrechtu a čeká se na doladění přestupu mezi kluby. "Dohodli jsme se s vedením, že se k tomu nebudu vyjadřovat," odmítl mladoboleslavský trenér Marek Kulič na tiskové konferenci komentovat Kušejův případný přestup.

Domácí Slovácko se dostalo do vedení ve 12. minutě, když centr Petržely zužitkoval Vecheta. Ještě více se domácím mohly rozšířit úsměvy pět minut před přestávkou, kdy rozhodčí sice nejprve odměnil Pulkraba za zákrok na Sinjavského žlutou kartou, po intervenci videorozhodčího však svůj verdikt změnil na vyloučení.

To však Mladoboleslavským spíše pomohlo. Ještě do poločasu totiž po zákroku Heči dorážel Mareček a pár minut po přestávce dokonal po souhře s Matějovským tentýž hráč obrat.

Slováčtí fotbalisté však v závěru stupňovali svůj tlak a nakonec byli odměněni, byť jim k tomu značnou měrou pomohl hostující brankář Trmal, který si při rozehrávce nevšiml za ním stojícího Kalabišky, ten jej o míč obral a srovnal na konečných 2:2.

"Chytře si počkal a proměnil to," ocenil trenér Slovácka Martin Svědík. "My jsme na Trmala křičeli, že má za sebou hráče, ale neslyšel nás. Určitě mu ale nebudeme nic vyčítat," podržel spoluhráče záložník a autor dvou gólů Mareček.

S remízou už nic neudělalo ani druhé vyloučení Středočechů, když se v nastavení ze hřiště po zákroku na Daníčka poroučel Sakala.

5. kolo první fotbalové ligy:

1. FC Slovácko – FK Mladá Boleslav 2:2 (1:1)

Branky: 11. Vecheta, 90.+2 Kalabiška – 45.+2 a 53. Mareček. Rozhodčí: Rouček – Podaný, Arnošt – Adámková (video). ŽK: Havlík - Trmal, Kulič (trenér). ČK: 39. Pulkrab, 90.+4 Sakala (oba M. Boleslav). Diváci: 3992.

Slovácko: Heča – Hofmann (76. Trávník), Daníček, Kadlec – Sinjavskij, Valenta (46. Kalabiška), Havlík, Doski (63. Holzer) – Petržela (63. Juroška), Kim sun-ping (46. Mihálik) – Vecheta. Trenér: Svědík.

M. Boleslav: Trmal – Kostka (90.+5. Kubista), Suchý, Karafiát, Fulnek – Matějovský (65. Hilál), Sakala – Jawo (46. Poulolo), Mareček (65. Šimek), Mašek (75. Ladra) – Pulkrab. Trenér: Kulič.

Liberci stačil gól Frýdka

V Liberci se hrál od úvodu otevřený fotbal. Hned ve třetí minutě se protáhl po levé straně pardubický Hlavatý a Mikula si při obranném zákroku málem dal vlastní gól. Od té chvíle ale většinu první půle dominovali Liberečtí, kteří využívali okének ve vysoko postavené defenzivě Východočechů.

Ve 13. minutě se už domácí po dalším brejku dočkali. Ghali po úniku na hranici ofsajdu ještě nedůraznou střelou neskóroval, ale dobíhající Frýdek dorazil balon do sítě. Liberecký ofenzivní záložník navázal na branku z minulého kola při remíze 1:1 ve Zlíně, kde skóroval jen o dvě minuty později. Frýdek při gólu a nešetrném zákroku obránce narazil na tyč, utrpěl krvavé zranění nohy, ale pokračoval dál.

"Trefil jsem se o tyč. Gól dost bolel, ale udělal bych to znovu. O půli mi pak to koleno ztuhlo, trochu mi v něm píchlo, ale doufám, že to bude v pohodě," řekl Frýdek.

Po změně stran se hosté snažili o vyrovnání a Slovan se soustředil spíše na obranu. V 66. minutě ale mohl zvýšit Kulenovič, jenž ze strany těsně minul. Téměř vzápětí na opačné straně po Patrákově jemně tečované střele zachránila gólmana Vliegena tyč.

Belgický brankář své mužstvo podržel v 75. minutě, když vytáhl Tischlerovu ránu zpoza vápna pod břevno na roh. V 89. minutě mohl na druhé straně definitivně rozhodnout střídající Rabušic, ale po úniku ani nadvakrát nepřekonal Budinského. Liberečtí porazili Pardubice po dvou zápasech a doma s nimi ve čtyřech ligových duelech ještě neprohráli.

