Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Skružný: Finále bude, pokud holky zvládnou fanoušky na tribunách

Praha - Rok 2008 se zapsal do historie českého florbalu. Jednak se konal první světový šampionát mužů na českém území, a také padl divácký rekord na florbalovém utkání (8 914). U něj byl jako hlavní trenér Zdeněk Skružný, který dovedl národní výběr přes strhující výkony k nepopulárnímu čtvrtému místu. "Ženské mistrovství beru jako terapii. Pořád to v sobě mám. Medaile necinkla a pro mě to úspěšné mistrovství nebylo," přiznal v pořadu Florbal z nadhledu současný manažer ženské výpravy.

Zdeněk Skružný a Zdeněk Haník v pořadu Florbal z nadhledu
zdroj: ČT sport

Mistrovství vrcholilo v ostravské ČEZ Aréně, stejně jako teď ženský turnaj. "Zanechalo to ve mně obrovské vzpomínky. Vystoupili jsme z florbalové anonymity. Obraceli se na mě i spolužáci, se kterými jsem se neviděl dvacet let," vzpomínal bývalý kouč i rozhodčí.

Jak se jeho mužstvo vyrovnávalo s něčím dosud nepoznaným, jako byl mediální i divácký tlak? "Byla to pro nás velká neznámá. Na trénincích se to hemžilo i třiceti novináři, všude byly televizní kamery. Snažili jsme se s hráči o tom mluvit, vytyčit cíle, aby je i oni brali za své. Měl jsem informace, že se někteří lidé budou chovat jinak. Věřím, že jsme působili kompaktně a vypadalo to, jako že jsme na ten zájem zvyklí," prohlásil Skružný.


Zkušenosti z vrcholné akce v tuzemsku z pozice kouče přidal i volejbalový kolega Zdeněk Haník, současný předseda svazu volejbalu, dlouholetý hráč i trenér národního týmu. "V klubu tlačí boss, v nároďáku je to celý národ, který považuje hráče za svoje. Důležité je tým odbrzdit. Pokud se hraje s přílišnou opatrností, končí se na smetišti dějin. Hráčům jsem říkal: Odpovědnost mám já, vy do toho střílejte, protože to umíte," řekl Haník, který si zpětně uvědomil některé chyby, které stály mužtsvo medaili, stejně jako florbalisty: "I Messi kopal penaltu ve velkém zápase poprvé. Musel být nervózní. Nás to potkalo v semifinále a selhali jsme."

Čeští florbalisté měli za sebou stříbro z roku 2004, ale atmosféra domácího turnaje a bouřlivé publikum je čekaly poprvé. "Byl to šok. Na rozcvičce úvodního klání s Ruskem bylo zhruba patnáct set lidí a na samotném zápase pět tisíc. To byl ještě větší zážitek než pozdější utkání se Švédy v semifinále," vzpomínal Skružný.

Po ženském mistrovství skončí v roli hlavních koučů Karolína Šatalíková, Markéta Šteglová a bývalý úspěšný lodivod Tatranu Střešovice i reprezentace stojí za jejich angažováním. "Trenérskou dvojici žen jsme vybírali s tím, že jejich vrchol bude na tomhle mistrovství a půjde o lidi, kteří to ustojí. To se nám, myslím, povedlo. Máme i dobré kandidáty pro další roky," řekl Skružný, který si přeje příběh se šťastným koncem: "Věřím, že dojdou do finále, pokud zvládnou lidi na tribunách. Byl bych špatný manažer, kdybych nevěřil v medaili," uvedl Skružný.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbal z nadhledu
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články