Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sen o domácím finále je pryč, Češi budou hrát o bronz. Titul půjde na sever

V sázce byl postup do boje o titul na domácím šampionátu v Praze, ale severský favorit nepřipustil překvapení. Finové podobně jako ve čtyřech předchozích duelech v semifinále MS proti Česku zvítězili, tentokrát 5:2, a mohou tak pomýšlet na obhajobu zlatých medailí. Jejich soupeřem budou Švédové, kteří přetlačili Švýcary 5:4 na samostatné nájezdy. Přímý přenos utkání o třetí místo Česko – Švýcarsko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v neděli 9. prosince od 12:35, souboj o zlato Finsko – Švédsko pak od 15:35.

Utkání Česko – Finsko
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Finský kouč českého týmu Petri Kettunen, který dovedl Finy před dvěma roky v Rize k titulu, se ani na sedmý pokus proti krajanům nedočkal úspěchu. Seveřané vyřadili českou reprezentaci v semifinále šampionátu potřetí za sebou.

Jednačtyřicetiletá finská legenda Mika Kohonen, rekordman šampionátu s 11. starty a 58 zápasy, zůstal jen na lavičce. V opatrném začátku se dostal jen ve třetí minutě do šance Fin Pylsy, ale minul. Češi se dostali do velké příležitosti před polovinou úvodního dějství, kdy Ondrušek uvolnil Delonga, ale střelu nejlepšího českého střelce na turnaji gólman Kosonen vyrazil reflexivně pravou rukou.

Ve 12. minutě se radovali úřadující šampioni. Lastikka po výběhu uvolnil Pylsyho, který zakončil do odkryté branky. Hra na jistotu pokračovala a Finové mohli zvýšit ve 26. minutě. Během českého střídání se vydal Kotilainen do protiútoku a Souček po jeho akci nejdříve zasáhl a pak ještě dorážející Lastikka trefil horní tyč.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko – Finsko

Češi odpověděli střelami Ondruška a Langera. Ve 33. minutě ale po přihrávce Pylsyho trefil levý horní roh české branky Leikkanen. Za pět minut zamířil do podobného místa i Pylsy, který využil volného prostoru, přeběhl do útočné poloviny hřiště a zvýšil.

Kettunenův tým se snažil vývoj zdramatizovat a ve 48. minutě ze standardní situace překonal po Šebkově přihrávce Kosonena Jendrišák. V polovině třetí části pomohla po Pražanově střele Finům levá tyč.

"Furt si v hlavě tu tyčku vyčítám, to si asi neodpustím. Byla tam odkrytá půlka brány. Nádherná akce. Stačilo to dva centimetry vedle a mohlo to být 2:3 a zápas mohl mít úplně jiný spád. Byla by šance, hraje se líp se ztrátou jednoho gólu než dvou, potažmo tří, když padl další hned na to," litoval Pražan.

Za tři minuty po Kapanenově uvolnění zvýšil nekrytý Kailiala. Za 15 sekund přidal další gól po Kotilainenově asistenci Lastikka. Češi sáhli k power-play a v 57. minutě v přesilové hře skóroval Šebek, ale Finové ještě díky trefám Lastikky a Johanssona do prázdné branky dovršili výsledek.

Švýcaři byli blízko senzačnímu obratu, Švédové ale byli v nájezdech nekompromisní

Švédové ve finále neuspěli proti Finům jen v letech 2008 v Praze, o dva roky později v Helsinkách a v roce 2016 v Rize. V semifinálovém souboji se Švýcary ale svedli tuhou bitvu, kterou rozuzlil až v páté sérii rozstřelu Rasmus Enström.

Do vedení šli v deváté minutě Švédové, když po přihrávce Alexandera Rudda překonal přesouvajícího se Pascala Meiera Robin Nilsberth. Ještě v první třetině vyrovnal Jan Zaugg, ale mezi 27. a 28. minutou během 46 sekund získali Seveřanům dvoubrankové vedení Nilsberth s Kimem Nilssonem.

Ještě v druhém dějství ale zavelel k obratu Luca Graf a trefami ve 41. a 57. minutě se o něj postaral Patrick Mendelin. Prodloužení ale vynutil 103 sekund před koncem Albin Sjögren. V nájezdech dotáhli Švýcaři ztrátu z 1:3 na 3:3, ale nakonec rozhodl Enström.

Na druhé finále v historii tak Švýcaři nedosáhli a na překonání historického maxima v podobě stříbra z Prahy z roku 1998 nezaútočí.

Mistrovství světa florbalistů v Praze:

Semifinále: ČR - Finsko 2:7 (0:1, 0:2, 2:4)
Branky a nahrávky:
48. Jendrišák (Šebek), 57. Šebek (Marek Beneš) - 12. Pylsy (Lastikka), 33. Leikkanen (Piha), 38. Pylsy (Kivilehto), 54. Kailiala (Kapanen), 54. Lastikka (Kotilainen), 58. Lastikka, 59. S. Johansson (Salin). Rozhodčí: Andersson, Wissman (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 12 811.
ČR: Souček - Kisugite, Němeček, M. Pražan, J. Bauer, Suchánek, Veltšmíd - Curney, Jendrišák, D. Šebek - Delong, Dóža, Ondrušek - Marek Beneš, Langer, Rýpar - od 34. navíc M. Krbec. Trenéři: Petri Kettunen, Milan Fridrich, Radek Sikora a Akseli Ahtiainen.
Finsko: Kosonen - Savonen, Lamminen, Stenfors, Väänänen, Kivilehto, Leikkanen - S. Johansson, Salo, Salin - Lastikka, Pylsy, Kotilainen - Kailiala, Kukkola, Kapanen - Piha. Trenéři: Petteri Nykky, Samu Kuitunen a Juha Jantti.

Radek Sikora (asistent trenéra ČR): "Komentuje se to těžko, protože já jsem těch zápasů proti Finům hrál iks, a je to pokaždé stejně. Oni si na tu chybu počkají, dají nějaký gól, kterým ten náš elán utlumí. Ve třetí třetině jsme se pokusili do zápasu dostat, snížili jsme. Najednou tam opět byla ta energie. Měli jsme pár šancí, ze středu jsme to mohli trefit na 2:3. Oni naopak dali na 1:4 a pak už je to s nimi těžké. Zkoušeli jsme šest na pět, dali jsme jeden gól, oni nám dva. To už se to sype do brány."

Švédsko - Švýcarsko 5:4 po sam. nájezdech (1:1, 1:2, 2:1 - 0:0)
Branky: 9. a 27. Nilsberth, 28. K. Nilsson, 59. Sjögren, rozhodující sam. nájezd Enström - 41. a 57. Mendelin, 16. Zaugg, 35. Graf. Rozhodčí: Heinola, Marttinen (oba Fin.). Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 10 267.

O 5.-8. místo: Lotyšsko - Norsko 6:5 po sam. nájezdech (1:2, 1:1, 3:2 - 0:0)
Branky: 47., 54. a 56. Kovalevskis, 31. a rozhodující sam. nájezd Jansons, 7. J. Rajeckis - 48. a 53. Hjemgard, 3. Jansson, 13. Ch. Nilsson, 33. Fredriksen.

Německo - Dánsko 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)
Branky: 39. a 58. J. Bröker, 38. N. Bröker, 50. Schuschwary - 7. a 42. Glass.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články