Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Florbalisté jedou na MS napravit selhání, chtějí zaútočit na medaili

Praha - Napravit reputaci z minulého šampionátu v Curychu po historicky nejhorším sedmém místě a vrátit se do bojů o medaile chtějí čeští florbalisté na mistrovství světa v Göteborgu, které startuje v sobotu. Prvním postupným cílem ale bude pro tým trenérů Radima Cepka a Zdeňka Skružného přímý postup do čtvrtfinále ze skupiny s Norskem, Švýcarskem a Estonskem.

Čeští florbalisté na MS
zdroj: ČFbU autor: Martin Flousek

"Hlavní cíl je vrátit Česko mezi top čtyři týmy, kde byla předtím. A také získat velký respekt soupeřů té nižší kategorie. Ale těžko se to buduje. Ty týmy si na nás začaly daleko více věřit a cítí šanci. Náš cíl je hrát ještě v neděli. Jaké umístění to bude, uvidíme na konci turnaje. Bude hodně záležet, jak zahrajeme skupinu," řekl Cepek.

Podobně jako na loňském mistrovství světa žen se bude hrát podle nového systému. Šestnáctka účastníků je nově rozdělena do dvou výkonnostních kategorií po osmi. Z 'české' skupiny B i z 'áčka' s domácím obhájcem titulu a hlavním favoritem Švédskem, Finskem, Lotyšskem a Německem postoupí po dvou nejlepších přímo do čtvrtfinále. Zbývající budou hrát předkolo play-off s nejlepší čtveřicí ze skupin C (Slovensko, Japonsko, USA, Korea) a D (Rusko, Kanada, Dánsko, Austrálie).

"Líbí se mi to hlavně proto, že zápasy ve skupině dávají smysl. To zápasy s Japonskem nebo USA neměly. A to jak pro nás, tak i pro horší týmy, protože jsou skupiny vyrovnanější. Zároveň to umožní prolínání skupin v pavouku. Není to nefér, umožní to nejlepším z druhého koše utkat se s těmi nejlepšími týmy," řekl brankář Tomáš Kafka. Ten se chystá už na osmý světový šampionát a mezi Čechy tak překoná Cepka, svého současného trenéra.

Je nám líto, video expirovalo.
Florbalisté si chtějí na MS napravit reputaci

Celý program elitních dvou skupin a play-off hostí hala Scandinavium pro 12 tisíc diváků. Zbývající zápasy se hrají v Liseberghallen pro 1 800 příznivců. "Finále už je vyprodané asi měsíc," uvedl útočník Patrik Dóža, který v Göteborgu hraje za Pixbo Wallenstam. Zápasy Švédů podle něj halu zaplní, zbytek si netroufá odhadnout. "Švédi jsou v tomhle velcí vlastenci, další zápasy asi budou trochu prázdnější," dodal Dóža.

Švédové chtějí pokořit rekord v návštěvnosti ze šampionátu v Praze a Ostravě z roku 2008. "Chtějí mít rekordní šampionát. Dokonce původně mluvili o 200 tisících fanoušků. Jsem si ale téměř jistý, že rekord padne. V pátek bude i slavnostní zahájení v centru Göteborgu. Šampionát bude dělat čest jubilejnímu číslu deset a tomu, že se koná v kolébce florbalu," prohlásil prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články