Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
BBV po 25 letech

Dvoufázové tréninky i soustředění ve Španělsku. Plzeň i s Vydrou a Květem naskočila do zimní přípravy

Posledním předvánočním pondělím odstartovali zimní přípravu už i obhájci titulu a lídři prvoligové tabulky z Plzně. Fotbalisté Viktorie na začátek absolvují dvoufázové tréninky, na které navážou přípravnými duely i lednovým soustředěním ve Španělsku. Západočeský klub posílil český reprezentant Matěj Vydra, z Bohemians 1905 přichází záložník Roman Květ.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Plzeň posílili reprezentační útočník Vydra a záložník Květ

Svěřenci kouče Michala Bílka po Novém roce v tréninkovém areálu v Luční ulici sehrají dvě přípravná utkání. Ve středu 4. ledna přivítají divizní plzeňský Petřín a o tři dny později vyzvou Pardubice, poslední tým tabulky nejvyšší soutěže.

Během herního kempu v Benidormu od 11. do 21. ledna jsou v plánu další tři duely. "Jména soupeřů pro španělské soustředění v těchto dnech finalizují. Jakmile bude vše potvrzené, budeme o soupeřích informovat," uvedl mluvčí západočeského klubu Václav Hanzlík.

Část plzeňského týmu zahájila přípravu na jarní část sezony už na začátku prosince. Jako první se v Doosan Areně hlásila šestice rekonvalescentů, která kvůli zranění vynechala závěr podzimu - ofenzivní hráči Jan Kliment, Jan Kopic, Jan Sýkora a René Dedič a obránci Filip Kaša s Mohamedem Tijanim.

"Už trénuji naplno. Měl jsem dlouhé volno, takže se to (zadní stehenní sval) snad zahojilo. Bylo to těžké hlavně na hlavu, protože se mi to stalo podruhé v krátké době, to mě hodně mrzelo," řekl Kliment.

Plzeň posílila o Vydru i Květa

Nově se k týmu přidá i reprezentant Matěj Vydra. Třicetiletému útočníkovi v létě skončila smlouva v anglickém Burnley a na podzim byl bez angažmá. Na západě Čech podepsal kontrakt na dva a půl roku.

V posledních dnech média spekulovala, že Vydra zamíří do řeckého Arisu Soluň, nakonec ale posílil Viktorii. "Jednání Viktorky bylo rychlé a konkrétní, budu zde mít veškeré potřebné podmínky. Nyní je na mně, abych se dokázal prosadit a byl přínosem. Motivaci mám velkou," uvedl Vydra, jenž naposledy hrál na konci dubna, kdy si přetrhl zkřížený vaz v koleně a musel na operaci.

V Burnley, které sestoupilo do druhé ligy, v létě neprodloužil smlouvu a během rekonvalescence dosud nikde kontrakt nepodepsal. "Matěj se samozřejmě vrací po zranění, nicméně nyní už je uzdravený a připravený se zapojit do naší přípravy. Vidím u něj obrovskou motivaci vrátit se zpátky tam, kde byl právě před zraněním, kdy hrál v jedné z nejlepších soutěží světa," uvedl generální ředitel Viktorie Adolf Šádek.

Rodák z Chotěboře patřil v posledních letech ke stabilním členům národního týmu. Za reprezentaci odehrál 46 utkání, ve kterých dal sedm branek. Naposledy nastoupil před rokem proti Estonsku. V sezoně 2017/18 se v dresu Derby County stal nejlepším střelcem druhé anglické ligy. Působil také ve Watfordu, Readingu, West Bromwichi nebo italském Udine. V české lize odehrál jako mladík 14 utkání za Baník Ostrava v sezoně 2009/10, na kontě má čtyři trefy.

Do týmu obhájců titulu přichází rovněž záložník Roman Květ z Bohemians 1905, který by měl v Doosan Areně nastupovat následující tři roky. Viktoria o tom informovala na klubovém webu. Naopak do vršovického celku odešel na půlroční hostování brankář Martin Jedlička.

Květ má za sebou životní ligový podzim, ve kterém zaznamenal ve 13 utkáních devět branek a dvě asistence. "Na svůj věk má již hodně ligových zkušeností, je použitelný na více místech v sestavě. Navíc ho velmi dobře zná (asistent) Pavel Horváth ze společného angažmá v Příbrami," řekl kouč Michal Bílek na adresu čtyřiadvacetiletého záložníka.

"Jsme rádi, že náš tým posílili. Matěje znám už od dětství a Roman má výborná čísla v lize. Oba nám určitě hodně pomůžou," uvedl útočník Jan Kliment.

Květa čeká po působení v Příbrami a Bohemians třetí ligové angažmá. V jarní části sezony bude s Plzní útočit na obhajobu titulu, po 16. kole mají Západočeši dvoubodový náskok na druhou Slavii.

Harmonogram zimní přípravy FC Viktoria Plzeň

19. 12. 2022 – Zahájení zimní přípravy
4. 1. 2023 – FCVP – Petřín (15:00, Luční ulice)
7. 1. 2023 – FCVP – Pardubice (10:30, Luční ulice)
11. - 21. 1. 2023 – Soustředění ve španělském Benidormu
28. 1. 2023 – Start jarní části sezony

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články