Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Fortelný opouští Spartu a míří za Jílkem na hostování do Olomouce

Po zahraničních posilách ohlásila pražská Sparta další změnu v kádru. Záložník Jan Fortelný totiž zahájil zimní přípravu se Sigmou Olomouc, kde bude hostovat v jarní části sezony. Na prvním letošním tréninku Hanáků naopak scházel nemocný Mojmír Chytil, který zatím i přes zájem jiných klubů zůstává v kádru.

Sparťan Jan Fortelný v akci
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

"Usoudili jsme, že je potřeba, abychom přivedli hráče, který je schopen suplovat více pozic ve středu hřiště. Jsem přesvědčen, že je to hráč, který může výrazně zvýšit konkurenci a pomoct nám v průběhu jarní části," řekl olomoucký trenér Václav Jílek.

Fortelný zná kouče ze společného působení ve Spartě. "Jeho nároky mi nejsou cizí. Věřím, že naše spolupráce bude nést ovoce. Jsem rád za to, že jsem dostal v Olomouci příležitost. Doufám, že se v přípravě poperu o to, abych měl své místo v sestavě," uvedl Fortelný.

Sparťanský odchovanec se na podzim na Letné neprosadil a zasáhl pouze do 5 ligových zápasů. V minulé sezoně nejvyšší soutěže během hostování v Teplicích zaznamenal čtyři góly a sedm asistencí ve 22 utkáních. Další dva zásahy a finální přihrávku přidal v baráži o ligu.

"Budu rád, když se mi tato čísla podaří zopakovat. Do Sigmy jsem přišel, abych pomohl. Snad budeme pokračovat v tom, co tady kluci rozehráli v první polovině sezony," pokračoval Fortelný. "Hodně kluků znám, za což jsem rád, protože pro mě bude připojení k týmu jednodušší," dodal bývalý mládežnický reprezentant.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Olomouc se zatím se Slavií na přestupu Chytila nedomluvila

Chytil zatím zůstává

O třiadvacetiletého útočníka Chytila, který vydařený ligový podzim završil hattrickem při reprezentačním debutu proti Faerským ostrovům, je na přestupovém trhu velký zájem a nejčastěji se hovoří o možném odchodu do Slavie.

"Čekal jsem tuhle otázku na Mojmíra, ale tohle jde mimo mě. Ve finále to bude o tom, jak se domluví kluby. Pro mě je nyní hlavní, že začíná s námi, byť tu dnes není, protože ho trápí viróza, a připojí se později," komentoval Jílek.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Chytilův hattrick v utkání Česko - Faerské ostrovy

Kouč Sigmy předvídá, že eventuální Chytilův odchod může představovat problém. "Není na trhu moc útočníků, u nichž bychom skloubili finanční nároky s našimi představami a smlouvou," vysvětlil Jílek.

Vedle toho si šestačtyřicetiletý trenér vytkl za cíl vrátit do základní sestavy nebo alespoň do užšího kádru dlouhodobé podzimní marody. "Nejlíp vypadá Denis Ventura, Lukáš Greššák měl svalové problémy a už se rozběhává, ale jde to pomalu. Do tréninku se už zapojuje Filip Zorvan, u Juraje Chvátala to bude po operaci ramene chvíli trvat, podobně jako u gólmana Macíka," vyjmenoval Jílek.

Soustředění v Turecku

Sigma odletí 11. ledna na soustředění do Turecka. Ještě předtím se utká v sobotu ve Zlíně s tamním klubem, v Turecku ji pak čekají zápasy s Rapidem Bukurešť, Cracovií Krakov a maďarskou Kisvárdou.

"Do odletu bude příprava více zaměřena na kondici, v Turecku už se budeme více soustředit na herní záležitosti. Bude to rychlá příprava, já jsem sám zvědav, jak to bude probíhat, ale stejně to pak všichni budeme hodnotit podle toho, jak se nám povede jaro," konstatoval Jílek.

Olomouc čtvrtým místem po podzimu překonala očekávání. "Hezky se na to dívá, ale tabulka je nesmírně vyrovnaná, což nás nesmí ukolébat. Od prvních kol musíme začít bodovat, jinak se můžeme rázem ocitnout na druhém konci v tabulce. Je to pro nás výzva, máme těžký los, ale v první šestce bychom rádi zůstali," dodal Jílek, jehož tým vstoupí do jarní části sezony 28. ledna domácím duelem se Spartou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články