Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Přelomový šampionát, hlásil napůl spokojený šéf českého florbalu Šuman

Mistrovství světa v Praze sice lámalo divácké rekordy, ale prezident Českého florbalu Filip Šuman zcela spokojen nebyl. Chyběl mu sportovní úspěch reprezentace. Národní tým totiž ani na třetím turnaji před vlastními příznivci nezískal medaili. Rozšíření sbírky cenných kovů v podobě stříbra (2004 v Curychu) a dvou bronzů (2010 v Helsinkách a 2014 v Göteborgu) bylo přitom podle něj nejdůležitějším cílem.

Filip Šuman
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

"Sportovně šampionát úspěchem nedopadl. Od začátku jsme říkali, že chceme doma získat medaili, a to se nepovedlo. Navíc si musíme přiznat, že jak v semifinále, tak i v zápase o bronz k cennému kovu nebylo blízko. Mistrovství světa se týmu z hlediska toho, na co měl, rozhodně nepovedlo na sto procent," řekl Šuman.

S organizací turnaje, který vytvořil rekord v celkové návštěvnosti (181 518 diváků) i na jednom utkání (16 276 diváků), ale panuje obrovská spokojenost. "Snažili jsme se, aby byl šampionát pro každého na té nejvyšší úrovni. Diváci si užili nejen fantastický florbal, ale celá aréna vypadala nejsportovněji, jak je to jen možné," pokračoval Šuman.

"Přímým zrcadlem byl nejen zájem fanoušků, který byl ještě větší, než jsme předpokládali, ale i reakce všech federací. Včera se na kongresu IFF sešlo 50 zemí a nikdy v historii nepamatuji, že by se někde shodly, že to pro ně byl šampionát, který byl do určité míry přelomový, strašně důležitý pro rozvoj florbalu i u nich doma," prohlásil Šuman.

Příklad proměny v organizaci prvního MS v Česku v roce 1998 a nynějšího může být podle něj pro řadu federací motivací. "Všem jsem se snažil popsat šampionát, který tu probíhal před 20 lety, kdy jsme tu měli průměr jen přes 200 diváků na zápas. To je akce, kterou může z těch sedmdesáti zemí po světě, které florbal mají, uspořádat skoro každý," podotkl Šuman.

"Ta cesta, kterou český florbal ušel, je opakovatelná, je založena na postupném vývoji. Země se nemusejí koukat, kde je český florbal teď, jako na nedosažitelnou metu," konstatoval místopředseda mezinárodní federace.

Náznak větší vyrovnanosti?

Turnaj přinesl už posedmé finále mezi Švédskem a Finskem, potřetí za sebou a pošesté z posledních sedmi MS hráli o bronz Švýcaři s Českem. Za tu dobu se pouze v roce 2012 dostali mezi nejlepší kvarteto místo české reprezentace Němci. Šuman přesto míní, že letošní měření sil v Praze opět přineslo náznak větší vyrovnanosti.

"Překvapivých výsledků nebo zápasů rozhodnutých v prodloužení a na nájezdy bylo mnohem víc. Na jednu stranu to ztěžuje plánování, ale přináší to velkou nepředvídatelnost, která ke sportu patří. Je vidět, že některé země udělaly za dva roky větší posun než jiné," řekl Šuman.

Sám po porážce domácího výběru s Lotyšskem 3:4 v druhém utkání ve skupině prožíval nervy, jak se turnaj pro pořádající zemi vyvine. Hrozbu boje v předkole play-off a možného čtvrtfinálového střetu s Finy ale hned v pondělí odvrátila výhra Němců nad Lotyši a Češi měli jistotu ještě před duelem se Švýcary (6:4), do něhož mohli jít s větším klidem.

Hůře mu prý bylo při vyrovnaném souboji s Lotyši v roce 2008 v Ostravě, kde český tým nakonec vyhrál 5:3. Florbal se tehdy na semifinále MS chystal vůbec poprvé v historii do libeňské O2 areny.

"Před deseti lety míra mé nervozity byla nesnesitelná, zalezl jsem si pod střechu haly a nervózně zápas sledoval. Věděl jsem, že to, co jsme chtěli tehdy dokázat, by se tou porážkou pravděpodobně zbouralo," vzpomínal Šuman.

"Tentokrát jsem to prožíval výrazně klidněji, protože variant, jak se šampionát mohl vyvinout, bylo ještě strašně moc. Naštěstí vyšla hned ta první, Němci nás uklidnili," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko – Švédsko

Věří, že Českému florbalu šampionát opět pomůže v rozvoji. "Tohle nemá být vrchol, jen posun florbalu v některých záležitostech. Míra zájmu diváckého, mediálního, partnerského je něco, co jednotlivé kluby v Česku může zase posunout," prohlásil Šuman.

"Na první den jsme zde měli přes 50 starostů českých měst. Mnoho z nich přiznalo, že na vrcholné úrovni vidělo florbal poprvé v životě, a zpětná vazba, že se na ten sport začínají koukat jinak, je úplně přímá. V tom může mít šampionát obrovský dopad pro celou republiku," doufá Šuman v regionální podporu.

Vedení Českého florbalu nyní uvažuje o pořádání dalších mezinárodních akcí. "Diskutujeme, že by se v roce 2021 vrátilo mistrovství světa juniorů, které tu nebylo osmnáct let. A možnost, že budeme mluvit o ženském šampionátu 2023, určitě existuje," zakončil Šuman.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články