Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jílek po ukončení kariéry: Mladým rozhodčím se musí dávat šance. Pískání tu není ve špatném stavu

Fotbalový rozhodčí Jan Jílek, který ukončil kariéru, je přesvědčen o tom, že české rozhodcovství není ve vyloženě špatném stavu. Se sudími by se ale podle něj mělo daleko více pracovat tak, aby v budoucnu mohli případně obstát i na mezinárodní scéně. Jeho předčasný konec na hřišti ho mrzí, kariéru prý chtěl v létě završit důstojně, pokud možno pískáním exponovaných zápasů.

Jílek je po Radku Příhodovi již druhým zkušeným rozhodčím, který se v krátkém čase rozhodl skončit. Důvodem pro něj byl fakt, že mu bylo umožněno proškolit se na pískání zápasů s VAR nikoli pro řízení zápasů, ale pouze pro přenosové vozy. Z Jílka by se tak stal půl roku před jeho 46. narozeninami, kdy by musel s řízením prvoligových zápasů skončit, "pouze" videorozhodčí. A to nechtěl.

"Nejde mi o to, zda bych byl směřován do přenosového vozu. Šlo mi o to kariéru dokončit na hřišti a pak se přesunout do back-office a rozhodcovství pomáhat. Teď došlo k velké komunikační chybě mezi mnou, komisí rozhodčích a dalšími zainteresovanými stranami. Já říkám, že jestli mám něco vykonávat, měl bych znát celý proces. Jak na hřišti, tak mimo něj," uvedl Jílek pro ČT sport.

Zkušený arbitr tak už svou sbírku 209 odpískaných zápasů nerozšíří, končí po patnácti sezonách. V té právě probíhající odřídil pouhých sedm utkání. Poslední zápas, který rozhodoval, bylo prosincové utkání mezi Příbramí a Spartou (1:1). Že by šlo o jeho poslední mač, však tehdy netušil.

"S tím jsem do toho nešel. Měl jsem indicie, že VAR bude znovu nastartován. Těšil jsem se spíš na to, že má ambice bude naplněna. Nebyl jsem vidět z důvodů, že jsem pískal zápasy, které nebyly tak exponované, třeba zápasy druhé ligy. Ale nechci shazovat její kvalitu. Druhá věc byla, že první liga se mi tím pádem ve vypjatých zápasech vyhýbala," vysvětlil.

Jílek tvrdí, že rozhodcovství má v českém fotbale značné mezery a rezervy. "Je tam velká mezera mezi skupinou rozhodčích, kteří jsou zkušení a můžou řídit vypjaté zápasy, a pak mladými. Chybí nám mezistupeň rozhodcovské generace, která by kontinuálně, evolučně vyvážila situace tak, že nastoupí nový rozhodčí a někdo věkem či z jiných důvodů skončí."

Jenže podle Jílka je v Česku generace rozhodčích pískajících několik let - a pak prázdno. "A následně máme generaci, která nastupuje a nemá zkušenosti. Na tom se musí obrovsky zapracovat, aby se do první ligy pouštěli noví rozhodčí a zkoušeli se."

Současná komise rozhodčích pod vedením Jozefa Chovance to prý podle Jílka začala praktikovat. "Nicméně se to nedá udělat za půl roku. Je to velký kus práce. Ve vyšších soutěžích nám chybí interakce mezi profesionálním a výkonnostním fotbalem, kdy tam není přímá symbióza mezi komisí rozhodčích pro řízení profesionálních soutěží a řídicí komisí Čech a Moravy, kde by byli vysláni talenti do řízení ČFL či MSFL, tam se sledovali a vybírali se pro první a druhou ligu," prohlásil.

Rozhodčím byl od roku 1995, profesionálně pak o devět let později. Jeho práce se za tu dobu neskutečně proměnila. "Jen za svou kariéru jsem prošel čtyřmi procesy fyzických zkoušek. Každé byly jiného charakteru a musíte měnit způsob přípravy. V tomhle směru tam byl neskutečný pokrok. Fotbal se vyvíjí, vstupuje do něj moderní technika, je to už také byznys, nejen sportovní hra. Je potřeba to brát jako celek a nároky jsou samozřejmě i na rozhodčí v tomhle směru vyšší," řekl Jílek.

Fotbal nicméně úplně neopouští. Bude pokračovat v roli předsedy Jihočeského fotbalového svazu. "Přál bych si, aby Česká republika dosáhla úrovně západních zemí, aby se rozhodcovství zprofesionalizovalo a podmínky byly vytvořeny tak, aby nás rozhodčí mohli reprezentovat na mezinárodní scéně. Není to tu v úplně tak špatném stavu a kluci tady jsou, ale je potřeba s nimi pracovat, rozvíjet a potřeba dávat jim šance."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články