Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Klíma pískal se Slavií tendenčně, stěžují si Bohemians. Podle komise nařídil sudí penaltu chybně

Ani dva dny po vršovickém derby u nich pocit křivdy neopadl. Spíše naopak. Vedení fotbalistů Bohemians 1905 proto podalo protest na rozhodčího Tomáše Klímu kvůli sporným verdiktům v nedělním domácím utkání 14. ligového kola proti Slavii, v němž domácí prohráli 1:4. "Klokani" poukázali na pět situací a výkon sudího označili za tendenční. Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Klíma udělal jednu výraznou chybu, když nařídil penaltu pro sešívané.

Fotbalisté Bohemians 1905 v diskuzi s rozhodčím Tomášem Klímou
zdroj: ČTK / CPA

V utkání Bohemians se Slavií ve 23. minutě po zákroku Jakuba Hromady ve vápně upadl domácí Erik Prekop a videorozhodčí Ondřej Berka po přezkoumání situace vyzval sudího, aby se na souboj podíval ze záznamu. Klíma i po kontrole trval na svém a penaltu pro Bohemians nenařídil. Komise uvedla, že situace byla sporná, a akceptovala Klímovo rozhodnutí. Videorozhodčí ale podle ní v tomto případě zasahovat neměl.

O chvíli později na opačné straně upadl v šestnáctce po souboji se stopery Antonínem Křapkou a Danielem Krchem Václav Jurečka a hlavní arbitr bez váhání pokutový kop nařídil. Videorozhodčí znovu vybídl Klímu k přezkoumání situace u monitoru, ale sudí původní verdikt opět potvrdil. Sám Jurečka pokutový kop proměnil a posunul Slavii do vedení 2:1.

V tomto případě podle komise intervenoval Berka správně. Chyboval ale Klíma. "Rozhodnutí bylo ve srovnání s předchozí situací nekonzistentní, rozhodčí nařídil pokutový kop chybně," uvedla komise.

"Klokani", kteří na Klímu podali protest, nesouhlasili s dalšími dvěma verdikty, které ale podle komise byly posouzeny správně. V nastavení úvodního dějství domácí Martin Dostál trefil střelou nejspíš mířící do branky slávistického obránce Aihama Ousoua. Klíma penaltu za ruku nenařídil, neboť měl slávistický stoper končetinu u těla.

"Ousou zahrál rukou v nepřirozené poloze, čímž zvětšil objem vlastního těla," stojí v prohlášení "klokanů".

Komise ale oponuje. "Ruka byla neúmyslná, směřuje od míče, krátká vzdálenost od soupeře, který hrál míčem. Hráč se snažil svým pohybem předejít kontaktu ruky s míčem," vysvětlila.

Podle Bohemians neměla platit čtvrtá branka Slavie kvůli ofsajdu Ondřeje Lingra, který se aktivně zapojil do hry. Podle komise šlo o hraniční ofsajdovou situaci a rozhodčí ji posoudili správně.

Bohemians se ohradili také proti nastavení hrací doby prvního poločasu pouze o čtyři minuty. Kvůli ošetření domácího brankáře Huga Jana Bačkovského a přezkoumání dvou situací u videa se podle nich nehrálo osm minut a 47 sekund.

"Klokani" už před rozhodnutím komise také oznámili, že si nepřejí, abych jejich utkání v budoucnu pískal někdo z dua Klíma, Berka. "Ať už dojde Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR k závěru, že pochybil hlavní rozhodčí Klíma či VAR Berka, na kterého jsme po utkání 13. kola Mladá Boleslav Bohemians protest nepodávali, přestože se v utkání dopustil hrubých chyb v neprospěch našeho mužstva, v žádném případě si nepřejeme, aby byli rozhodčí Tomáš Klíma a Ondřej Berka v budoucnosti nominováni na jakékoliv utkání Bohemians," prohlásil klub.

"V profesionální soutěži považujeme zejména u rozhodčího Klímy takovéto hrubé chyby za nepřijatelné zejména s ohledem na jeho působení na mezinárodní listině rozhodčích FIFA," dodali Bohemians.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články