Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Jihlava pokračuje ve stylu Robina Hooda, po Slavii vynulovala i Plzeň

První ligová porážka Viktorie Plzeň v letošní sezoně přišla s možná nejméně pravděpodobným soupeřem - navíc doma. V Doosan Areně totiž fotbalisté ze západu Čech nedokázali najít recept na defenzivní val sestupem ohrožené Jihlavy a po gólu obránce Petra Tlustého prohráli 0:1. V čele tabulky mají přesto stále "bezpečný" náskok 12 bodů před Slavií Praha. Vysočina poprvé v ročníku bodovala venku a dorovnala čtrnácté Slovácko. 

Fotbalisté Jihlavy se radují z gólu na stadionu Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Trenér domácí Plzně Vrba udělal v základní sestavě dvě změny oproti čtvrtečnímu utkání Evropské ligy s Partizanem Bělehrad (2:0). Čermák nahradil v záloze vykartovaného Koláře a mezi tyče se vrátil Kozáčik místo Hrušky.

Hned v první minutě vyzkoušel pozornost slovenského brankáře hostující Ikaunieks, ale míč skončil těsně nad brankou. Lotyšský útočník tak nenavázal na srpnové vzájemné utkání, v němž otevřel skóre už po 27 vteřinách.

Lídr tabulky se v mrazivém počasí nedostával k obvyklé hře ani k soupeřově brance. Ve 22. minutě i proto nečekaně skórovala Jihlava. Po rohu se od Zoubeleho odrazil míč k volnému Tlustému a ten zblízka nedal Kozáčikovi šanci.

Je nám líto, video expirovalo.
Svědík: S výsledkem a jarním rozjezdem jsem spokojený

Největší plzeňskou příležitost prvního poločasu zahodil Čermák, který po Krmenčíkově patičce trefil v dobré pozici jen obránce Buchtu. Vysočina vysoko napadala a dostávala favorita pod tlak.

Po půlhodině si Kozáčik špatně zpracoval Hořavovu malou domů a nechal se obehrát Ikaunieksem, který však z úhlu napálil boční síť. Těsně před pauzou zaváhání jihlavského brankáře Rakovana nepotrestali Hořava ani Krmenčík.

Druhý poločas začala Viktoria tlakem, ale obrana hostí odolávala. Rakovan tolik práce neměl a v pohodě si poradil s hlavičkou i střelou Krmenčíka. Západočeši se čím dál tím víc trápili a kromě nepřesné rány Hrošovského si velkou šanci dlouho nevypracovali.

Až v závěrečné pětiminutovce vyškrábl Rakovan Hejdovu hlavičku a následně vykopl i pokus dalšího stopera Hubníka. Fanoušci na plzeňském stadionu, kam jich zavítalo pouze 4138, tak museli strávit překvapivé zklamání.

Vedoucí tým nejvyšší soutěže ukončil proti Jihlavě vítěznou sérii, která trvala šest ligových zápasů. Soupeři z Vysočiny doma podlehl poprvé v historii.

18. kolo první fotbalové ligy:

Viktoria Plzeň - Vysočina Jihlava 0:1 (0:1)

Branka: 22. Tlustý. Rozhodčí: Orel - Pelikán, Koval. ŽK: Limberský, Zeman, Hrošovský, Řezník - Ljovin, Ikaunieks. Diváci: 4138.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava (85. Kovařík), Hrošovský - Kopic, Čermák (64. Ivanschitz), Zeman (64. Petržela) - Krmenčík. Trenér: Vrba.

Jihlava: Rakovan - Vaculík (87. Klíma), Tlustý, Buchta, Schumacher - Ljovin - Fulnek (70. Holík), Dvořák, Urblík, Zoubele (76. Nový) - Ikaunieks. Trenér: Svědík.

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Úvod jsme nezvládli, soupeř nás potrestal za laxnost a za to, že jsme možná nebyli dostatečně připravení na začátek utkání, jak jsme měli. Pak se to sice zlepšilo, snaha byla, ale bohužel Jihlava dobře bránila. My jsme se sice dostávali do nějakých střeleckých situací, ale nemělo to razanci a přesnost. Myslím, že jsme měli tři dny, což je dostatečně dlouhá doba, abychom vstřebali to, co se dělo ve čtvrtek (odvetný zápas 2. kola Evropské ligy s Partizanem Bělehrad, pozn. autora). Byla to jednoznačně chyba z naší strany. Vůbec to o pohárech nebylo. Bylo to o nás a začátku utkání, který jsme prospali. Pak už jsme to nedokázali otočit."

Martin Svědík (trenér Jihlavy): "My jsme čekali, že ten zápas nebude vůbec jednoduchý, což se od začátku potvrdilo. V první půlce jsme byli aktivní, co se týká presinku. Dostali jsme se do vedení, kdy jsme si pomohli standardní situací. Byť jsme první poločas měli nějaké věci, kdy jsme se dostali pod tlak Plzně, tak jsme odehráli velmi dobrou partii. Pro nás přišla hluchá dvacetiminutovka ve druhém poločase, kde jsme se dostali pod tlak a jenom bránili. Ale o to jsme byli pozornější v naší šestnáctce až na pár hlaviček vedle. Když už to prošlo, zasáhl Matěj Rakovan. Tlak jsme přežili a kouskovali hru. Jsme rádi, že jsme to dotáhli do vítězného konce a že máme takhle úspěšný začátek."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články