Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští florbalisté rozehrávají MS, hned první zápas je klíčový

Göteborg - Duelem proti Norsku vstoupí čeští florbalisté do mistrovství světa v Göteborgu a v novém systému turnaje to hned bude klíčová bitva o přímý postup do čtvrtfinále. Podle papírových předpokladů by měla první dvě místa patřit Švýcarům a Čechům, ale Norové se budou snažit tyto prognózy popřít. Podobně se to povedlo před dvěma roky na úkor českého týmu Lotyšům. Přímý přenos sledujte živě od 19:30 na programu ČT sport a našem webu.

Radost českých florbalistů
zdroj: ČFbU autor: Martin Flousek

Trenér Radim Cepek ví, že vstup bude hodně důležitý. "To je alfa omega. Ve chvíli, kdy zahrajeme duel s Norskem dobře, tým to nakopne. Když prohrajeme, v hlavách to zůstane, bude se k tomu vracet, jaká může být situace, a nepomůže to. Samozřejmě záleží na prvním zápase, jak se tým odrazí. Ale myslím, že tým má velkou vnitřní sílu a dokáže se poprat s kýmkoliv, a v tom si věříme. Osobně si myslím, že bychom tu skupinu měli zahrát dobře," řekl Cepek.

Jeho tým pak čeká v pondělí Švýcarsko a v úterý Estonsko. Češi mají v historii s Norskem ze 17 zápasů na kontě tři výhry, šest remíz a osm porážek. Na MS vyhráli jediný ze šesti soubojů, jeden skončil smírně a ve čtyřech zvítězili Norové. Naposledy před dvěma roky v Curychu vyhráli 5:4 po samostatných nájezdech v duelu o 5. až 8. místo.

"Norové hrají švédským stylem. My na něj neumíme tak dobře zahrát. Mají takové individuality, které umí zápas rozhodnout. Mají zkušenosti s vypjatými zápasy, hodně třicátníků. V tom je největší síla," popsal Cepek. Hlavní hvězdou Norů je útočník Ketil Kronberg ze švédského Dalenu, spoluhráč českého tria Patrik Suchánek, Martin Tokoš a Milan Tomašík.

"Je výborný hráč, individualita světové třídy, jeden z nejlepších centrů na světě. Je rozdíl hrát ve Švédsku a za Norsko, ale také tam není jen on. Tvoří ale velkou část procent síly Norů," řekl Cepek. Velkou osobností je také osmatřicetiletý forvard Willy Fauskanger, rekordman, který si připíše start i na jubilejním desátém šampionátu.

"Odehrál si svoje a asi má pořád výkonnost, že byl pozvaný. Je to pořád nebezpečný hráč, jinak by tam nebyl. Je to jeden z hráčů, na které jsme se připravovali," doplnil Cepek na adresu legendy. Fauskanger drží i rekordy šampionátů se 48 odehranými zápasy, 50 vstřelenými góly a se 78 body je druhý v historické produktivitě o dva body za Švýcarem Matthiasem Hoffbauerem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články