Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Disciplinárka začala řešit zákrok Cedidly, kterému hrozí dodatečný trest. Zatím hrát ale může

V samotném zápase na půdě Slavie za svůj surový zákrok na domácího Ewertona červené kartě unikl, obránce Zlína Martin Cedidla ale může dostat trest dodatečně. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace s dvacetiletým hráčem zahájila řízení. Do vynesení rozhodnutí však bek může v domácí nejvyšší soutěži nastupovat, jelikož v utkání nebyl vyloučen.

Cedidla v 59. minutě utkání v Edenu u postranní čáry ostře "zajel" do Ewertona a sudí Dalibor Černý mu udělil pouze žlutou kartu. Videorozhodčí Vít Ondráš kolegovi nedoporučil přezkoumat faul ze záznamu. Ewerton musel po zákroku střídat kvůli zranění kolenního kloubu a postranního vazu. Pětadvacetiletá letní posila z Mladé Boleslavi si nezahraje nejméně čtyři až šest týdnů. Zlínský bek se po utkání omluvil.

Disciplinární komise mohla navzdory tomu, ze Cedidla nedostal červenou kartu, zahájit řízení, neboť došlo ke zranění protihráče. Disciplinárka sice nepřezkoumává verdikty rozhodčích a po žluté kartě běžně nemůže otevřít případ, existují ale tři výjimky. I když není hráč vyloučen, může disciplinárka začít řízení, pokud rozhodčí zákrok neviděl, dojde k administrativnímu pochybení sudího, nebo ke zranění.

Komise rozhodčích klasifikovala Cedidlův zákrok jako surovou hru, která je v disciplinárním řádu rozdělena do tří kategorií. Pokud protihráč utkání nedohrál, hrozí faulujícímu trest na dvě až deset soutěžních utkání. V případě, že je zraněný omezen v obvyklém způsobu života na více než sedm dnů nebo není schopen výkonu sportovní činnosti po dobu delší než šest týdnů, hrozí "hříšníkovi" zákaz činnosti na dva až osmnáct měsíců, navíc pokuta až čtvrt milionu korun.

"Disciplinární řízení bylo zahájeno za přečin, za který měl být Cedidla při utkání podle dostupných záběrů vyloučen, což ve svém stanovisku potvrdila i komise rozhodčích. Postižený hráč Slavie současně utrpěl při střetu s Cedidlou zranění, pro které utkání nedohrál. Zranění současně vedlo k jeho vyřazení ze sportovní činnosti na delší dobu, což bylo ze strany pražského klubu doloženo doručenou lékařskou zprávou," uvedl v komuniké předseda disciplinárky Richard Baček.

"Z toho důvodu se jedná o situaci, která umožňuje komisi podrobit disciplinárnímu řízení hráče, přestože jeho chování nebylo postiženo vyloučením přímo rozhodčím na hrací ploše. Protože hráč nebyl vyloučen přímo v utkání, nemá podle disciplinárního řádu předběžně zastavenou závodní činnost a do vyřešení případu může nastupovat k soutěžním utkání," dodal Baček.

Komise bude o výši trestu rozhodovat podle vážnosti Ewertonova zranění, které dokládá Slavia lékařskými zprávami. V úvahu bude disciplinárka brát i Cedidlovu výpověď. Uzavřít případ by měla na svém zasedání za týden ve čtvrtek.

Dosud nejvyšší trest za faul –⁠ 12 zápasů –⁠ dostal od disciplinárky v samostatné české historii kamerunský útočník Sparty Léonard Kweuke, který v roce 2013 zlomil nohu obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi v semifinále domácího poháru. Na osm soutěžních utkání měli zastavenou činnost Milan Matula a Nikolaj Komličenko, postih byl oběma později zmírněn na šest zápasů.

Komise rozhodčích za špatný výkon v zápase, který favorizovaná Slavia doma vyhrála 4:1, zastavila Ondrášovi delegaci až do zimní přestávky, Černý si nezapíská první ligu do konce září.

Sparta dostala za utkání s Libercem pokutu 30 tisíc korun kvůli tomu, že její fanoušci použili pyrotechniku a vhazovali předměty na hřiště. Teplice musejí z podobných důvodů zaplatit po zápase s Plzní 20 tisíc.

Zlínský Václav Procházka a Adam Gabriel z Hradce Králové si za vyloučení po druhé žluté kartě nezahrají klasicky jeden soutěžní zápas. Stejný trest dostal v druhé lize i karvinský Jaroslav Málek, naopak příbramský Jakub Jeřábek bude za červenou kartu mimo hru tři soutěžní duely.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články