Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fotbal se raduje z návratu fanoušků na stadiony. Budou to druhé Vánoce, zní z klubů

O víkendu se poprvé od 4. října vrátí na české fotbalové stadiony fanoušci. I když jen v omezené míře, hráči a trenéři jsou nadšení a někteří to považují za druhé Vánoce. Kluby mohou zaplnit hlediště z 10 procent, nejvíc diváků se z devíti víkendových duelů nejvyšší soutěže dostane na šlágr Slavie s Plzní do Edenu, který má v Česku nejvyšší kapacitu.

Od října do listopadu byla liga na měsíc přerušena a od té doby do hledišť fanoušci nemohli. Od první poloviny prosince smělo na stadiony 300 osob z řad partnerů klubu, později kvóta kvůli zhoršené epidemiologické situaci v zemi klesla na 200 lidí.

Nyní ministerstvo v rámci pilotního projektu povolilo zaplnit kapacitu do 10 procent s tím, že na zápasy mohou dlouhodobí partneři klubu, mezi které se dají zařadit držitelé permanentních vstupenek. Do kvóty se ale počítají i osoby zajišťující organizaci duelu, pořadatelé a novináři.

"Po půlroce zase budeme mít fanoušky v hledišti, je to pro nás jako druhé Vánoce. Pevně věříme, že nám pomůžou a že od nás uvidí dobrý výkon s bodovým ziskem. Doufám, že spolu uděláme tu správnou symbiózu," uvedl pro média asistent libereckého trenéra Pavel Medynský. Slovan v neděli přivítá ve šlágru Spartu a v hledišti desetitisícového stadionu U Nisy bude moci mít necelou tisícovku permanentkářů.

Téměř dvojnásobek bude na stadionu Slavie v Edenu, který má pro fotbalová utkání kapacitu 19 370 míst. Červenobílí měli v minulé sezoně zhruba 12 tisíc permanentkářů, na utkání se tak dostane jen malá část z nich. Na nedělní zápas s Plzní, v němž mohou Pražané slavit třetí titul po sobě, si už fanoušci všechny lístky rozebrali. Ti, kdo se zúčastní duelu se Západočechy, už nebudou moci na zbylá dvě domácí utkání.

O něco nižší kapacitu mají teplická Stínadla, kde může být na nedělním zápase se Zlínem na stadionu 1822 osob. V Ostravě bude při utkání s Brnem 1300 držitelů permanentek, zbylé dvě stovky z kapacity vyhradil Baník partnerům klubu a zdravotníkům, kteří bojují s pandemií.

"Celé mužstvo kvituje, že se aspoň část diváků může vrátit na stadion. Fotbalu to rozhodně pomůže a věřím, že to bude procentuálně narůstat," uvedl ostravský trenér Ondřej Smetana, který je při zápasech kvůli chybějící licenci oficiálně veden jako asistent.

Na tradičně bouřlivé prostředí se těší i v Opavě, která může při sobotním zápase s Bohemians 1905 dostat do hlediště 752 osob. "Opava má fantastické diváky. Strašně nám chybí. Kdyby s námi byli na stadionu celý rok, určitě nejsme tam, kde jsme," řekl asistent opavského trenéra Radoslav Kováč, jehož týmu patří poslední místo v tabulce.

Zhruba 600 osob může dostat do hlediště Jablonec při utkání s Olomoucí, 800 fanoušků může mít při duelu s Mladou Boleslaví na stadionu Slovácko. Klub z Uherského Hradiště nabízí divákům podobně jako většina dalších možnost bezplatného testování na koronavirus před utkáním.

Negativní výsledek PCR nebo antigenního odběru ne starší než 48 hodin je jednou z podmínek vstupu na stadion. Fanoušci se případně mohou prokázat potvrzením o prodělání nemoci v posledních 90 dnech nebo certifikátem o dokončeném očkování. Diváci také musejí mít respirátor a sedět jen v každé druhé řadě a s rozestupy minimálně ob jedno sedadlo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články