"Jsme málo agresivní, nejdeme tam dát špinavý gól. Hrozně mě mrzí, že jsme tady neudělali aspoň bod. Výkon nebyl špatný, zápas jsme nemuseli prohrát, ale hraje se na góly. Liberec za to, že dal gól, zaslouženě vyhrál," konstatoval trenér Východočechů Radoslav Kováč.

5. kolo první fotbalové ligy:

Slovan Liberec – FK Pardubice 1:0 (1:0)

Branka: 13. Frýdek. Rozhodčí: D. Černý – Volf, Pospíšil – Berka (video). ŽK: Prebsl – Hlavatý. Diváci: 1858.

Liberec: Vliegen – Prebsl, Chaluš, Mikula – Ghali, Doumbia, Varfolomejev, Preisler (72. Fukala) – Frýdek (52. Penner, 90. Purzitidis), Tupta (90. Horský) – Kulenovič (72. Rabušic). Trenér: Kozel.

Pardubice: Budinský – Surzyn, Halinský, Donát, Tischler (80. Zlatohlávek) – Vacek (65. Šimek) – Patrák (75. Sychra), Darmovzal, Hlavatý, Pikul (46. Matoušek) – P. Černý (65. Krobot). Trenér: Kováč.

Karviná s Jabloncem smírně

Hostující trenér Látal udělal od minulého domácího debaklu 1:5 od Sparty v sestavě hned čtyři změny. Nastoupili Filip Souček s Polidarem, kteří minule nemohli hrát kvůli dohodě klubů, a navíc Černák a Čanturišvili. Místo nezbylo na nejzkušenějšího útočníka Chramostu, záložník Považanec dokonce vypadl z kádru.

Hosté od začátku potvrzovali, proč před začátkem 5. kola měli se dvěma vstřelenými góly nejhorší ofenzivu ligy. První střelu na branku vyslal až těsně před přestávkou Čanturišvili, ale brankář Ciupa s ní příliš práce neměl.

Karvinští útočili mnohem víc. Po čtvrthodině hry se řítil do šance Ezeh, ale Filip Souček ho včas dostihl. Domácí se domáhali penalty, protože míč zasáhl Součkovu ruku. O pět minut později moc nechybělo, aby Doležal pokořil svůj bývalý klub, ale jeho hlavičku zastavilo břevno.

Pak se ale na dlouhé minuty hra rozdrobila do soubojů uprostřed hřiště bez jakéhokoliv náznaku šance. Až v závěru prvního poločasu vypálil z dálky domácí Mikuš a míč přeletěl těsně nad břevnem.

Po změně stran přibývalo faulů i žlutých karet. V 55. minutě domácí Boháč v šestnáctce srazil Černáka a Kratochvíl proměnil penaltu střelou do středu branky. Pro jabloneckého záložníka to byl první ligový gól od loňského srpna, kdy zařídil remízu 1:1 na Spartě.

Vyrovnat dokázal v 84. minutě náhradník Akinyemi. Po dlouhém Svozilově centru k němu propadl míč a pětadvacetiletý útočník využil nedorozumění v obraně hostů.

Akinyemi do karvinské hry vnesl oživení a mohl dokonce strhnout vedení na stranu domácích. Slezané ale ani s jeho pomocí vítězný gól nedali a Jablonec v nejvyšší soutěži neporazili poosmé za sebou od prosince 2018.

5. kolo první fotbalové ligy:

MFK Karviná – FK Jablonec 1:1 (0:0)

Branky: 84. Akinyemi – 56. Kratochvíl z pen. Rozhodčí: Zaoral – Caletka, Hurych – Zelinka (video). ŽK: Papalelé, Ezeh, Memič, Ražnatovič – Houska, Čanturišvili, Martinec, Hurtado. Diváci: 2340.

Karviná: Ciupa – Mikuš, Krčík, Svozil, Ražnatović (84. Bederka) – Boháč (63. Bartl), Žák (71. Čavoš) – Memič, Ezeh (71. Málek), Papalelé – Doležal (63. Akinyemi). Trenér: Luhový.

Jablonec: Hanuš – Tekijaški, Martinec, Hurtado, Polidar – F. Souček, Houska (75. Hübschman) – Černák (75. Slávik), Kratochvíl, Čanturišvili (90.+4 Jovovič) – Drchal (67. Pleštil). Trenér: Látal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články