Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Český výběr na mistry světa ze Švédska nestačil, prohrál 4:8

Riga - Duel, který rozhodl o vítězi skupiny, ovládl švédský výběr. Svěřenci trenéra Radima Cepka podlehli úřadujícím světovým šampionům 4:8, ve skupině skončili druzí a ve čtvrtfinále narazí na Estonsko nebo Kanadu. Hráči v žlutomodrém dominovali především v prvních dvou třetinách, ve třetí části utkání Češi díky přesilové hře dokázali skóre snížit na rozdíl tří branek. I přes značnou aktivitu už ale čeští hráči další góly nepřidali a se Švédskem prohráli. Švédský výběr narazí na lepšího z duelu mezi Německem a USA. Další dvojice předkola play-off tvoří Norsko se Slovenskem a Lotyšsko s Dánskem.

Utkání Švédsko - Česko
zdroj: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz

V první třetině kralovali na hřišti Seveřané a svoji aktivitu dokázali přetavit ve čtyři branky. Češi doplatili především na individuální chyby, druhý gól vstřelili Švédové dokonce při vlastním oslabení. Za stavu 3:0 se tým trenéra Radima Cepka dokázal vrátit do utkání, když se po Benešově přihrávce do brankoviště trefil Matěj Jendrišák. Další gól mohl přidat Tokoš, ale minul. V 18. minutě šel opět sám na branku Nilsson a favorit vedl 4:1.

Kapitán Jan Jelínek:  "Řekli jsme si, že chceme hrát bez ostychu, ale hráli jsme spíš naivně. Chyby, které jsme jim dali, oni využili. Nevím, čím to bylo. Řekli jsme si, že můžeme hrát s čistou hlavou, jenže na naší hře se to odrazilo spíš negativně." 

Ve 26. minutě kryl Paulsson šanci Koutného a vzápětí na druhé straně Sundstedt zužitkoval přihrávku Johana Samuelssona. V polovině utkání se z otočky trefil Larsson a následně nahradil Kafku v české brance Souček.

"Neřekl jsem si o to. Řekli jsme si, že to zkusíme a kdyby nám nějak výrazně utekli, tak to trenéři protočí. Šlo o timing a bylo to v polovině zápasu po šestém gólu. 'Součis' dlouho nemusel nic pořádně řešit a ve třetí třetině měl super zákroky a zápas se mu povedl," řekl brankář Tomáš Kafka.

Povedenou střelou zařídil druhou českou radost v utkání Tomašík, ale při Benešově vyloučení vrátil Švédsku pětibrankový náskok Mattias Samuelsson. V poslední minutě druhé třetiny Johansson obdržel od rozhodčích pětiminutový trest za špatné střídání a Češi dostali šanci k vstřelení branky.

V druhé třetině už skórovat čeští florbalisté znovu nestihli, ale na začátku třetí dvacetiminutovky se v přesilové hře trefili Jiří Curney a Matěj Jendrišák. Český výběr tak proti favoritům snížil na rozdíl tří branek. Češi byli po dvou rychlých gólech viditelně nabuzení, jejich hra začala být aktivnější a hráči chodili více do soubojů.

Češi i nadále bojovali, na začátku šestnácté minuty fantastickým zákrokem zasáhl gólman Souček proti střele Nilssona a zachránil tak český tým od dalšího jistého gólu. V čase 56:59 začali Češi hrát power-play a za 24 sekund skóroval Sundstedt do prázdné branky. Prohru 4:8 už svěřenci trenéra Radima Cepka odvrátit nedokázali a ve čtvrtfinále se potkají s vítězem duelu Kanada - Estonsko.

"Je potřeba zápas vidět dvojí optikou. Oni fakt makali na sto procent do stavu 5:1, 6:1. Pak si myslím, že trochu vypustili a ta pětiminutové oslabení je vyvedlo z tempa. Byli zamrzlí. Výsledek 4:8 je asi to, co jsme v tomto zápase při daném výkonu mohli uhrát. K tomu abychom uhráli lepší, tak potřebujeme nedělat chyby a proměňovat šance. Obojí jsme v tomto zápase nezvládli," dodal Kafka.

Domácí Lotyšsko přišlo o vítězství nad Nory v poslední minutě

V druhém úterním duelu na sebe narazili Norové s domácími Lotyši. Dramatické utkání se lépe vyvíjelo pro Lotyšsko, naději na třetí místo ve skupině pro domácí ale utli Norové v poslední minutě utkání, když srovnali na 5:5. Ve skupině B končí na třetím místě Norsko, které se v dalším zápase potká se Slovenskem, domácí Lotyše čekají Dánové.

Dalším čtvrtfinalistou jsou Švýcaři

Díky výhře nad Německem 11:3 jsou dalšími postupujícími Švýcaři, kteří si po Finsku, Česku a Švédsku jako poslední ze světové čtyřky zajistili přímou účast ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize. Třemi body za dvě branky a jednu asistenci k tomu pomohl útočník Matthias Hofbauer, který vytvořil s 89 body nový rekord světových šampionátů.

Pětatřicetiletý Hofbauer, který startuje na devátém MS, překonal Nora Willyho Fauskangera. Ten před dvěma roky na šampionátu v Göteborgu zakončil reprezentační kariéru s 88 body za 58 gólů a 30 asistencí z 54 utkání na šampionátech. Hofbauer si ve 48. duelu na MS polepšil na 46 gólů a 43 přihrávek. Švýcaři skončili ve skupině A druzí za Finskem.

Mistrovství světa florbalistů v Rize:

Skupina B:

ČR - Švédsko 4:8 (1:4, 1:3, 2:1) Branky a nahrávky: 15. Jendrišák (M. Beneš), 34. Tomašík, 44. Curney (Sýkora), 45. Jendrišák (Jelínek) - 3. Galante Carlström (Svahn), 6. J. Samuelsson (Svahn), 9. Enström (Svahn), 18. K. Nilsson, 27. Sundstedt (J. Samuelsson), 31. Larsson (Stenberg), 36. M. Samuelsson (J. Samuelsson), 57. Sundstedt (K. Nilsson). Rozhodčí: Larinovs, Gross (oba Lot.). Vyloučení: 1:2, navíc Johansson (Švéd.) 5 min. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2933.

Sestava ČR: Kafka (31. Souček) - Jelínek, Němeček, Kološ, Suchánek, Šešulka, Sýkora - Curney, Jendrišák, Šebek - Tokoš, Tomašík, Matejčík - M. Beneš, M. Koutný, Ondrušek. Trenéři: Radim Cepek a Radek Sikora.

Lotyšsko - Norsko 5:5 (3:1, 1:2, 1:2) Branky: 8. Jurševskis, 10. Akmenlauks, 15. Kruminš, 25. Valpeters, 47. Raitums - 2. a 25. Jansson, 37. Eriksen 52. Norström, 60. Lindgjerdet.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články